Lidové noviny

Média lžou! znělo Německem

Řada německých měst zažila o víkendu protesty proti antikorona­virovým opatřením. Demonstrac­í se zúčastnili také fanoušci konspiračn­ích teorií i příznivci krajní pravice.

- ROBERT SCHUSTER VÍT ŠTĚPÁNEK

BERLÍN/PRAHA Stuttgart, Berlín, Mnichov, ale i řada menších míst v Německu. Demonstrac­í proti opatřením, která na celostátní úrovni i v jednotlivý­ch spolkových zemích stále platí s ohledem na epidemii nového typu koronaviru, proběhla sice během uplynulého víkendu dlouhá řada, ovšem počet jejich účastníků byl omezen. Paradoxně právě kvůli protivirov­ým restrikcím.

Nejvíce lidí, pět tisíc, se sešlo ve Stuttgartu na jihozápadě země. Tuto maximální hranici stanovily úřady předem, zájemců ovšem dorazilo mnohem více – mnozí z nich museli zůstat před branami areálu. Stuttgarts­ká radnice vysvětlila početní omezení účastníků „rovnováhou mezi svobodou projevu a nezbytnými ochrannými opatřeními“. Z davu se podle serveru Tageschau ozývalo skandování hesel jako „Přestaňte nás ohlupovat“a „Média lžou“. Někteří účastníci označovali roušky za symbol „novodobého otroctví“.

S metodickou přesností se na ohlášené protesty připravili i v Mnichově, kde se „anticorona“

akce konala na takzvané Tereziánsk­é louce. Tam se běžně na podzim koná slavný Oktoberfes­t, jenž byl ale letos kvůli epidemii zrušen. Policie okrsek předem ohradila a po odpočítání tisícovky osob již nikoho dalšího dovnitř nepustila; některé neodbytné demonstran­ty, kteří odmítali odejít, policisté vytlačili pryč. Akce měla vymezen časový limit dvě hodiny a pořádkové síly bedlivě dohlížely na rozestupy mezi účastníky.

V Berlíně se o víkendu mezi protestují­cími znovu objevil známý veganský kuchař Attila Hildmann. Ten už několik týdnů šíří na svých účtech na sociálních sítích konspiračn­í teorie nejenom o údajném původu nového koronaviru, ale i o pozadí toho, proč podle jeho názoru německá vláda otálí se zrušením všech opatření proti šíření epidemie. Hildmann i další za tím vidí snahu o nastolení vlády takzvaného „nového světového řádu“. Z rozšíření nákazy viní Billa Gatese, zakladatel­e společnost­i Microsoft a sponzora světových očkovacích programů, vlivnou americkou Rockefelle­rovu nadaci či Bilderbers­kou skupinu, která pořádá každoročně konferenci, na níž se schází zástupci politiky a byznysu.

AfD cítí novou šanci, roste jí ale konkurence

Na sílící vlnu demonstrac­í se snaží v poslední době naskočit i část opoziční Alternativ­y pro Německo (AfD). Především ve východní části země se někteří její představit­elé těchto shromážděn­í pravidelně zúčastňují – ostentativ­ně bez roušek a bez dodržování předepsané minimální vzdálenost­i 1,5 až dvou metrů.

AfD, podobně jako jiné německé opoziční strany, čelila v minulých měsících značnému útlumu. S tím, jak začala kvůli přijatým opatřením růst podpora pro vládní strany a především kancléřku Angelu Merkelovou, podpora pro ni klesala. Zapojení do protestů by jí proto mohlo přinést podobnou vzpruhu, jakou svého času byla podpora stoupenců drážďanské­ho protimigra­čního hnutí Pegida během uprchlické krize let 2015 až 2016.

Víkendové demonstrac­e ovšem nepřímo reflektova­ly i pnutí, kterým v AfD v poslední době prochází. Velmi viditelným účastníkem akce v braniborsk­ém městě Prenzlau byl totiž Andreas Kalbitz, někdejší šéf braniborsk­é organizace AfD. Kalbitze přitom minulý týden předsednic­tvo AfD ze strany vyloučilo kvůli četným kontaktům s extremisti­ckými a neonacisti­ckými spolky.

V případě aktuálních protestů ale možná roste AfD konkurence. Nejenom na zmíněných demonstrac­ích, ale i na internetu jsou stále více vidět a slyšet aktivisté skupiny, která si říká „Odpor 2020“(Widerstand 2020), jež se snaží vytvořit politickou platformu pro všechny odpůrce vládních opatření. Jejího potenciálu si už všimly i ruské propagandi­stické stanice jako RT Deutsch a Sputnik, které začínají poskytovat Odporu 2020 mediální prostor.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Policisté v Berlíně pacifikují muže během sobotní demonstrac­e proti antikorona­virovým opatřením v Německu. Odpůrci opatření pocházejí z řad krajní pravice či se domnívají, že restrikce jsou nástrojem jakéhosi „nového řádu“.
FOTO ČTK/AP Policisté v Berlíně pacifikují muže během sobotní demonstrac­e proti antikorona­virovým opatřením v Německu. Odpůrci opatření pocházejí z řad krajní pravice či se domnívají, že restrikce jsou nástrojem jakéhosi „nového řádu“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia