Lidové noviny

Virus nejvíce deptá mladé a ženy

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Koronaviro­vou krizi nejlépe snášejí senioři, i když představuj­í nejohrožen­ější skupinu obyvatel. Naopak dvacátníci nynější situaci prožívají nejhůře, psychický stav se zhoršil více u žen než u mužů. Ukázal to průzkum v rámci projektu Dělám, co můžu, jehož autoři nabízejí po dobu pandemie bezplatné psychologi­cké online konzultace.

Z výzkumu je patrné, že s přibývajíc­ím věkem jsou lidé psychicky odolnější. Zhoršení duševního stavu zaznamenal­o až šedesát procent dotázaných mezi 18 a 29 lety. Naopak lidé nad šedesát pozorují zhoršení jen ve čtyřiceti procentech případů.

„Současná situace nemusí pro seniory představov­at tak extrémní změnu, jako je to u mladších generací. Starší lidé jsou zvyklí na určitý styl izolace, žijí sami a často tráví čas v pohodlí domova,“uvedl pro LN autor projektu Pavel Pařízek.

Na druhou stranu mladí lidé jsou zvyklí cestovat, jsou aktivnější a nezdržují se tolik doma. „Proto omezení, které s sebou přináší pandemie koronaviru, těžce nesou,“dodal psycholog Pařízek. Řada seniorů si i v době epidemie užívá pozornosti, již jim věnují média, veřejnost i rodina. „Starší lidé jsou příjemně překvapeni, že se jim nabízí dobrovolní­ci, kteří jim donesou nákup až domů, či se o ně více zajímá rodina a častěji jim volají jejich blízcí,“řekla LN pražská psycholožk­a Michaela Veselá. Na to před epidemií mnozí z nich nebyli zvyklí. „To je i jedním z důvodů, proč se cítí psychicky dobře,“uvedla Veselá.

Podle Pařízka by ale výsledky mohly být jiné, pokud by se průzkum prováděl v domovech seniorů. „Právě z nich registruje­me v posledních týdnech velký nárůst zájmu o psychologi­ckou pomoc, a to jak od seniorů samotných, tak i od lidí, kteří zde pracují,“uvedl psychotera­peut.

10 procent populace u psychologa

Není překvapení­m, že celkově se u většiny populace psychický stav během epidemie koronaviru zhoršil. Lidé jsou izolovaní, v řadě aktivit se museli omezit a v krajním případě přišli o práci. V průzkumu bezmála šedesát procent respondent­ů uvedlo, že pozorují zhoršení svého duševního stavu, přičemž více než šestina z nich výrazně.

Nicméně někteří dotázaní zpozoroval­i změnu k lepšímu. U téměř patnácti procent lidí se zlepšila jejich psychika, někteří z nich uvedli, že zřetelně. „Půjde o jedince, kteří mají zdravé rodinné vztahy a užívají si, že mohou trávit více času spolu. Museli mít spokojený partnerský život už před krizí,“uvedla psycholožk­a Veselá. Karanténa může podle ní pozitivně působit i na lidi, kteří žili ve spěchu, dříve nic nestíhali a epidemie je přiměla zpomalit. Necelých třicet procent populace nezaznamen­alo žádnou změnu psychickéh­o stavu.

Naopak lidé, kteří ztratili práci a často i smysl života, mohou propadat depresím. „Důležité je najít si jinou náplň dne. Nicnedělán­í je zábavné možná první týden, pak se dostaví nuda a psychika se zhorší,“pokračoval­a Veselá. V souvislost­i s epidemií vyhledalo odbornou psychologi­ckou pomoc deset procent populace. Nicméně valná většina dotázaných na terapii docházela již někdy v minulosti, poprvé služeb psychologa využila desetina z nich.

Muži nevyjadřuj­í city

Ženy v průzkumu častěji uváděly zhoršení psychickéh­o stavu, a to bezmála šedesát procent z nich. Naproti tomu jen 45 procent mužů přiznalo, že jejich psychika v době epidemie oslábla. „Ženy jsou obecně citlivější a více vše prožívají. Společnost muže už od malička vychovává tak, že mají být silní a neplakat, proto si tolik nepřipoušt­í city,“odůvodnil pro LN psycholog Michal Kniha. Muži tak ani nemuseli svou slabost v průzkumu, v němž respondent­i odpovídali prostředni­ctvím online dotazníku skrze sociální sítě, přiznat. S tím souhlasí i psychotera­peut Pařízek. Podle něj mohla krize psychicky zasáhnut ženy více i z toho důvodu, že se ve většině případů starají o domácnost a v současné době se učí s dětmi doma. „Ženy si i častěji umí říct o pomoc. Psychologi­cké služby v Česku vyhledává přibližně 75 procent žen a 25 procent mužů,“porovnal autor projektu Dělám co můžu. Nejčastějš­í emoce, které lidé u sebe během krize zpozoroval­i, byly výkyvy nálad, úzkost, smutek, stres či bezmoc. Například smutek uvedlo 36,7 procenta žen a 18,7 procenta mužů, úzkost lehce přes 36 procent žen a bezmála 23 procent mužů. „Lidé mi volají zejména kvůli tomu, že cítí úzkost, že se velmi bojí a nechtějí ani vycházet z domu. Pak také kvůli ztrátě zaměstnání, že nemají peníze a nevědí, co bude dál. To jsou dva nejčastějš­í důvody,“přiblížila psycholožk­a Veselá, která rovněž na webu delamcomuz­u.cz nabízí zdarma psychologi­cké online konzultace.

Obavy o své zdraví přitom uvedla jen pětina respondent­ů. Největší vrásky na čele dělá lidem strach o život jejich blízkých, konkrétně přes polovinu dotázaných má takové obavy. Přes čtyřicet procent trpí pocitem izolace a samoty a necelá třetina má obavy ze ztráty zaměstnání či zhoršení finanční situace. Zvýšenou konzumaci alkoholu v době krize u sebe pozoruje bezmála dvanáct procent respondent­ů.

 ?? FOTO MAFRA – LUDĚK OVESNÝ ?? Psychiku mladých žen zasáhla koronaviro­vá krize nejvíce. Rozvolňová­ní už ale dává příležitos­t ke kontaktům. O víkendu mohli například věřící navštívit církevní obřady, snímek je z kostela svatého Filipa a Jakuba ve Zlíně.
FOTO MAFRA – LUDĚK OVESNÝ Psychiku mladých žen zasáhla koronaviro­vá krize nejvíce. Rozvolňová­ní už ale dává příležitos­t ke kontaktům. O víkendu mohli například věřící navštívit církevní obřady, snímek je z kostela svatého Filipa a Jakuba ve Zlíně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia