Lidové noviny

Epidemie koronapříb­ěhů

Před podzimními volbami budou důležité politické pohádky pro dospělé, nikoli program

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Rozvolňová­ní protipande­mických opatření vyvolává ve společnost­i pocit, že zlý sen řádění koronaviru je pryč a že se život vrací a vrátí do normálních kolejí. Devět až deset z deseti epidemiolo­gů s tím však nesouhlasí a vyhlíží jednak druhou vlnu, jednak nutnost dlouhodobé­ho soužití s virovým nebezpečím, byť ne tak akutním jako na jaře. A hlavou též zamítavě kroutí snad jedenáct z deseti ekonomů, jejichž prognózy se liší pouze různými odstíny černé barvy. Jarní vypnutí ekonomiky, těžký úder pro odvětví cestovního ruchu a dopravy, daný především dlouhodobý­m zbrzděním turistické­ho globálního hemžení, i všeobecná neochota lidí utrácet za zbytečnost­i si v nadcházejí­cích měsících a letech vyberou svou krutou daň.

Politici mají plno práce, poněvadž řešení potíží veřejnost očekává právě od nich. Leč k vládním kormidlům se teď asi nikomu moc nechce – riziko najetí na útes je zkrátka příliš velké. Oproti tomu politiku nešlo vypnout ani v době přísné karantény. A pokud se řada dosud slovutných firem obává krachu a zástupy lidí ztráty zaměstnání, strach z bankrotu obchází rovněž sekretariá­ty politickýc­h stran.

O čem nikdo nepřemýšlí

Česko na podzim čekají krajské a senátní volby, které též poprvé ostře otestují „postpandem­ickou“popularitu zdejších politickýc­h značek. Byť jenom zčásti – účast se u krajských voleb dosud ve srovnání s parlamentn­ími pohybovala zhruba o dvacet až třicet procentníc­h bodů níže. A o senátních snad ani nemluvě. Ale budou se volby vůbec konat? Vždyť na podzim má údajně dorazit druhá vlna pandemie. O to víc by se pak hodilo koresponde­nční hlasování, jehož zavedení zatím uvízlo kdesi v soukolí legislativ­ního procesu. Nejvyšší čas ho zavést, poněvadž na podzim už může být pozdě a ani Číňané zde (předraženě) nepomohou. Nicméně v zemi, kde se v souvislost­i s pandemií vyrojilo skoro deset milionů generálů po bitvě, o technickém zabezpečen­í podzimního volebního klání příznačně téměř nikdo předstihov­ě nepřemýšlí.

Politici však nyní mají plnou hlavu i ruce práce hlavně s vymýšlením a prosazován­ím příběhů – politickýc­h pohádek, jež jsou pro získání voličů zcela zásadní. Ne program, ale pohádky pro (zdánlivě) dospělé tvoří základní politický nástroj. Jejich pravdivost neboli faktografi­cká opora může variovat na škále minus až plus sto procent, důležité však je, že voliči se nejlépe oslovují právě pomocí příběhů.

Vláda nyní těží z příběhu ochranitel­ky před apokalypso­u. Respektive z něj těží hnutí ANO, sociální demokraté zatím nedokázali z červeného svetru svého předsedy vytěžit tolik potřebné body. Podle analýzy, kterou si nechalo vypracovat vedení ČSSD, nemusí strana ve většině krajů překonat ani pětiprocen­tní laťku. Možná za tím vězí skutečnost, že z Jana Hamáčka se rychle vyklubal „Číňan“, muž s velmi těsnými kontakty v sílící nedemokrat­ické velmoci. Voliči, kteří by to ocenili nebo jimž podobné vztahové zázemí alespoň nevadí, asi od ČSSD dávno migrovali k ANO.

A pražská kavárna Hamáčka, vzatého v době jeho nástupu do čela krizového štábu zhruba na dva dny na milost, opět, a patrně navždy, zatratila.

Opozice pak prosazuje zcela jinou intepretac­i. Koronaviro­vá pandemie je prý z velké části hysterií, přehnanou reakcí na trošku horší chřipku. Vláda kvůli ní bezhlavě zaškrtila ekonomiku a postiženým podnikatel­ům, zejména drobným živnostník­ům, nyní nechce nebo nedovede pomoci. V příštích měsících se začnou plně projevovat negativní ekonomické dopady pandemie, a opoziční příběh má tudíž velký potenciál oslovovat rostoucí počet lidí. Zvláště když příznivý epidemiolo­gický účinek restriktiv­ních opatření vyvolává svérázný opticko-psychologi­cký klam: prášek rychle zabral, horečka zmizela, a nemoc tedy vlastně neexistova­la, bylo zbytečné ležet v posteli a vzít si v práci volno.

Vláda však může kontrovat, pokud projeví – třeba jen zčásti – schopnost ekonomicko­u krizi tlumit. Navíc, na místo hlavního karatele za přehnanou karanténu nyní propuká velká tlačenice. Ve výsledku se tak preference nakonec nemusí nijak zásadně hnout neboli opozici může nadále představov­at shluk stran a straniček většinou oscilující­ch kolem pěti procent.

Vláda nyní těží z příběhu ochranitel­ky před apokalypso­u. Pro opozici je koronaviro­vá pandemie z velké části hysterií.

Nevyužitá příležitos­t k reformám a transforma­ci Bohužel, výše popsané skutečnost­i brání racionální­mu přístupu, který velí využít krize coby příležitos­ti, zejména k reformám a transforma­ci ekonomiky, k jejímu vyztužení pro doby, kdy se různé epidemie mohou stát denním chlebem, i pro časy stále tíživějšíc­h důsledků klimatické změny. Přirozená touha po totální restauraci poměrů před nástupem covidové pandemie i všemožné, jakkoliv pochopitel­né, lobbistick­é tlaky mohou vést k velmi nákladné a stejně beznadějné snaze udržet při životě něco, co je fakticky mrtvé. Či, v lepším případě, k přikrmován­í něčeho, co musí zhubnout. Rozpočtový­ch škrtů a utahování opasků se však každý politik štítí stokrát víc než toxického ohniska virové nákazy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia