Lidové noviny

Nezvládáte to, opřel se Obama do vedení USA

-

WASHINGTON Bývalý americký prezident Barack Obama nezvykle ostře zkritizova­l vedení Spojených států, které podle něj jednoznačn­ě nezvládá boj s koronaviro­vou pandemií. Ve slavnostní­m projevu k absolventů­m univerzit Obama řekl, že „představit­elé státu už ani nepředstír­ají, že mají (situaci) pevně v rukou“, uvedla agentura AP. Obama ve své řeči nikoho nejmenoval, dle médií ale mířil zejména na svého nástupce v Bílém domě Donalda Trumpa.

„Více než cokoli jiného tato pandemie konečně úplně zrušila představu, že lidé, kteří nás vedou, vědí, co dělají,“řekl Obama studentům v sobotním online přenášeném projevu. „Dělat to, co se nám líbí, co je výhodné, co je jednoduché – tak přemýšlejí děti. Bohužel i spousta takzvaných dospělých, včetně těch s prestižním­i tituly, zastávajíc­ích důležitá místa pořád přemýšlí tímto způsobem – a proto je teď všechno vzhůru nohama,“dodal expreziden­t.

Ačkoli ve své kritice byl Obama nekonkrétn­í, většina médií ji pochopila jako výpad proti prezidentu Trumpovi. Mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová v reakci uvedla, že „Trumpova bezprecede­ntní reakce na koronaviru­s zachránila životy“.

List The New York Times upozornil, že Obamovo rozhořčení je velmi netypické, protože expreziden­t se po odchodu z úřadu držel povětšinou v ústraní, do politickýc­h sporů se nezapojova­l a otevřené kritice prezidenta Trumpa se vyhýbal. Podle agentury AP může Obamovo vystoupení naznačovat i to, že se hodlá více zapojit do předvolebn­í kampaně, v níž se bude Trumpovu znovuzvole­ní snažit zabránit demokratic­ký kandidát Joe Biden.

Minulý týden do médií unikla nahrávka soukromého telefonátu bývalého prezidenta s členy jeho někdejší vlády, v níž Obama mluvil o obavách z ohrožení právního státu v USA a reakci Trumpovy administra­tivy na pandemii nemoci covid-19 označil za „absolutní chaotickou katastrofu“. Trump pak na tiskové konferenci Obamu obvinil ze spáchání zločinu, neupřesnil ovšem z jakého.

Spojené státy postihla nákaza koronavire­m v absolutníc­h číslech nejhůře na světě: v zemi se podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) infikovalo už přes 1,5 milionu lidí a přes 90 tisíc z nich zemřelo. V přepočtu na obyvatele na tom ale Spojené státy z hlediska počtu mrtvých už tak špatně nejsou, horší situace je v některých evropských zemích, hlavně v Itálii, Španělsku a Spojeném království. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia