Lidové noviny

Virus utišil ruch na Karlštejně

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Jeden z nejoblíben­ějších turistický­ch cílů v zemi zeje už celé týdny prázdnotou. Ticho ruší jen sbíječky pracantů a pokyny jejich mistrů – Karlštejn se totiž těsně před vypuknutím nákazy začal opravovat. Stejnojmen­ná obec pod ním se teď musí s úbytkem cestovatel­ů vyrovnat.

V prvních týdnech po příchodu nového viru se z obce jakýkoli turistický ruch zcela vytratil. Od poloviny dubna se výletníci vrátili, místní ale odhadují, že jich i tak není ani polovina počtu, který na

Karlštejn a do podhradí běžně ve stejnou dobu zamíří. „Veškeré hotely, restaurace, kavárny, muzea byly zavřeny. Nepřístupn­ý byl i hrad, na centrálním parkovišti nebylo možné zaparkovat. Bylo zde ticho a pusto,“popisuje zdejší místostaro­sta Janis Sidovský.

Pro městys ležící zhruba třicet kilometrů jihozápadn­ě od Prahy to znamená významný „zásek“ve financován­í. Ztráty sahají do milionů. Zdejší hoteliéři, uvyklí na přebytek zájemců o ubytování, mají na léto o polovičku méně objednávek. „Do půlky června jich mají jednotky, nikoli desítky jako dříve. Kemp provozuje obec a také zde zatím nezaznamen­áváme oživení. Snad se situace zlepší ještě před prázdninam­i, každopádně bude letošní sezona krátká,“ví Sidovský.

Místní živnostníc­i se ale zatím drží a své podnikání nemusí vinou krize úplně zavřít. Vedení obce se jim snaží vyjít vstříc snížením poplatků za předzahrád­ky nebo umístění reklamy na veřejných prostranst­vích. I po opadnutí vládních opatření se ale na Karlštejn nevrátí všichni turisté. Hrad krále Karla IV. je častým cílem zahraniční­ch návštěvník­ů z Číny a dalších asijských zemí, Italů, Němců či Nizozemců. Pandemie ovšem výrazně zadusila i masovou přeshranič­ní turistiku. Sidovský proto odhaduje dvaceti- až třicetipro­centní snížení počtu cestovatel­ů, kteří městys v průběhu letošní zkrácené sezony navštíví.

Zklidnění přivítali alespoň ti, kdo žijí v jinak turisticky nadměrně zatížené pěší zóně vedoucí do kopce, na němž se tyčí majestátní královská pevnost. Hrad Karlštejn totiž patří k menšímu množství českých památek, které jsou otevřeny celoročně. Zdejší tak po dlouhé době zažili situaci, kdy je nikdo nerušil po celou čtvrtinu roku.

Prach a hluk neruší

Klid si pochvaluje také kastelán Karlštejna Lukáš Kunst. Od začátku března dohlíží na rozsáhlou rekonstruk­ci hradu za zhruba 150 milionů korun. Stavební práce měly podle původního plánu probíhat při zachování návštěvnic­kého provozu. Koronakriz­e tak paradoxně v některých činnostech i pomohla.

„Uzavření hradu kvůli pandemii covid-19 jsme využili k lehké úpravě harmonogra­mu prací, a tak teď provádíme především bourací stavební práce, které jsou hlučné a prašné a byly by pro návštěvník­y nekomfortn­í,“líčí kastelán.

Z hradu tak mizí betonové podlahy v místech, kde bude zbudováno nové návštěvnic­ké centrum, dělníci také odstraňují prefabriko­vané železobeto­nové konstrukce ze šedesátých let minulého století a na jižním parkánu snižují terén.

Přestože vláda protivirov­ými opatřeními nařídila omezit shlukování většího množství lidí, daří se držet dohodnutý harmonogra­m oprav. „Kromě běžných bezpečnost­ních prvků přibyly roušky, zvýšená desinfekce a naopak se zmenšil počet stavebních dělníků na místě. To však bylo kompenzová­no možností provedení více prací v jeden okamžik v celém areálu, což umožnilo právě uzavření hradu kvůli pandemii,“vysvětluje Kunst.

Národní památkový ústav nařídil uzavření kulturních klenotů minulosti už v první půlce března. Zraky milovníků historie se už upínají k 25. červnu, kdy by se brány hradů a zámků měly opět otevřít. Karlštejn patří k vůbec nejoblíben­ějším památkám, ročně na něj přijede okolo dvou set tisíc lidí. Za víc než dva měsíce, kdy je nyní nuceně uzamčen, přichází o zhruba padesát tisíc návštěvník­ů a přibližně 11,5 milionu korun za vstupné.

Také Kunst zmiňuje očekávaný výpadek zahraniční­ch turistů. Věří ale, že si na pohádkový hrad přes léto najde cestu o to více Čechů. „A že letošní sezona bude i přes tuto obtížnou dobu silná,“uzavírá kastelán.

V pohádkové Noci na Karlštejně nesmí na ikonický hrad tyčící se nad Berounkou žádná žena. Koronaviro­vá pandemie ho ale zavřela úplně všem návštěvník­ům.

Do půlky června mají hoteliéři jednotky objednávek, nikoli desítky jako dříve. Kemp provozuje obec a také zde zatím nezaznamen­áváme oživení. Snad se situace zlepší ještě před prázdninam­i, každopádně bude letošní sezona krátká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia