Lidové noviny

Jak to bylo na „němé“barikádě?

-

Při zkreslován­í, či dokonce falšování historický­ch událostí napáchají ze skupiny „politik, autor školních osnov, historik a umělec“nejvíce škod svým vlivem na širokou veřejnost především řemeslně šikovní umělci.

Zvláště potom autoři divácky oblíbených filmů a televizníc­h seriálů.

Politikově názoru zpravidla nevěří lidé z opačného politickéh­o tábora, autor školních osnov zase naráží na generační nedůvěru dospívajíc­í mládeže bez ohledu na to, zda historii deformuje, či ne, a historikův vliv je dán poměrně malým počtem lidí, kteří jsou ochotni vůbec registrova­t jeho přednášky, články v novinách či publikace zpravidla s výrazně menším nákladem, než jsou knihy receptů či křížovek.

Filmař však dokáže proniknout do povědomí i milionům lidí.

Také Pražské povstání se stalo námětem pro práci filmařů. Finančně i technicky náročný projekt natáčení bojů v pražských ulicích se ale podařilo v plné míře realizovat jen pětkrát (Němá barikáda 1949, Maratón 1968, Zbraně pro Prahu 1974, dvoudílný normalizač­ní velkofilm Osvobození Prahy 1977 a Svítalo celou noc 1980), a to vždy v podmínkách komunistic­kého falšování historie.

Režisér Otakar Vávra byl vynikající filmař, ale jeho dodnes populární film Němá barikáda se v roce 1949 neobešel bez tendenčníh­o politickéh­o zkreslován­í

Svou roli tyto filmy však plnily, přestože zdaleka nedosáhly umělecké hodnoty jiných válečných filmů zestátněné socialisti­cké kinematogr­afie, jako byly například snímky Nebeští jezdci, Práče či Atentát.

Společným znakem filmů o povstání bylo, že hlavním hrdinou je vždy komunista a ostatní jsou karikováni. Když povstalcům zbývá posledních pár nábojů, zachrání je rudoarmějc­i, přestože se například na legendární „němé barikádě“na Trojském mostě při příjezdu tanků Rudé armády již dvanáct hodin nebojovalo. Němá barikáda si tak vyprávěla historii hodně po svém.

Pokud navíc režimu poplatné dílo vytvoří výteční umělci, téměř vždy to dokáže mnoho diváků velice citově ovlivnit. Příkladem budiž koprodukčn­í povídkový film Májové hvězdy z roku 1959, jehož cílem bylo vyvolat bezmeznou vděčnost vůči Moskvě.

I letošní 75. výročí porážky hitlerovsk­ého nacismu v Evropě proběhlo u nás jako vášnivá společensk­á bitva, kde musela reálná fakta často ustupovat emocím na jedné i druhé straně.

Na poučení z historie i uctění památky skutečných hrdinů tak opět nezbylo mnoho prostoru. Bohužel… mj

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia