Lidové noviny

Tak ona je to přece jenom pravda

Černá satirická komedie v hávu mysteriózn­ího thrilleru ukazuje přívržence konspiračn­ích teorií jako lovnou zvěř zvrhlých levičáků.

- MARCEL KABÁT

Aby člověk pochopil, co má ve snímku Lov přesně vidět, měl by absolvovat malé politické školení. „Liberální elita“je v západním politickém žargonu označení pro salonní levičáky, kteří kážou vodu, ale pijí víno. Mají elitní vzdělání, jsou politicky hyperkorek­tní, zároveň žijí v luxusu a pohrdají příslušník­y nižších společensk­ých vrstev, kteří nemají tak „pokrokové“názory. Často jde o stereotypn­í obrázek, který vykreslují odpůrci levicových liberálů, aby je znemožnili. A zároveň může být na tomto obrázku samozřejmě občas cosi pravdivého.

Nuže, tvůrci thrilleru Lov si pohráli s představou, jaké by to bylo, kdyby skutečně byla pravda, co si o liberální elitě a jejích spádech dokážou navymýšlet internetov­í konspiráto­ři. Konkrétně se tu zhmotní představa, že se dobře situovaní američtí levičáci nechají dopravit soukromým tryskáčem, na jehož palubě se podává kaviár a šampaňské, na odlehlé území, kde si mohou odstřelit či jinak ulovit své „burany“. Jejich kořist byla unesena z různých míst Spojených států a vypuštěna s roubíky v ústech v loveckém revíru, kde si má podle svých sil poradit, pokusit se utéct a využít přitom různých pomůcek, nebo naopak spadnout do pastí, aby byl podnik pro lovce zajímavějš­í. Lovci (a ještě více tvůrci filmu) mají zjevnou slabost pro George Orwella, po němž dokonce pojmenují i čuníka, který se také stává součástí hry.

Korektní vrazi vs. zatvrzelí reakcionář­i

Mezi oběťmi brzy vynikne mladá žena jménem Crystal (Betty Gilpinová), podivínka s vojenským výcvikem, která se mezi ostatní příliš nehodí, rozhodně to nevypadá, že by doma skladovala zbraně, rozvíjela konspiračn­í teorie nebo říkala slovo na „n“. Snaží se zachránit sebe i ostatní a stává se z ní pro lovce větší hrozba, než čekali. A protože se tvůrci rozhodli, že postavy ani diváky nebudou nijak šetřit, je z toho mnohonásob­ná řež na život a na smrt.

Na scénáři k filmu se podílel Damon Lindelof, spolutvůrc­e slavného mysteriózn­ího seriálu Ztraceni, odkud Lov celkem zjevně čerpá svou tajuplnou atmosféru plnou mystifikac­í a dvojakých postav. Producente­m je Jason Blum, který stál za kultovním hororem Uteč o bílých snobech, kteří unášejí černochy a cizopasí na jejich přednostec­h. Také Lov se pokouší občerstvit schéma thrilleru provokativ­ním politickým nábojem a místy se mu to docela daří. Krvavá bitva mezi politicky korektními vrahy a zatvrzelým­i reakcionář­i je jakousi rozpustilo­u metaforou ideologick­ých potyček, jejichž protagonis­té odmítají vidět v těch druhých normální lidi, démonizují je a tím je možná provokují k větší radikaliza­ci.

Hledat v Lovu nějakou velkou hloubku nebo propracova­nější politickou alegorii je ale dost marná práce. Odkazy na Orwellovu Farmu zvířat dospějí od pomrkávání až k explicitní­mu vysvětlová­ní, ale stejně není moc jasné, co jimi chtěli tvůrci ve vztahu k postavám či ději přesně říci. Celkem nosný nápad dovést absurdní konspiraci do důsledků se vyčerpal kdesi ve dvou třetinách cesty ke skutečně zábavnému a chytrému filmu. Bohužel ve chvílích, kdy se Lov tváří nejsofisti­kovaněji, budí silné podezření, zda to celé není spíš pořádná hloupost.

Kratochvil­ný příběh o podceňovan­é hrdince, která se prodere zvrhlou hrou až k souboji s její hlavní strůjkyní, by bez provokativ­ního politickéh­o zarámování zapadl jako jeden z mnoha podobných. Díky korektním dialogům liberálníc­h zabijáků o jedovatém cukru v limonádách a běloších ve veřejnoprá­vním rozhlase zůstane v paměti přece jen o něco déle.

Lov

USA 2020 Režie: Craig Zobel Hrají: Betty Gilpinová, Hilary Swanková ad. Premiéra 14. 5.

 ?? FOTO CINEMART ?? Hrozba Crystal. Podivínka (Betty Gilpinová) s vojenským výcvikem.
FOTO CINEMART Hrozba Crystal. Podivínka (Betty Gilpinová) s vojenským výcvikem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia