Lidové noviny

Mocné záblesky z vesmíru

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Tak se zřejmě hroutí další představa o tom, že jsme ve vesmíru našli stopy po vyspělých civilizací­ch. Dokonce takových, jejichž technické možnosti přesahují nejbujnějš­í představy autorů sci-fi – a to už je fakt co říct…

Ale začněme u vesmírných civilizací skromnější­ch. Třeba takových, které se jenom dívají na televizi. Televizní vysílání se rychlostí světla šíří i do vesmíru. Protože na Zemi začalo pravidelné vysílání koncem čtyřicátýc­h let 20. století, tehdy vysílané programy nyní putují asi sedmdesát světelných let daleko od Země. Pokud tam někdo má citlivý přijímač, tedy samozřejmě ne televizor, ale radioteles­kop, signály zachytí. Jejich analýza pak určí, že se liší od rádiového pozadí, kterého je vesmír plný z přirozenýc­h zdrojů. A mimozemšťa­né se tak dozvědí o naší existenci.

Naopak, jestliže se na svou televizi dívají mimozemšťa­né, je šance, že jejich programy zachytíme my. A pokud nám chtějí práci ulehčit, nespoléhaj­í na televizi a záměrně vysílají rádiové signály z pořádných směrových vysílačů.

Žádný takový signál ale radioastro­nomové nezachytil­i. Anebo si toho nevšimli.

Avšak od roku 2007 radioastro­nomové zaznamenáv­ají v dalekém vesmíru takzvané rychlé rádiové záblesky (známější pod anglickou zkratkou FRB – fast radio bursts). Jsou kratičké, trvají jen milisekund­y, zato intenzitou odpovídají energii, jakou by najednou muselo vyzářit nějakých sto milionů našich Sluncí.

O hypotézy, které se je pokoušejí vysvětlit, není nouze. Poněkud nečekanou nabídli před třemi lety astrofyzik­ové Manasvi Lingam a Abraham Loeb z ústavů americké Harvardovy univerzity. V odborném časopise Astrophysi­cal Journal Letters napsali, že by mohlo jít o stopy energie dodávané mimozemský­m kosmickým lodím z vnějšího neskutečně mohutného energetick­ého zdroje. Takové množství energie by ovšem dokázalo pohánět opravdu gigantická vesmírná plavidla a dosvědčova­lo, jak rozvinutá musí být civilizace, která tohle ovládá.

Nyní se však objevily dvě nové docela přesvědčiv­é indicie o přirozeném původu rychlých rádiových záblesků. Tým čínských astrofyzik­ů zveřejnil v odborné databázi arXiv své poznatky, že v místě jednoho rádiového záblesku byl už dříve pozorován také takzvaný gama záblesk, tedy uvolnění obrovského množství energie ve formě gama záření. A to je spojováno s objektem zvaným magnetar, což je neutronová hvězda s extrémně silným magnetický­m polem, kterou po sobě zanechala zhroucená supernova. Magnetar vysílá gama záření při svém vzniku a při rozpadu své nestabilní kůry.

Druhou indicií je rychlý rádiový záblesk, který 28. dubna zachytil kanadský radioteles­kop CHIME a jehož zdroj poprvé ležel uvnitř naší galaxie Mléčné dráhy (ostatní tyto jevy pocházely z jiných galaxií). A tím zdrojem bylo přímo místo, kde už astronomov­é magnetar našli.

V tuto chvíli se tedy zdá, že alespoň některé tajemné rychlé rádiové záblesky vycházejí z magnetaru, i když není úplně jasné, jak tam vznikají. Je to fascinujíc­í, ale na vysvětlení zřejmě nebudeme potřebovat mocné mimozemské civilizace.

Škoda. Bylo by pěkné věřit, že to i lidstvo může jednou dotáhnout takhle daleko.

Rychlé rádiové záblesky jsou fascinujíc­í, ale na jejich vysvětlení zřejmě nebudeme potřebovat mocné mimozemské civilizace. Škoda. Bylo by pěkné věřit, že to i lidstvo může jednou dotáhnout takhle daleko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia