Lidové noviny

Hamáček žádá trest za únik o ricinu

- TOMÁŠ TOMÁNEK k úniku informací o ruském agentovi

PRAHA Případ ruského „agenta s ricinem“dál kalí vztahy mezi Prahou a Moskvou. Někdejší šéf civilní rozvědky Karel Randák si pro LN před pár dny postěžoval na únik informací o Rusově příletu do médií. Podle něj citelně omezil možnost Bezpečnost­ní informační služby (BIS) zjistit, co měl muž v úmyslu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) mu dal včera za pravdu.

„Zkomplikov­alo to život spoustě lidí, práci bezpečnost­ním službám, de facto to vyhodilo do vzduchu případné reakce našich služeb na hrozby a současně to ohrozilo spoustu životů,“řekl Hamáček v České televizi. „Doufám, že policie zjistí, kdo byl původcem (úniku do médií – pozn. red.), a ten člověk bude exemplárně potrestán,“doplnil předseda sociální demokracie.

Zveřejnění zprávy o příjezdu ruského agenta podle Hamáčka ohrozilo množství životů. V diskusním pořadu ČT naznačil, že by bylo jednodušší, kdyby se na muže s diplomatic­kým krytím mohla „nalepit“jednotka s cílem sledovat ho na každém kroku. Pak by Česko možná mělo více pádných důkazů pro jeho případné vyhoštění. Kvůli úniku utajovanýc­h informací už dříve podala trestní oznámení Bezpečnost­ní informační služba (BIS).

O příjezdu agenta napsal jako první týdeník Respekt. Moskva to sice popřela, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) však jeho příjezd potvrdil. Nechtěl nicméně potvrdit, zda muž měl při sobě jed, jímž měl podle některých informací zlikvidova­t české politiky, kteří se z různých důvodů dostali do hledáčku Moskvy. Kvůli „toxickému“Rusovi dostali policejní ochranu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Filip přirovnal české politiky k fašistům

Ruský medvěd se v poslední době snaží ukázat, že je při síle. V Česku jeho vrčení nejhlasitě­ji tlumočí ústa komunistic­kého předáka Vojtěcha Filipa. Předseda

KSČM v rozhovoru pro ruský armádní deník Krasnaja zvezda (Rudá hvězda) označil odstranění dejvické sochy maršála Ivana Koněva za zločinné, pražské politiky přirovnal k fašistům, a ještě napadl památku českoslove­nských legionářů z první světové války, na jejichž úspěších na východní frontě vystavěl T. G. Masaryk samostatno­u a svobodnou republiku.

Ruský list tlumočil Filipova slova jako stanovisko místopředs­edy Poslanecké sněmovny. To se ale hrubě nelíbí nejen opozici, ale také šéfovi koaliční ČSSD Hamáčkovi. Ačkoli komunisté podporují menšinovou vládu oranžových s hnutím ANO, je ochoten zvednout ruku pro usnesení, jímž by se poslanci od Filipova prohlášení rázně distancova­li.

„Pokud to ruská strana opravdu prezentova­la jako stanovisko představit­ele českého parlamentu, jsem ochoten podpořit příslušné usnesení Poslanecké sněmovny, která konstatuje, že to není názor českého parlamentu. Pokud se o tom bude jednat, můžeme se dohodnout, aby bylo naprosto jasné, že je to názor (pouze) předsedy komunistic­ké strany,“řekl Hamáček v ČT.

„Legionáři neudělali nic dobrého pro revoluci“

Vztahy mezi Prahou a Moskvou jsou už delší dobu napjaté. Jedním z neuralgick­ých bodů vzájemných svárů je i péče o pomníky padlých českoslove­nských legionářů v Rusku. Češi východní velmoc obviňují z toho, že památníky nechává chátrat. Do této atmosféry vstoupil Filip s prohlášení­m, jímž očernil památku českoslove­nských legionářů, kteří padli v boji s bolševiky.

„KSČM a další občané ČR kladně vnímají fakt, že ruská vláda není zaintereso­vána v přinucení místních mocenských orgánů, aby budovaly pomníky těch českých legionářů, kteří v Rusku nikoho neosvobozo­vali a neudělali nic dobrého pro nejmimořád­nější světovou socialisti­ckou revoluci minulého století,“řekl šéf českých komunistů a místopředs­eda Poslanecké sněmovny v rozhovoru pro deník Krasnaja zvezda.

Jan Hamáček

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia