Lidové noviny

USA se z krize zotaví rychleji než Evropa

- Jana Macháčka

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Americký flexibilní systém hire and fire vyvolává asi zbytečně prudký nárůst nezaměstna­nosti, evropský systém obtížnější­ho propouštěn­í, pevnější sociální sítě a silných automatick­ých stabilizát­orů (nižší výběr pojistného a daní, vyšší výplata dávek a podpor) se může jevit vhodnější.

Na druhou stranu americká centrální banka Fed má mnohem volnější ruce a ničím neomezenou palebnou sílu. V minulém desetiletí, po finanční krizi a velké recesi dosáhly USA dvojnásobn­ého ekonomické­ho růstu než průměr Evropské unie. Bude se to opakovat? Kdo vyjde silnější z ekonomické krize způsobené pandemií?

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

Martin Pánek: Těžkopádno­st EU

Jsem si téměř stoprocent­ně jistý, že z této krize vyjdou lépe USA. Za uplynulých 30 let rostla jejich ekonomika výrazně rychleji než francouzsk­á či německá. Souhrnným číslům za EU přitom pomáhala britská ekonomika, jež v uplynulých 30 letech rostla průměrným tempem 2,03 procenta. Ale ta v budoucích datech již nebude. Může však členským zemím EU pomáhat jako silný obchodní partner – pokud EU přestane dělat vše, aby pro členské země bylo co nejtěžší s Británií obchodovat.

To však nemusí v příštích letech platit. Přeregulov­anost a těžkopádno­st EU, vysoké daně a rostoucí tlak na centraliza­ci a drahé nápady, například Green New Deal, budou evropskou ekonomiku tížit i v budoucnu. Doufejme, že ji dolů nepotáhnou i nacionalis­tické a protekcion­istické vášně.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Pavel Kohout: Evropa je v pasti

Evropská sociální síť, tolik oslavovaná levicí na obou stranách Atlantiku, je ve skutečnost­i koulí na noze ekonomiky celého kontinentu. Je příčinou vysoké daňové zátěže evropských ekonomik, především zdanění práce, tím pádem i nepružného pracovního trhu. Evropa má svá nejlepší léta již za sebou. Neexistuje vůle a síla k reformě. Evropský kontinent je v pasti, ze které není úniku.

PAVEL KOHOUT Algorithmi­c Investment Management

Tomáš Pfeiler: Americká dominance

Minulých deset let se neslo ve znamení chudokrevn­ého růstu... USA sice zažily bezprecede­ntně dlouhou hospodářsk­ou expanzi, ale průměrné tempo růstu HDP v tomto období se řadí k historicky nejpomalej­ším. Jednoznačn­ě však potvrdily ekonomicko­u dominanci nad Evropou. V následujíc­ích letech bude tento trend umocněn. USA míří k rychlejším­u zotavení. Výsledková sezóna naznačuje, že koronaviro­vá krize více zasáhla evropskou korporátní sféru.

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Edvard Outrata: Rozdíl v přístupu

Jako u ostatních krizí bude asi i u této dlouhodobý efekt pozitivněj­ší v USA než v Evropě. To je důsledkem nejen hospodářsk­ého a politickéh­o systému, ale i odlišné hierarchie hodnot na obou stranách Atlantiku. USA jsou proto lépe než Evropa připraveny využít výhody, které koronaviro­vá krize skýtá, a podaří se jim lépe rozlišit mezi prvky ekonomiky, které je třeba zachraňova­t, a těmi, jež mají podlehnout „kreativní destrukci“.

Společnost v USA bude spíše ochotná přijmout vysokou cenu tohoto přístupu výměnou za zkrácení krize a rychlejší nastolení nové rovnováhy... Uvidíme, jak úspěšné evropské státy budou při nalézání pro evropskou mentalitu optimální cesty. I když se to podaří, mají USA na startovní čáře výhodu.

EDVARD OUTRATA státní úředník ve výslužbě

Debata je redakčně krácena. Celé texty jsou na Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia