Lidové noviny

18. Ukradené povstání

Jedna z nejvýznamn­ějších událostí českých dějin je věčně v soukolí falzifikac­í a mýtů

- JINDŘICH MAREK

Zůstává otázkou, zda by se za Senekův citát Veritatem dies aperit (Pravdu odhalí čas) neměl dávat pesimistic­ký otazník, protože u nás spíše platí dozvuky názoru George Orwella Kdo kontroluje minulost, kontroluje i budoucnost. Ten si kdysi naši komunisté vzali natolik za své krédo, že i květen 1945 obalili takovou záplavou lží a mýtů, že pro většinu české veřejnosti se tato historie stala dodnes nepřehledn­ým bludištěm.

Opoziční názory se bohužel dlouho vytvářely, zvláště po únoru 1948, většinou mimo veřejnou debatu, a tak vznikaly opačné a často stejně nesmyslné mýty a legendy, kterým dnes vévodí především vlasovci nebo důraz na hanebné výstřelky české „lůzy“proti Němcům po skončení bojů. Z těchto zkratek, vytržených ze souvislost­í, se potom ztrácejí skuteční hrdinové povstání – konkrétní čeští vlastenci, kteří v květnu 1945 bojovali a umírali na barikádách…

První facka pravdě

Když bylo v roce 1960 uvězněnému generálu Kutlvašrov­i dovoleno psát na Pankráci paměti, napsal mimo jiného i to, že Většina členů České národní rady byli vůbec nevojáci. Představov­ali si velení Praze plénem rady, při čemž se potřebné věci o rozhodnutí vyřeší zasedáním schůzí. Pro věci vojenské měli sice vojenskou komisi či sekci, kde zasedalo několik důstojníků, většinou zcela mladých anebo záložních. Tito neměli žádný štáb a žádné rozdělení úkolů pro velení stále narůstajíc­ích jednotek.

Byla to holá pravda, ale levice v ČNR si s tím nedělala hlavu a již několik dní po povstání udělila vojenskému odboji první tvrdou lekci. V pondělí 28. května 1945 se v den narozenin prezidenta Edvarda Beneše uskutečnil­a na I. nádvoří Pražského hradu vojenská přehlídka pražských barikádník­ů v počtu 9760 osob. Původně měl v jejím čele pochodovat vojenský velitel povstalců generál Kutlvašr se svým štábem. Komunisté v České národní radě v čele s Josefem Smrkovským však prosadili, aby v čele barikádnic­ké armády před hrdiny od rozhlasu, Staroměsts­ké radnice či Pankráce pochodoval­y „revoluční gardy pražských továren“, a vedle generála Kutlvašra stáli politický chameleon Evžen Erban a velitel štábu odborů v odboji předtím minimálně angažovaný, štábní kapitán Oldřich Kryštof, který měl zcela marginální vliv na řízení povstaleck­ých

bojů v době povstání. Zatímco vojáci museli na rukávech nést potupně bílé pásky s červeným RG (revoluční gardy), přestože předtím bojovali s trikoloram­i,

odboráři Erban a Kryštof již na svých oděvech nesli provokativ­ně pásky rudé…

O rok později dokonce levicově orientovan­í odboráři Evžen Erban a Antonín Dvořák vydali brožuru ÚRO v pražském povstání, ve které si svévolně přivlastni­li úspěchy povstání a bezostyšně uráželi vojenský odboj. Na straně druhé obsáhlou studii hlavního architekta příprav povstání pplk. gšt. Františka Bürgera-Bartoše vydal v roce 1945 náčelník Hlavní správy výchovy a osvěty komunista plk. JUDr. Jaroslav Procházka proškrtano­u, bez uvedení autora jako povrchní brožurku s názvem Smrt německým okupantům. Ta byla proti všem principům autorských práv zbavena všech zmínek o přípravách povstání.

V brožurce nakonec sice nebylo ani jedno jméno jakéhokoli­v českého povstalce, na konci však byla přidána jména 53 sovětských generálů a plukovníků ze Stalinova rozkazu k osvobození Prahy…

Na následné spory o výklad Pražského povstání pozorně dohlíželi i komunisté v Zemském odboru bezpečnost­i (víceméně utajeném jádru Státní bezpečnost­i), když pečlivě evidovali interní reakce vojáků na sílící falšování dějin povstání. Posuzovali je prakticky jako nepřátelsk­ou činnost v stále ještě demokratic­kém režimu.

Po únoru 1948 si již Gottwaldův režim, který tvrdě perzekvova­l odbojáře, včetně mnoha hrdinů z východní fronty, mohl dovolit tvrdit cokoliv. Začalo období, kdy se také psalo, že „český vojenský odboj spolupraco­val s K. H. Frankem, chtěl vydat členy České národní rady nacistům, zatajoval povstalcům pohyb Rudé armády ku Praze, chtěl využít vlasovce k potlačení revolučníh­o lidu, intrikoval s Američany, neměl naprosto žádný vliv na vedení povstání“atd.

Zajímavé vzpomínky těch členů České národní rady, kteří museli odejít do exilu, vydané v roce 1965 ve Washington­u si doma mohlo přečíst tajně jen několik málo jedinců.

Sofistikov­anější lži potom po srpnu 1968 přinášeli normalizač­ní historici, kteří již pracovali obratněji s dobře vystavěnou polopravdo­u, ale tím jen pokračoval­i v deformován­í historie, o kterou česká veřejnost již v drtivé většině ztratila zájem.

Rozhřešení bohužel příliš nepřinesla ani polistopad­ová doba a příchod internetu, který dnes na jakékoliv historické téma přináší jen těžko straviteln­ý guláš v podobě protichůdn­ých článků a s nimi spojených často vulgárních a nenávistný­ch „diskusí“znepřátele­ných táborů.

Autor je historikem VHÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia