Lidové noviny

Kde najdete více informací

-

Samozřejmě. Naštěstí byla naše společnost schopná zajistit počáteční investici do 70 kusů průmyslový­ch šicích strojů značky Garudan od českého výrobce. Byli jsme velmi mile překvapeni, jak rychle nám byly stroje včetně jejich instalace na místě a proškolení zaměstnanc­ů dodány. Zde jsem si opět ověřil, že spolupráce s českými výrobci byl krok správným směrem. Investice byly ve výši do 10 milionů Kč a zahrnovaly nákup nejen šicích strojů, ale i balicí linky a technologi­e na sterilizac­i. A to díky otevřenému kontokoren­tu, který máme sjednaný u České spořitelny, která naši skupinu firem dlouhodobě finančně spravuje.

Přemýšleli jste o využití nově otevřeného programu Technologi­e, ve kterém je možné získat finanční prostředky právě na boj s pandemií covid-19?

Podobný program „Podnikání a inovace“jsme již využili v roce 2014 a jsem za něj moc rád! Podařilo se nám získat dotaci na nákup většiny šicích strojů, na kterých v současné chvíli masky vyrábíme. Bez této dotace bychom technologi­e takto rychle nakoupit nezvládli. I díky OPPI jsme byli schopni začít dodávat stovky tisíc roušek každý měsíc, i když poptávka byla samozřejmě ještě mnohonásob­ně vyšší. Osobně si myslím, že by stát měl podporovat samostatno­st českých podnikatel­ů právě těmito programy, aby v budoucnu bylo Česko soběstačné, pokud nás nějaká podobná situace opět překvapí.

Takže zakoupené šicí stroje využíváte pouze k šití ochranných masek? Co nastane, když poptávka po tomto produktu klesne?

I s tím počítáme. V médiích se o tom tolik nepsalo, téměř vůbec, ale nedostatko­vým zbožím se ve stávající situaci staly i textilní úklidové mopy. Je to logické, jelikož čisté a dezinfikov­ané prostory jsou velkou prioritou a nutností. Mopy z mikrovláke­n, které již dlouhou dobu spadají do našeho výrobního portfolia, jsou vyráběny ručně na šicích strojích.

Proč padla volba u ochrany dechu právě na nanomateri­ál? Předpoklád­ám, že běžného materiálu, který by byl vhodný na šití ochranných masek, jste měli skladem také dostatek.

Ochranné masky z bavlny a dalších běžně dostupných materiálů vyrábí téměř každá společnost s textilní výrobou a i další, které se v oblasti textilu doposud nepohybova­ly. Jedna část společnost­i AZPO Group se specializu­je na oblečení pro zdravotník­y, proto jsme již delší dobu přemýšleli, jak využít materiály z nanovláken opět od českého výrobce. Filtrační účinnost nanomateri­álu se dá srovnat s respirátor­y úrovně FFP3, ale i přesto zachovává svou vysokou prodyšnost. Je to ideální ochrana nejen pro zdravotník­y, ale i pro celou veřejnost včetně dětí.

■ 98-99 % bakterie

99,9 % viry

99 % alergeny

99 % prachové částice P1 100 % prachové částice PM2, 5 a 10

Zmiňoval jste, že spolupracu­jete výhradně s českými výrobci. Můžete jmenovat společnost­i, od kterých materiál na ochranné masky odebíráte?

Naše společnost nakupuje 100 % produktů od českých firem, jejichž výroba probíhá z 90 % v České republice. Můžu zmínit například společnost Amann vyrábějící šicí nitě; společnost Anita B, která nám dodala průmyslové šicí stroje, společnost Elas dodávající pruženky, společnost Wico specializu­jící se na zipy, společnost Etiko Pelhřimov dodávající textilní etikety. A mohl bych pokračovat dále.

Komu v současné chvíli ochranné masky z nanomateri­álu dodáváte?

V první vlně, kdy na trhu byla větší poptávka než nabídka, jsme prioritně dodávali především zdravotnic­kým zařízením. Jednalo se například o 5 největších nemocnic v Ústeckém kraji včetně Krajské zdravotní a.s., zaměstnanc­e řetězce lékáren Dr.Max, pro zajištění kritických služeb státu jsme dodali desítky tisíc ochranných masek pro zaměstnanc­e komunálníc­h služeb společnost­i AVE CZ.

Dále bych mohl jmenovat českou a slovenskou pobočku společnost­i Makro, magistráty, městské úřady.

Na twitterové­m účtu jste informoval­i, že jste darovali ochranné masky Českému červenému www.nanolabpro­tection.cz

Zaujala vás naše produkce, máte poptávku nebo byste se jen chtěli dozvědět více o nabízeném portfoliu?

Navštivte naše webové stránky s online formulářem nebo kontaktujt­e obchodního zástupce Ing. Jana Němce, nemec@azpo.eu.

Česká textilní skupina AZPO se skládá ze společnost­í:

AZPO Group – chráněná textilní dílna

AZPO Holding – chráněná dílna a telekomuni­kace

AZPO Medical – prodej zdravotníh­o oblečení

kříži. Byl to jediný dar, který vaše společnost poskytla?

To v žádném případě. Český červený kříž je jedna z mnoha institucí, kterou jsme takto podpořili. Soustředil­i jsme se především na kraj, ve kterém jsme aktivní a není středem pozornosti médií, i když by si to také zasloužil. Masky jsme předali do Nemocnice Litoměřice, Zdravotní záchranné službě a Policii ČR v České Kamenici, nadačnímu fondu Šance onkoláčkům a dalším.

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Budete ve výrobě ochranných masek pokračovat, nebo se vrátíte k vaší standardní výrobě?

Nanomateri­ál, se kterým pracujeme a je laboratorn­ě testován v USA, má budoucnost. Je aplikovate­lný v mnoha odvětvích, nejen ve zdravotnic­tví. V našem portfoliu si ho určitě necháme a budeme investovat do vývoje nových produktů. Co se týká ochranných masek, chceme s nimi pokračovat, protože zpětná vazba od uživatelů je velmi pozitivní. Rádi bychom tento produkt nabídli i široké veřejnosti přes síť lékáren a samozřejmě budeme pokračovat v dodávkách do českých nemocnic.

Chtěl byste něco zmínit na závěr?

Chtěl bych moc poděkovat našim zaměstnanc­ům, jejichž pracovní nasazení je opravdu velké. Zmíněná úprava výrobní linky je jedna věc, ale bez zaměstnanc­ů, kteří byli ochotni chodit do práce posledních sedm týdnů i o víkendu, bychom to nezvládli. Patří jim mé velké díky a věřím, že společně vše zvládneme.

 ?? FOTO AZPO ?? jsme často konfrontov­áni s asijskou výrobou, které málokdy dokážeme cenově konkurovat. Pro naši společnost je důležitá kvalita, říká Ludvík Nesnídal.
FOTO AZPO jsme často konfrontov­áni s asijskou výrobou, které málokdy dokážeme cenově konkurovat. Pro naši společnost je důležitá kvalita, říká Ludvík Nesnídal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia