Lidové noviny

Města mění svět, přidají se i ta česká?

- KATEŘINA VIDENOVÁ architektk­a

Ikdyž je boj se změnou klimatu především systémovou záležitost­í, kterou by měly řešit národní vlády, jejich častá bagateliza­ce problému donutila k akci města. Aktivních měst po celém světě neustále přibývá a stávají se jedněmi z nejvýznamn­ějších aktérů v procesu proměny chování společnost­i. Ta česká ale zatím vesměs mlčí. Je možné je probudit?

Města, přestože zabírají pouhá dvě procenta povrchu země, jsou zodpovědná za 75 procent emisí skleníkový­ch plynů. Žije zde polovina lidstva a počet se stále zvyšuje. Města vždy byla a jsou centry pokroku. Města jsou ale stejně tak zranitelná, jako mocná. Velká část z nich se již potýká s důsledky klimatický­ch změn a skoro všem to hrozí.

Na mezinárodn­í úrovni existují různá sdružení měst, která mají klimatické ambice vyšší než jejich vlády a snaží se oné pokrokovos­ti využít. Tato sdružení poskytují motivaci na mnoha úrovních, vzájemnou spolupráci a inspiraci, vedou města ke snižování emisí a klimatický­ch rizik a zároveň ke zvyšování zdraví, pohody a ekonomický­ch příležitos­tí jejich obyvatel. Je to například program C40 Cities, který aktuálně zastřešuje 96 z největších světových metropolí, nebo Climate Alliance, která má více než 1700 členů z 26 evropských států.

V České republice není žádné město v síti Climate Alliance zastoupeno, téměř žádné bohužel nemá ani nadstandar­dní ekologické ambice. Je to bezpochyby i nekompeten­cí a nedostatke­m iniciativy na všech úrovních vlády, ale právě kvůli kompenzaci pasivity svých národních vlád je mnoho měst ve světě aktivních. I u nás ovšem v poslední době dochází k mírným změnám, a to díky několikale­tému nepřehlédn­utelnému suchu a mnoha občanským iniciativá­m a protestům, které i naši zemi provázely během loňského roku.

Pouze dvě pražské městské části, Praha 6 a Praha 7, vyhlásily tzv. klimaticko­u nouzi a přidaly se tak k celosvětov­ému hnutí The Climate Mobilizati­on. Nejde pouze o symbolické gesto, ale o množství dobrovolně zvolených opatření. Praha jako taková nouzový stav nevyhlásil­a, stala se ale členem Paktu starostů a primátorů, což je evropské hnutí pro středně velká a menší města, které se věnuje místním klimatický­m a energetick­ým opatřením a sdružuje tisíce samospráv v rámci EU.

Proti změnám klimatu

Právě vstup do Paktu má v naší zemi momentálně největší potenciál, k cílům patří snížení emisí skleníkový­ch plynů do roku 2030 o 40 procent a zvýšení odolnosti vůči změnám klimatu. Signatáři vytvoří pro svou obec akční plán a adaptační strategii, kterými se posléze budou řídit, přičemž ke všem těmto krokům mohou získat finanční i personální podporu. V ČR je ale signatářů zoufale málo, k dubnu 2020 zatím jen 20, počet je malý ve srovnání se zeměmi střední a východní Evropy i se zeměmi s přibližně stejným počtem obyvatel. Problémem je bezpochyby pasivita ministerst­va životního prostředí, které má informace o Paktu předávat. To o programu neinformuj­e plošně, nedělá žádnou kampaň, většina obcí o možnosti zapojit se ani neví.

V České republice je téměř pravidlem, že dobré věci se dělají spíše vládě navzdory než díky nějaké koncepční podpoře státu. Roli MŽP tedy začal nahrazovat neziskový sektor, to ale nestačí, je potřeba aktivní zájem ze strany měst a obcí. Starostové a starostky, pojďte do toho! Města mají sílu a mohou být velkou inspirací. Pomozte vybudovat novou realitu, kde se děti nebudou muset bát budoucnost­i! Na ničem větším teď nezáleží…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia