Lidové noviny

I Itálie láká na letní dovolenou. Bez testů

Pravidelné hraniční kontroly ruší Rakousko a Německo Česká vláda projedná rychlejší otevření dnes

- VÍT ŠTĚPÁNEK

PRAHA Cestování v rámci Evropské unie se zřejmě vrátí k předkorona­virovému režimu dříve, než se ještě před pár dny očekávalo. Řada zemí včetně Německa a Rakouska upouští od pravidelný­ch kontrol na hranicích, některé státy přestanou žádat po návštěvníc­ích negativní test na virus.

Omezení pro cizince v rámci EU v minulých dnech zrušilo či zmírnilo například Slovinsko a Chorvatsko, další státy se to udělat chystají. Překvapivě je mezi nimi také Itálie, která podle sobotního dekretu vlády umožní občanům Unie bez dalších podmínek vstup na své území od 3. června. Země na Apeninském poloostrov­ě přitom patří k těm, které epidemie zasáhla vůbec nejhůře.

S ohledem na blížící se léto jde o dobré zprávy i pro Čechy, kteří byli zvyklí každoročně trávit jednu nebo více dovolených v cizině; takových lidí se každoročně od tohoto data umožní Itálie občanům EU bez dalších podmínek vstup na své území

našlo několik milionů. Zbývá ovšem dořešit postoj české vlády. Ta dál doporučuje cestovat do ciziny jen v nejnutnějš­ích případech, hranice jsou stále hlídané a úřady chtějí po každém, kdo se do Česka vrací, negativní test. Jinak musí dotyčný do čtrnáctide­nní karantény, což cestování do ciziny komplikuje a prodražuje.

Podle náměstka ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly testy stále mají smysl. „Testování je takové rychlé vyhledáván­í nakažených jedinců, takže toho se těžko můžeme vzdát,“řekl včera pro LN Prymula s tím, že „nikdo neví, jak to bude v prázdninov­ém režimu vypadat“. Vicepremié­r a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) včera připustil, že Česko bude muset na postupnou redukci hraničních kontrol v Evropě reagovat. „Budeme vést na vládě diskusi o tom, zda kontroly na hranicích budou platit až do 13. června, nebo zda i tady budeme moci rychleji uvolňovat,“řekl Hamáček. Kabinet má o věci jednat již dnes.

V praxi by ovšem bylo těžko uskutečnit­elné vyžadovat test na koronaviru­s například pouze od lidí přijíždějí­cích z rizikových zemí v situaci, kdy hranice v rámci schengensk­ého prostoru budou opět víceméně volně prostupné. A pokud by Česko ukončilo kontroly na hraničních přechodech, podmínka negativníh­o testu by ztratila smysl úplně.

Současný pohyb co do otevírání hranic tak jde proti smyslu nedávných výroků některých čelných politiků. Například prezident Miloš Zeman v polovině dubna v rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že podle něj „by hranice měly zůstat zavřené ještě rok“, a podobný názor, byť „s výjimkami“, vyjádřil o několik dní později i náměstek Prymula, který předtím mluvil dokonce o dvou letech. Objevil se i nápad „koridoru do Chorvatska“, jímž by lidé mohli projet pouze s nezbytnými zastávkami u benzinovýc­h pump.

Stisk rukou v Schengenu

K velkému rozvolnění kontrol došlo v minulých dnech zejména na německých hranicích. V sobotu se v Schengenu na hraničním mostě mezi Německem a Lucembursk­em setkali ministři zahraničí obou zemí Heiko Maas a Jean Asselborn, aby stvrdili konec dočasných kontrol. Šlo o moment s velkou symbolikou – právě u Schengenu byla v roce 1985 podepsána smlouva o takzvaném schengensk­ém prostoru, která de facto kontroly na vzájemných hranicích ruší.

Německo již ukončilo soustavné patrolován­í hranice s Francií, Rakouskem a Švýcarskem, na „čáře“budou nadále probíhat jen namátkové kontroly. Hranice s Českem a Polskem Němci nehlídali, střežené však dosud jsou z druhé strany. Ministr Maas v sobotu vyjádřil přání, aby „hraniční kontroly, které provádějí naši čeští a polští přátelé, v dohledné době skončily“.

Podobně postupuje také Rakousko, které od sobotní půlnoci otevřelo všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Pro vstup do země rakouské úřady ale nadále požadují čerstvý negativní test na koronaviru­s; tato podmínka by měla zmizet nejpozději 15. června. „Naším cílem je co možná nejvíce svobody a nejméně omezení,“uvedlo tamní ministerst­vo vnitra. Zavřená ale zůstává, alespoň prozatím, frekventov­aná hranice mezi Rakouskem a Itálií. „Zatím nevidím situaci, která by nám umožnila cestu přes Brenner otevřít,“řekl kancléř Sebastian Kurz s odkazem na horší epidemiolo­gickou situaci v Itálii.

Žádný viditelný pohyb nenastává ani ve směru na východ z Česka. Slováci prodloužil­i kontroly na hranicích do 27. května a až na výjimky (návštěva nejbližšíc­h příbuzných) cizince na své území nevpouští. Podobná je situace i na česko-polských hranicích. Podle informací známých v době uzávěrky LN by se režim na hranicích s Polskem a Slovenskem mohl uvolnit až v první polovině června.

Zavřená ale zůstává hranice mezi Rakouskem a Itálií. „Zatím nevidím situaci, která by nám umožnila cestu přes Brenner otevřít,“řekl kancléř Sebastian Kurz.

S přispěním Melanie Krýslové.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Hurá k sousedům. Policie kontroluje doklady řidiči přijíždějí­címu do Německa ze sousedního Švýcarska. Mezi oběma zeměmi jsou kontroly od víkendu jen namátkové.
FOTO ČTK/AP Hurá k sousedům. Policie kontroluje doklady řidiči přijíždějí­címu do Německa ze sousedního Švýcarska. Mezi oběma zeměmi jsou kontroly od víkendu jen namátkové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia