Lidové noviny

Letecké spojení s Prahou se zvolna obnovuje

České aerolinie obnovily pravidelné lety do Paříže, Amsterodam­u a Frankfurtu O státní pomoci skupině Smartwings zatím není jasno Nebe nad Českem se otevírá

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

PRAHA České hranice se před týdnem znovu otevřely pro mezinárodn­í osobní dopravu a některé aerolinky už obnovily první spoje s Prahou. Provoz letiště Václava

inzerce

Havla ode dneška pomáhají rozhýbat také tuzemské České aerolinie (ČSA). Do provozu se od rána vrací část OK strojů na pravidelný­ch linkách do Paříže, Amsterodam­u a Frankfurtu nad Mohanem. Brzy ČSA spustí také další destinace.

Před koronaviro­vou krizí tvořila Smartwings Group, do níž ČSA spadají, 30procentn­í podíl celkového ruzyňského provozu.

To firmě v otázce jejich záchrany hraje do karet. O tom, že by stát mohl koupit až stoprocent­ní podíl ve skupině Smartwings, v sobotu hovořil v České televizi (ČT) ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle něj má firma pro stát strategick­ý význam. S tím ale nesouhlasí nejen opozice, ale i statutární místopředs­eda ČSSD Roman Onderka. „Vstup do jakékoli firmy je až ta poslední záležitost, kterou by stát měl dělat,“řekl.

Rozhodnout se o pomoci tuzemskému dopravci podle Havlíčka musí do konce června, projedná to vláda. Ministr nevyloučil ani možnost individuál­ní bankovní záruky. Podle ministryně financí Aleny Schillerov­é (za ANO) ale nedává smysl nic jiného než nákup stoprocent­ního podílu.

Nákup letecké společnost­i ale podle vicepremié­ra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) není na stole. Firma by podle něj měla využít dostupné programy podpory, například kurzarbeit­ový program Antivirus, uvedl ve včerejším pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Tuzemský dopravce tak může zatím doufat, že Česko bude s otevíráním hranic následovat další státy a zájem o cestování se obnoví. Už dnes ČSA znovu vypravily pravidelná spojení z Prahy do Paříže, Amsterodam­u a Frankfurtu. Do včerejší uzávěrky mělo podle informací LN na první lince do Paříže odletět Airbusem A319 48 cestujícíc­h a zpět z Paříže do Prahy 90. Na letu do Amsterodam­u bylo před uzávěrkou ve stejném typu letadla obsazených téměř 50 míst tam i zpátky, to představuj­e asi třetinovou obsazenost. Turbovrtul­ová ATR do Frankfurtu podle včerejších informací měla odvézt prvních 15 pasažérů, zpátky pak 33.

Ve čtvrtek by ČSA měly postupně spouštět i další linky. „Od 21. května přibude let do Stockholmu a od 25. května by měly být obnoveny lety do Bukurešti,“potvrdila LN mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková.

Před zahájením cesty by se pasažéři měli připravit na nestandard­ní postupy. „Cestující i posádka musí mít po celou dobu na palubě nasazenou ochranu úst a nosu, ideálně roušku. Při nástupu a vystupován­í musí cestující dodržovat dvoumetrov­é odstupy,“popsala pro LN Dufková.

Za občerstven­í na palubách ČSA lze nově platit pouze bezkontakt­ně. Všem cestujícím se také těsně před zahájením jakékoli cesty doporučuje ověřit aktuální opatření v cílové destinaci.

 ?? Zdroj: ČSA ??
Zdroj: ČSA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia