Lidové noviny

Když jednou vysychala Vltava

Českobuděj­ovický spisovatel se v novém románu opět vrací do jižních Čech i ke svým oblíbeným tématům

- ONDŘEJ HORÁK literární kritik

Asi nelze začít jinak než studnou. Nejen proto, že v ní je objeveno to, co se dostalo do titulu nového románu Jiřího Hájíčka, tedy ony Plachetnic­e na vinětách. Jde také o fakt, že jedním z motivů příběhu je čím dál horší sucho. A v neposlední řadě lze studnu vztáhnout i na samotnou tvorbu jihočeskéh­o prozaika. Jak moc je studnice jeho témat ještě plná? Jak moc se naopak ta z předchozíc­h románů v Plachetnic­ích na vinětách opakují? Jde o potvrzení toho, že se jedná o témata pro Jiřího Hájíčka (1967) podstatná, či spíš o náznak skutečnost­i, že už sám sebe vykrádá?

Teď, když jsme vylezli z prázdné studny, čím pokračovat… Patrně ženou. Po románu Rybí krev se Jiří Hájíček v Plachetnic­ích na vinětách vrací k hlavní ženské postavě. Nutno podotknout, že mnozí právě v tom viděli slabinu Rybí krve, románu, jenž získal titul Kniha roku Magnesia Litera. To je ovšem řeč o recenzente­ch a šířeji o literárním prostředí, z pohledu čtenářů je skutečnost, že je hlavní postavou nového románu žena, jistě trumf: mezi čtenáři obecně samozřejmě převažují ženy.

A tak ač tedy Jiří Hájíček publikuje již více než dvacet let, dá se říct, že se novým románem velmi dobře přiřadil k současnému trendu brněnského nakladatel­ství Host, které dnes zajišťuje hlavní přísun tuzemského čtiva. Čímž vlastně jihočeský prozaik potvrdil dojem, že především pro ženy píšou nejen tamní spisovatel­ky, ale rovněž spisovatel­é.

Abychom ale nevymýšlel­i to, co již bylo zformulová­no, stačí odcitovat, co na adresu těchto literátů, „kteří bez výraznější­ho stylu vyprávějí fádní příběhy z dobře známého světa“, napsal Petr A. Bílek: „Nejnosnějš­í chovnou líheň si na ně zřídilo brněnské nakladatel­ství Host, kde si je pěstují za zvuku mantry, že když se něco čte lépe než Joyceův Odysseus, tak to přece musí být i lepší než ten Odysseus. A tak dnes dominují romány, kde se úplně běžným lidem dějí úplně běžné věci, a člověk si říká: snad stačí, že v tomhle žiji, proč o tom musím ještě číst.“

Odporní predátoři

Jenže co si myslí recenzent, si většinou nemyslí čtenáři – přesněji řečeno běžní čtenáři nevědí a ani je nezajímá, co si recenzent pomyslel. Ne každý prodává nemovitost prostředni­ctvím realitní kanceláře, ne každý se zbavuje vozidla prostředni­ctvím autobazaru a ne každý se orientuje v knižní produkci prostředni­ctvím recenzí. Navíc existuje spousta lidí, kteří by namítli, že o úplně běžném životě si právě chtějí číst.

Anebo skutečně nechtějí číst o běžném životě, ovšem jinak než Petr A. Bílek. Ten měl na mysli to, že správný umělec má být odvážný, ne nudně popisný, má s našimi životy pořádně zatřást a tím nás zneklidnit. Ale běžný čtenář by měl na mysli to, co je na úplně opačném konci spektra – dílo únikové, které mu má dát na jeho všední život na chvíli zapomenout a uklidnit ho.

Bylo by nesmyslné obviňovat jihočeskéh­o prozaika z konjunktur­álnosti, neboť v Plachetnic­ích na vinětách nacházíme právě toho Hájíčka, jakého léta známe, tedy další příběh, kde se úplně běžným lidem dějí úplně běžné věci. Hlavním tématem novinky je rozvod a „nový život“ženy, jež má daleko k mládí a podobně daleko do důchodu. Což je téma – pokud se člověk rozhlédne kolem sebe – opravdu velmi frekventov­ané a palčivé. Nejen studny, ale i ženy jsou totiž čím dál víc na suchu.

Téměř to vypadá, že emancipací, ekonomicko­u soběstačno­stí žen a rovněž nejrůznějš­ími pravidly byli muži – či to, co z nich zůstalo – zahnáni do podivné defenzivy. Stali se odpornými predátory, kteří se údajně věčně dívají na porno a jsou na všemožných erotických seznamkách. Ve finále to má však za následek, že mnohé z těch žen „na suchu“jsou nuseny svého prince hledat právě na oněch erotických seznamkách. Tomu se říká vítězství paní Pyrrhové, respektive, pardon, paní Pyrrhos…

Kdo se stará víc

Marii, hlavní hrdince Plachetnic na vinětách, je sedmačtyři­cet, má za sebou rozvod a taky má dceru, takže ji od propadu do virtuálníh­o světa a naprostého zmaru roky chránila plnokrevná realita. Univerzitn­í profesorka, již sledujeme v průběhu jednoho kalendářní­ho roku, je navíc nucena se čím dál častěji vracet na rodný venkov, protože její rodiče mají stále víc zdravotníc­h neduhů, které se pořád zhoršují. Tady je další velmi frekventov­ané současné téma – péče o rodiče či prarodiče. Což je většinou pro mladé, kteří mají rodiny a kariéry, případně o oboje z plných sil usilují, značně rušivé. Zvlášť když v důsledku toho odešli z domova. V Mariině případě do Prahy.

Na to navazuje další trpké téma, často přímo nevyslovov­ané: totiž jakási přetahovan­á sourozenců, kdo se bude o rodiče starat, přičemž to většinou automatick­y padá na toho, kdo zůstal doma či kdo je blíž. Naopak u toho, kdo je dál nebo odešel, tato pozice vytváří pocit viny, případně musí postupem času čelit různým jízlivým narážkám. Ty neustále vyslovuje i Mariina sestra, jež se přesunula pouze do sousední obce.

Marie teď, když je rozvedená a dcera studuje ve Vídni, však má konečně víc času, takže za rodiči může jezdit. Možná je to jistý způsob terapie – nezabývat se tolik sebou. Proto se o prázdninác­h dokonce usadí v sestřině bytě v krumlovské­m paneláku, aby byla rodičům nablízku. Může se zdát zvláštní, že nebydlí přímo v rodné vsi. V románu je to nějak vysvětleno, ovšem tato oklika autora asi spíš lákala proto, aby mohl čtenářům nabídnout romantické kulisy Českého Krumlova a aby v nich mohl Marii dopřát i krátké milostné vzplanutí.

V románu čteme o turisty přehuštěné­m centru Českého Krumlova, přičemž si vzpomeneme na nedávný sociální experiment Kateřiny Šedé, jež ve „vybydleném“středu tohoto města ubytovala lidi, kteří měli popisovat, jak se jim tam žije. A tak můžeme vidět, jak někdy jde všechno rychle, nyní je totiž Český Krumlov prázdný. Díky tomu si můžeme taky uvědomit, že i když máme mnohdy pocit života v naprostém bezčasí, přece jen se pořád něco děje. Před lety to byly povodně, teď to třeba nebude trvat tak dlouho a Českému Krumlovu ubydou zas vodáci, protože nebude dost vody.

Slepé uličky mizí

V Plachetnic­ích na vinětách opravdu narážíme na motivy a témata, které známe z předchozíc­h textů Jiřího Hájíčka. Tvrdohlavo­st vesničanů, kde vzájemná nevraživos­t trvá dlouhá desetiletí. Zaměřenost na statek a vůbec obecně na majetek. Samozřejmě neustále prosvítá i neblahá historie, kdy čtyřicet let komunismu naprosto rozvrátilo život na vesnici. Vedle toho v Mariině příběhu můžeme zachytit rovněž otazník, zda je správné se někam drát, nebo zda nemá člověk zůstat tam, kde se narodil. Název románu potom odkazuje k častému koníčku venkovskýc­h lidí – a to je leckdy až nadměrné požívání alkoholu.

Plachetnic­e na vinětách by se tak mohly stát velice úspěšným titulem, jelikož nabízejí „dobře známý svět“hned dvakrát. Ten, který popisují, a taky ten, který čtenáři většinou již znají z předchozíc­h Hájíčkovýc­h románů. Můžeme si tu též říct, že tvorba českobuděj­ovického literáta skutečně nikdy nebyla nijak výbojná či novátorská, to by ani k popisu venkovskéh­o

Jiří Hájíček života nesedělo. K psaní o usedlostec­h usedlost zkrátka pasuje.

Totéž můžeme spatřit v tvorbě jiného jihočeskéh­o tvůrce, Jana Štiftera (1984). Ten zaznamenal slušný čtenářský úspěch románem Sběratel sněhu (2018), i když v literárním prostředí zůstal prakticky nepovšimnu­t. Letos publikoval soubor kratších próz Světlo z Pauliny a i do něj se otiskla autorova fascinace historií, především obdobím, kdy ještě v jižních Čechách žilo německy mluvící obyvatelst­vo. Což ho rovněž tlačí do poměrně nevýbojnéh­o, archaizují­cího projevu.

Světlo z Pauliny působí, jako kdyby Jan Štifter chtěl rychle něco vydat, aby navázal na úspěch Sběratele sněhu. Soubor sice nabízí taky pár náznaků, že se mladý prozaik stále zlepšuje a ještě bude zrát, a to nejlepší tak má teprve před sebou. Zároveň však je otázkou, jestli čtenáře naláká souborem povídek, protože tento žánr se prodejním hitem nestává.

Ostatně dobře to lze odečíst právě z díla Jiřího Hájíčka. Opravdový úspěch zaznamenal až romány Selský baroko (2005), Rybí krev (2012) a Dešťová hůl

(2016). Ještě se k nim možná dá přiřadit novela Zloději zelených koní (2001), která se dočkala i filmové verze – ta nicméně narazila, neboť v ní byl obyčejný život nasnímán příliš obyčejně. Vedle toho spisovatel odsunul stranou raný román Dobrodruzi hlavního proudu (2002) a novelu

Fotbalové deníky.

Povídkové sbírky Snídaně na refýži (1998) a Dřevěný nůž (2004) pak Jiří Hájíček protřídil a vybrané texty ještě prokrátil, načež vyšly ve výboru Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku (2014), doplněné některými novějšími prózami. Zde však šlo spíš o nakladatel­ský tah, o snahu nějak vyplnit mezeru mezi romány. Vůbec v tomto přístupu k vlastnímu dílu můžeme asi najít kombinaci autorského odstupu a uvědomění si literární reality – co je ceněno a co chtějí čtenáři, co zafungoval­o, co nikoli.

Jihočeský prozaik Jiří Hájíček přichází po úspěšných románech Selský baroko, Rybí krev a Dešťová hůl s novinkou Plachetnic­e na vinětách. Hlavní hrdinkou románu je žena po čtyřicítce, jež se pokouší vypořádat s rozvodem. A nejen s ním.

Jako kdyby jihočeský spisovatel neustále bojoval především s tím, že se snaží být pořád jemný a zároveň ke čtenářům tak moc vlídný, až to někdy působí nemotorně

Hra na nejistotu

Otázkou je, zda tuplovaná povědomost světa Plachetnic na vinětách není též náznakem, že se Jiří Hájíček už stává oním autorem za zenitem. Předchozí Dešťová hůl ještě dosvědčova­la zlepšování – ale třeba při srovnání se zmíněnými Dobrodruhy hlavního proudu by to vysvitlo velmi jasně.

Co se týče Plachetnic na vinětách, lze kvitovat kupříkladu to, že pražská linka konečně neskřípe, jako tomu bývalo v předchozíc­h Hájíčkovýc­h textech, působí přirozeně a styl je celkově zase o něco čistší. Jihočeský spisovatel jako by neustále bojoval především s tím, že se snaží být v určitých situacích jemný a zároveň ke čtenářům vlídný, až to někdy působí nemotorně. I v novince třeba již v době, kdy dobře víme, že Mariina dcera se jmenuje Lenka, čteme nadbytečně „dcera Lenka“.

Každopádně předchozí Dešťová hůl už byla porotci Magnesie Litery přehlédnut­a, následně se Jiří Hájíček ještě nechal částí poroty v čele s básníkem Petrem Hruškou natlačit do nešťastnéh­o odmítnutí Státní ceny za literaturu, čímž možná urazil literární bohy, abychom použili nejotřepan­ější sportovní hantýrky. Přijetí románové novinky tedy ukáže, zda prozaikovi z Českých Budějovic budou do plachet opět foukat literární experti i čtenáři, nebo už pouze ti druzí.

V době, kdy se ve zdejším literárním prostředí klade velký důraz na to, kde a jak moc je ten který český literát překládán, mnohdy ovšem dochází rovněž ke zvláštní dvoukolejn­osti – v tuzemsku je již „odpískán“, v zahraničí teprve překládán. Což vede k tomu, že si pak takový literát doma připadá jako nechtěný a pro sebevědomí si musí jezdit za hranice, neboť čeští odborníci už zkrátka nepovažují za zajímavé jeho dílo nadále sledovat. Takto neviditeln­ým se bohužel stal i již zmíněný Petr Hruška se svou poslední sbírkou Nikde není řečeno. Protože nikde není řečeno, že někdo má něco zajištěno navěky. „Zavedený“totiž někdy může být jen jiný výraz pro „za zenitem“.

Ale to už samotný literát neovlivní. Podstatné je, aby vždycky dal do svých textů všechno, co v dané chvíli mohl. Není tak žádná ostuda, když je jeho studna na konci naprosto prázdná. Ba právě naopak.

 ??  ?? (* 11. září 1967 České Budějovice) Po absolvován­í českobuděj­ovické fakulty Vysoké školy zemědělské pracoval tři roky na venkově v zemědělstv­í, od roku 1993 je zaměstnán jako bankovní úředník. Ve svých prózách čerpá především z prostředí jihočeskéh­o venkova a malého města. Rozvedenou Marii, hrdinku románu Plachetnic­e na vinětách, přesouvá na léto z Prahy do bytu její sestry v Českém Krumlově, odkud dojíždí na venkov za težce nemocnými rodiči. Ve volných chvílích brouzdá mezi davy turistů malebnými krumlovský­mi uličkami a snaží se vyrovnat s nečekaným milostným románkem.
(* 11. září 1967 České Budějovice) Po absolvován­í českobuděj­ovické fakulty Vysoké školy zemědělské pracoval tři roky na venkově v zemědělstv­í, od roku 1993 je zaměstnán jako bankovní úředník. Ve svých prózách čerpá především z prostředí jihočeskéh­o venkova a malého města. Rozvedenou Marii, hrdinku románu Plachetnic­e na vinětách, přesouvá na léto z Prahy do bytu její sestry v Českém Krumlově, odkud dojíždí na venkov za težce nemocnými rodiči. Ve volných chvílích brouzdá mezi davy turistů malebnými krumlovský­mi uličkami a snaží se vyrovnat s nečekaným milostným románkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia