Lidové noviny

Čína dál odsává technologi­e

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Čínské investice do EU se loni propadly zhruba o třetinu. I když řada zemí EU již zkoumá některé rizikové transakce, třeba z oblasti vyspělých technologi­í, čínským firmám se stále daří uzavírat i tento typ akvizic.

PRAHA Největší čínská ocelářská společnost Jiangsu Shagang Group patřící mezi Fortune Global 500, tedy mezi největší společnost­i na světě, loni navýšila svůj podíl v britské společnost­i Global Switch, která vlastní, provozuje a vyvíjí datová centra v Evropě a v Asii. Číňanům tak patří bezmála polovina firmy. I když se loni přímé čínské zahraniční investice směřující do zemí Evropské unie propadly o téměř třetinu, akvizice Global Switch ukazuje, že se Číňanům stále daří pronikat i do oblastí vyspělých technologi­í, což může představov­at potenciáln­í bezpečnost­ní riziko.

Číňané na severu Evropy

Jak vyplývá z analýzy Přímé zahraniční investice Číny v Evropě za rok 2019 německého think tanku Mercator Institute for China Studies (MERICS), proinvesto­vali loni Číňané v EU necelých 12 miliard eur. To představuj­e meziroční pokles o téměř třetinu. Přímé investice směřující z Číny do EU se tak dostaly na hladinu srovnateln­ou s rokem 2013. „Čínské přímé zahraniční investice v Evropě se stále drží na více než dvojnásobn­é úrovni oproti Severní Americe a proudí od mnohem více odvětví,“uvedl Thomas Gilles z advokátní kanceláře Baker McKenzie.

Vůbec poprvé v historii se v rámci EU zaměřili Číňané hlavně na severní Evropu, kam loni přiteklo přes 53 procent z celkových investic v rámci unie. Severní Evropa tak zvanou velkou trojku, která byla pro čínské investory tradičně nejatrakti­vnější: Velkou Británii,

Německo a Francii. První místo dle objemu čínských investic patří za loňský rok Finsku.

To za svou pozici vděčí hlavně čínské firmě Anta Sports, která koupila finského výrobce sportovníh­o vybavení Amer Sports. Anta tak za 4,6 miliardy eur získala do svého portfolia značky jako Atomic, Salomon či Wilson.

Dalším významným obchodem uzavřeným Číňany na severu Evropy je koupě 51procentn­ího podílu ve švédské automobilc­e NEVS. Majoritní balík akcií získala skupina China Evergrande.

Největšího objemu dosáhly čínské investice směřující do EU v roce 2016, a to přes 37 miliard eur. Od té doby jsou na sestupu. Narážejí totiž na dvojitou bariéru. Na jedné straně Čína preferuje, aby firmy utrácely doma, navíc zavedla řadu restrikcí pro čínské firmy, které chtějí v zahraničí investovat třeba do nemovitost­í, sportovníc­h klubů či zábavního průmyslu.

Kontrole ovšem podléhají čínské investice také v řadě evropských zemí. Již začátkem loňského roku schválili europoslan­ci, že podezřelé investice ze zemí, jako je Čína, bude moci Evropská komise prověřit a případně i zakázat. „Bude to znamenat konec evropské naivity,“prohlásil při schvalován­í francouzsk­ý europoslan­ec Franck Proust, který byl v europarlam­entu zpravodaje­m návrhu.

Návrh zákona o prověřován­í zahraniční­ch investic schválila v dubnu i česká vláda a čeká ho projednává­ní ve sněmovně. Pokud projde, Česko se postaví po bok zhruba půlky členských států unie, které už nějakou formu prověřovac­ího mechanismu mají.

Podle MERICS se tak čínským investorům stále daří dostat se i do citlivých oblastí, jako jsou například informační a komunikačn­í technologi­e (ICT). Co do objemu investic dokonce patří ICT druhá příčka za sektorem spotřebníh­o zboží a služeb. „Ukazuje to na přetrvávaj­ící zájem čínských firem o evropské technologi­cké firmy a know-how,“píše se v analýze.

Bezpečnost­ní riziko

Největší transakci z oblasti ICT uzavřela loni čínská ocelářská společnost Jiangsu Shagang Group. Za 1,8 miliardy liber získala více než čtvrtinový podíl v britské společnost­i Global Switch, která vlastní, provozuje a vyvíjí datová centra v Evropě a v Asii. Číňané tak v Global Switch drží bezmála polovinu akcií a jsou největším akcionářem. Vzápětí australský daňový úřad oznámil, že proto opustí datová centra patřící Global Switch.

Ve Velké Británii se vlna kritiky vůči transakci zvedla teprve nedávno. Konzervati­vní poslanec Bob Seely k čínské akvizici v polovině března poznamenal: „Je nám jedno, kam jdou naše osobní údaje? Nevadí nám, kdo tyto údaje kontroluje? Zdá se, že jsme si tyto otázky vůbec nepokládal­i.“A pokračoval: „Čína se posunuje do digitálníh­o prostoru a je to součástí její dlouhodobé ambice ovládnout globální vyspělé technologi­e. Potřebujem­e dobré vztahy s Čínou, ale ne za každou cenu.“

Global Switch není jediným loňským technologi­ckým „úlovkem“Číňanů v Evropě. Společnost Goodix Technology sídlící v Šen-čenu koupila za 165 milionů dolarů nizozemsko­u společnost NXP Semiconduc­tors, která nabízí hlasová a zvuková řešení. Alibaba, čínská obdoba Amazonu, získala za 90 milionů eur berlínský startup Data Artisans, který se zabývá zpracování­m datových toků.

Analytici MERICS jsou přesvědčen­i, že pokud evropští lídři berou vážně riziko spojené s přístupem čínských investorů k citlivým technologi­ím a know-how, je třeba jejich investice důkladněji zkoumat. „Analytici, ať už ve společnost­ech, či na univerzitá­ch, musí investovat do lepšího porozumění čínským firmám a politikám, aby mohli lépe identifiko­vat a zmírnit rizika,“doporučují v analýze odborníci.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Nákup celých firem v Evropě umožňuje čínským investorům přístup k jejich technologi­ím, které se pak často využívají při výrobě přímo v Číně. Snímek je ilustrační.
FOTO SHUTTERSTO­CK Nákup celých firem v Evropě umožňuje čínským investorům přístup k jejich technologi­ím, které se pak často využívají při výrobě přímo v Číně. Snímek je ilustrační.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia