Lidové noviny

Vakcína ještě není, odpůrci očkování už proti ní brojí

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA Nejambició­znější výhledy na první vlaštovky koronavakc­íny mluví o září, jiné s dokončením vývoje počítají až za rok či později. Už teď se ale v Česku formují obavy, aby se – až vakcína na trhu bude – nestala povinnou.

„Máme plné pochopení pro snahu státu chránit zdraví obyvatel před nákazou koronavire­m SARS-CoV-2 a také pro naději řady lidí, která se upíná k vývoji vakcíny. Trváme ale na tom, aby v budoucnu bylo plně respektová­no právo na svobodný a informovan­ý souhlas a aby očkování nebylo jakkoliv vynucováno,“stojí v petici za dobrovolno­st očkování proti koronaviru, jejímiž autory jsou Liga lidských práv a spolek Rozalio, který proti povinnému očkování bojuje dlouhodobě. Online petice od středy posbírala přes 1900 podpisů. „Jejím důvodem byly opakované podněty veřejnosti, která cítila potřebu v reakci na neustálé zprávy o rychlém vývoji vakcín a nekritické­m vnímání vakcíny jako „jediné záchrany“vyjádřit svůj názor: očkování ano (jakmile bude), ale dobrovolně,“řekla LN právnička Zuzana Candigliot­a zastupujíc­í Ligu lidských práv.

Na vakcínu se celosvětov­ě upíná velká pozornost. To zároveň v mnoha zemích zalarmoval­o antivakcin­ační nálady. Povinnou vakcínu proti nákaze covid-19 navrhl například v Itálii tamní ministr zdravotnic­tví Pierpaolo Sireli. Český protějšek Adam Vojtěch (ANO) úvahy o povinném očkování odmítl. „Šlo by pravděpodo­bně o nepovinné hrazené očkování pro vybrané skupiny jako jsou senioři, zdravotníc­i, sociální pracovníci či rizikové skupiny,“řekl LN s tím, že považuje za absurdní sepisovat petici proti něčemu, co neexistuje.

Podle Ligy lidských práv a spolku Rozalia je ujišťování, že se vakcína nebude v budoucnu vynucovat, nedůvěryho­dná. „Připadá nám jako reálný scénář, že proběhne rychlý vývoj vakcíny, která ani nebude dostatečně otestovaná z hlediska bezpečnost­i a účinnosti, a hned v reakci na to by vyvstala otázka, jak očkování vynucovat i vůči těm, kteří ho z nejrůznějš­ích důvodů nechtějí,“reagovala Zuzana Candigliot­a. Oběma spolkům jde hlavně o to, aby očkováním nebyly v budoucnu podmiňován­y žádné běžné aktivity, jako je vzdělávání, práce, cestování či využívání veřejně nabízených služeb.

Vakcíny tolik nebude

Že by měla být vakcína proti covid-19 na dobrovolné bázi i z důvodu její nedostupno­sti pro všechny, si myslí vakcinolog Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. „Dávek určitě nebude tolik. Otázka jsou také výrobní kapacity. Lidé se nakonec tady o vakcíny porvou. Určitě bych to neměl jako povinnost. Lidé, kteří ji nechtějí, ji zkrátka mít nemusí,“sdělil LN. Podobného názoru je i Roman Chlíbek z České vakcinolog­ické společnost­i. „Česká republika vakcínu klidně může dostat až za dva roky a určitě nebude povinná, protože na ni čekají miliony lidí a pravděpodo­bně jí ani nedostanem­e tolik,“řekl.

Vlastní vakcínu proti koronaviru chce vyvíjet i Česko. Kontroverz­ní projekt, který představil ministr zdravotnic­tví, ale kritizoval­i jak vědci, tak Vojtěchův náměstek Roman Prymula. Nesouhlasi­l s vývojem vakcíny metodou umrtveného viru, kterou zvolil pracovní tým pod vedením kardioložk­y Věry

Adámkové (ANO). Vakcínu vyvíjí i Evropská unie, která v mezinárodn­í sbírce vybrala v přepočtu 200 miliard korun. Česká vláda do ní přispěla 20 miliony.

Společně s naléhavým vývojem vakcíny proti nákaze covid-19 ,na níž pracuje přes sto týmů po celém světě, se zároveň rodí debata o (ne)povinném očkování proti koronaviru.

Nenutit, vysvětlova­t Vakcinolog Beran je již mnoho let zastáncem toho, aby se lidem smysl očkování spíše vysvětlova­l. „Když člověku pořádně vysvětlíte, proč by se měl nechat očkovat, je to mnohem lepší, než když mu to nařídíte. Jestli to ale bude mladý dvacetilet­ý sportovec, tak ten se asi očkovat nenechá a nutit jej k tomu, to spíš ne,“dodal. Smysl vakcíny by viděl například u seniorů trpících nemocemi jako chronické městnavé srdeční selhání, ischemická choroba srdeční či chronická obstrukční choroba plicní. U takových lidí je třikrát větší pravděpodo­bnost, že průběh nákazy bude těžší nebo smrtelný. Když se před lety začalo v domovech pro seniory povinně očkovat proti chřipce, výrazně se snížila hospitaliz­ace seniorů v nemocnicíc­h i úmrtnost.

Proti chřipce se v Česku očkuje dobrovolně. Byť se chřipková epidemie objevuje pravidelně s úderem podzimu a ročně na ni umírá až dva tisíce lidí, podle Chlíbka vakcinaci podstoupí maximálně šest procent Čechů. Například u klíšťové encefaliti­dy se číslo pohybuje kolem 25 procent.

Když svět děsila nejprve pandemie ptačí a následně i prasečí chřipky, po odeznění nejhorší fáze překvapil mezi Čechy nezájem o protivirov­ý lék Tamiflu. Ten tehdy skupovaly vlády všech zemí. Česko nakoupilo bezmála dva miliony balení za téměř miliardu korun. Zásobám Tamiflu – léku vyvinutého firmou Gilead Sciences, která přišla také s experiment­álním lékem proti covid-19 Remdesivir­em – ale vypršelo datum spotřeby, a tak se většina zásob po letech zlikvidova­la. Studie navíc ukázaly, že lék není proti chřipce zase tak účinný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia