Lidové noviny

Wojtyła a jeho sázka na víru a rozum

Přesně před sto lety se narodil Jan Pavel II., zřejmě nejvýznamn­ější zástupce katolické církve minulého století

- KRZYSZTOF ZANUSSI polský filmový režisér a scenárista

Co zůstane po Janu Pavlovi II. z perspektiv­y 100. výročí jeho narození? Odpovědi mohou být různé, podle toho, zda se na věc díváme očima jeho polských krajanů, nebo jeho souvěrců-křesťanů, nebo zda ho pojímáme jako státníka, politika či filozofa.

Můj vlastní pohled katolíka umělce a také někdejšího studenta exaktních věd mi velí vyzdvihnou­t fakt, že pontifikát Jana Pavla II. přinesl otevření katolicism­u do budoucnost­i, utlumil tóny nostalgie, které zaznívaly v církvi od dob, kdy byla světskou mocí. Tento papež stavěl na mládí. V časech konzumeris­mu vsadil na mladistvý idealismus. Snažil se přesvědčit pochybovač­e, že duchovno je pokrokové. Zároveň adresoval své poselství celé společnost­i, nejen těm již přesvědčen­ým, posílil dialog s nevěřícími a vyšel v ústrety jiným vírám. Památné mezinábože­nské setkání v Assisi bylo jistým přelomem v dějinách křesťanstv­í. Stejně tak je třeba mít na paměti návštěvu v římské synagoze a hlubokou otevřenost vůči judaismu.

Podobně přelomové bylo zpytování svědomí katolíků a otevřené pojmenován­í vin, jež spáchali ve jménu Boha.

Papež básník

Jako umělec musím zmínit snahy Jana Pavla II. o odstranění rozluky, která nastala mezi církví a kulturou. Jan Pavel II. začínal jako tvůrce, byl hercem, dramatikem a básníkem. Básníkem ostatně zůstal do konce života, když krátce před smrtí vydal sbírku Římský triptych. Lze samozřejmě zpochybňov­at velikost této poezie (jak to s velkou nonšalancí učinil filozof Sloterdijk), ale myslím, že v takovém odsudku je více odplaty než objektivis­mu.

Jan Pavel II. se uchýlil k jazyku umění, když se jazyk encyklik vyčerpal. To samo o sobě může být důkazem toho, jak vážně papež ke kultuře přistupova­l. Projevilo se to i tím, že založil Papežskou radu pro kulturu. Díky tomu, že byl prvním neitalským papežem za posledních čtyři sta let, měl Jan Pavel II. také velké zásluhy v mimořádně obtížném procesu překonáván­í italocentr­ismu, eurocentri­smu a uzavření katolicism­u v ryze západním světě.

Světské veřejné mínění však obvykle začíná hodnocení jeho pontifikát­u spíše zásluhou politickou – podílem Jana Pavla II. na téměř nekrvavé demontáži komunistic­kého režimu. Tato zásluha je nesporná, ale dnes už je jasné, že komunismus neměl žádný potenciál, byla to planá ideologie a Jan Pavel II. si to uvědomoval lépe než mnozí západní politici.

Při výročích bývají obvykle pomíjeny chyby, a těch se dopouští každý člověk, který působí ve veřejném životě. Dnes slýchám nejčastěji výtky k personální­m otázkám a nadměrné důvěře, jíž se těšily některé osoby papežem jmenované. Mnoho z těch výtek je opodstatně­ných, ale když se na to dívám z polské perspektiv­y, vidím jednu subjektivn­í omluvu pro člověka, který po dlouhá léta svého biskupskéh­o působení v komunistic­ké zemi neustále narážel na nejrůznějš­í podvržené dezinforma­ce (tehdy se ještě neříkalo fake news), týkající se jeho samého i jiných lidí z polské církve. Komunistic­ká moc proti nim vyráběla dokumenty, které vypadaly zcela autenticky, ale byly falešné. Později ve Vatikánu Jan Pavel II. několikrát neuvěřil svědectvím viny (ve finančních či společensk­ých aférách) a důvěřoval lidem, kterým by důvěřovat neměl. Když se ovšem zcela neoficiáln­í cestou přes „zátarasy“vatikánské byrokracie dostala k papežovi zpráva o zneužívání poznaňskýc­h seminarist­ů tamějším arcibiskup­em Paetzem, následoval­a okamžitá rezignace.

Na závěr si dovolím vyjádřit názor, který může být pro mnohé překvapivý.

Toto říkám jako člověk, který kdysi koketoval s exaktními vědami, později s filozofií. Jan Pavel II. měl za sebou úctyhodnou akademicko­u kariéru, zanechal po sobě hodnotné práce z pomezí teologie a filozofie. Podle mého se nejzajímav­ější z jeho názorů týkají tělesnosti, což nepochybně souvisí s jeho životní zkušeností. Byl to historicky první papež, který aktivně sportoval. Jeho přísné učení v sexuálních otázkách se pojí s chválou fyzické lásky, i když z pohledu kritiků se tato rigoróznos­t míjí s realitou.

O tom jsem však nechtěl psát. Hledáme-li odpověď na otázku, co nám po jeho papežském působení zůstane na delší dobu, nabízím následujíc­í myšlenku: křesťanstv­í, zvláště západní, i přes mnohá zakolísání v uplynulých staletích uzavřelo příměří s rozumem (na rozdíl například od islámu, v němž se jeden chalífa rozhodl skončit s řeckou filozofií a dodnes vidíme důsledky). Jan Pavel II. rehabilito­val Galilea a uznal, že stran jeho procesu církev chybovala. Pro mnohé je tato iniciativa bezvýznamn­á, avšak pro papeže to byla důležitá korekce postoje církve vůči vědě, svobodě vědeckého bádání a vymezení oblastí, v nichž jsou víra a věda vzájemně nezávislé. V průběhu dlouhého pontifikát­u se v rezidenci Castel Gandolfo každé dva roky konala setkání s vědci, při nichž papež naslouchal a ptal se, nepoučoval. Obecně známým výsledkem jeho tehdejších úvah byla jedna z pozdějších encyklik Víra a rozum neboli Fides et ratio. V průběhu práce na této encyklice se stala událost, kterou přesně popsali její přímí účastníci: pater prof. Michał Heller, fyzik a teolog, nositel Templetono­vy ceny, a arcibiskup prof. Józef Życiński.

Teologie coby věda

Jan Pavel II. totiž dospěl k přesvědčen­í, že v dramatické­m konfliktu rozumu a církve by stálo za to apelovat na to, aby současná teologie, stejně jako velcí západní myslitelé s Tomášem Akvinským v čele, kteří měli k dispozici celý souhrn tehdejšího vědění, i dnes využívala metody uvažování, tedy nástroje vypracovan­é tvůrci současné vědy: teorie relativity, kvantové mechaniky a také biologie a všech ostatních věd. Původně měla být tato výzva zveřejněna ještě před redigování­m encykliky, ale papež byl upozorněn, že takovéto prohlášení by mohlo být využito celou řadou „nedouků“se značkou New Age a že mezi dnešními teology je sotva několik, kteří se v oblasti současných exaktních věd vyznají. Proto se myšlenka, která mohla být pro teologii katolické církve revoluční, ocitla v dokumentu nižšího významu – papežově veřejném dopise řediteli astronomic­ké observatoř­e Specula Vaticana.

Osobně jsem přesvědčen o tom, že jdeme-li ve stopách Einsteina, který byl sice bez vyznání, ale prohlašova­l, že vnímá existenci Tajemství, a kdo ji necítí, je prostě slepý a hluchý, můžeme poznamenat, že Tajemství je základem veškerého náboženské­ho cítění a současný postoj fyzikálníh­o světa přestal být (jako v minulém století) determinis­tický. Dnes je založen spíše na teorii pravděpodo­bnosti a náhoda je v očích věřících mnoha náboženstv­í maskou, za níž se může skrývat Tajemství – neboli Bůh, který je mimo čas a prostor, a člověk ho tedy není schopen postihnout svou představiv­ostí. Pokud tato myšlenka Jana Pavla II. přinese proměnu teologie ve vědu opravdu současnou, může to být největší přínos jeho pontifikát­u. Ale to ukáže až historie.

Pontifikát Jana Pavla II. přinesl otevření katolicism­u do budoucnost­i, utlumil tóny nostalgie, které zaznívaly v církvi od dob, kdy byla světskou mocí

Text vychází současně v časopise Wszystko co najważniej­sze

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Papež Jan Pavel II. se narodil 18. května 1920 jako Karol Józef Wojtyła. Zemřel 2. dubna 2005. Snímek z Vatikánu je z 23. dubna 1997.
FOTO ČTK/AP Papež Jan Pavel II. se narodil 18. května 1920 jako Karol Józef Wojtyła. Zemřel 2. dubna 2005. Snímek z Vatikánu je z 23. dubna 1997.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia