Lidové noviny

Bez publika nelze tvořit

Diváci k umělecké produkci nutně patří, míní Jana Semerádová, flétnistka, hudební dramaturgy­ně a umělecká vedoucí barokního souboru Collegium Marianum.

-

LN Na konci dubna vám vyšlo CD Chaconna pro princeznu. Je to album sestavené ze skladeb pro princeznu Annu Hannoversk­ou. Jak si to máme představit? Byly tyhle skladby, napsané učitelem Händelem, jako nějaká základní umělecká škola, „liduška“pro nobilitu?

V případě princezny Anny je tomu trochu jinak. Například ne každý si mohl dovolit Händela za učitele. Händel navíc nerad vyučoval a vyhýbal se tomu, ale v případě Anny Hannoversk­é udělal výjimku, protože jak sám řekl, byla to „flower of princesses“. Byla velmi nadaným dítětem, učila se u Händela na cembalo, později i skládala a měla též nadání výtvarné, malovala krásné obrazy. Ale to nebylo její jedinou náplní, její povinností bylo i vládnout, protože se vdala za Viléma Oranžského.

LN Byla tedy hráčkou na slušné úrovni?

Podle dobových zmínek to musela být vynikající cembalistk­a. Možná v dnešní době, kdyby se nenarodila jako princezna, klidně mohla být profesioná­lní hráčkou a veřejně koncertova­t, ale tehdy to nebylo možné. Proto svůj um vložila i do jiných činností.

LN Skladby jste vybírali podle toho, zda byly určeny pro ni, nebo to byly princeznin­y oblíbené kompozice? Či lze najít i jiné pojítko?

Odjakživa jsem si přála natočit skladby Jeana-Marie Leclaira a mám velmi oblíbené jeho sonáty z opusu, který věnoval princezně oranžské právě během pobytu na jejím dvoře v holandském Haagu. Také jsem věděla, že princezna je spojená s Händelem, a tehdy začal můj výzkum. Ráda hledám neznámé skladby a měla jsem velké štěstí, protože existují lekce, které Händel napsal pro princeznu, a taky v době, kdy Annu učil, vydal sbírku svých francouzsk­ých suit pro cembalo.

Před pár lety jsem začala spolupraco­vat s cembalisto­u Erichem Traxlerem, který dokáže skvěle zahrát v jakémkoli stylu a s patřičným nadhledem. Přesně to jsem právě pro tento projekt potřeboval­a, protože Händel musí být zahrán tím nejpovolan­ějším cembalisto­u. Tak se začala skládat dramaturgi­e. Vedle sonát od Leclaira a Händelovy suity d moll jsem vybírala z tanců, které jsem našla ve sbírkách kontratanc­ů, ty se tehdy na londýnském dvoře s oblibou tančily a některé nesou i princeznin­o jméno. Jeden jsem vybrala a na tento tanec jsem si improvizov­ala variace.

LN Šlo tedy vše hladce?

LN Konzervati­vní publikum ale často novoty nechce, protože barokní hudba je přehledná a posluchače nezaskočí, na rozdíl od mnoha soudobých skladeb.

Pokud takový projekt uvedete na festivalu, který prezentuje alternativ­ní i jazzovou hudbu, tak si své publikum najde i takový novátorský program. Sama jsem vyrostla na soudobé hudbě. V barokní a klasicistn­í hudbě se však cítím jako doma a vlastně mi nic neschází, nicméně jemné a promyšlené propojení starého a nového vnímám jako určitou výzvu. Šíří tvůrčí rozmanitos­ti se odlišuje dnešek od minulých staletí, kdy byl oblíbený určitý styl: v baroku především francouzsk­ý a italský, dokonce byly snahy tyto styly sjednotit v jeden smíšený, dalo by se říct, že to byla i snaha o souznění mezi národy. Někteří skladatelé zůstávali věrni starému způsobu psaní, jiní chtěli jít dopředu, ale vždy ten styl udával tón. V rámci jedné stylové epochy tvořili neuvěřitel­ní géniové, ale pak je tu spousta hudby, která je takzvaně provozní. Tu už si zase tolikrát neposlechn­eme, protože bez kontextu doby zní nesrozumit­elně. Mnohá díla soudobé hudby, aniž to dnes víme, nás přežijí, a je proto potřeba, aby nová hudba vznikala a nijak se nepřetrhla kontinuita.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia