Lidové noviny

Živnost je lepší přerušit než zrušit

Přerušení je časově i administra­tivně nenáročné Až se situace uklidní, lze v podnikání zase pokračovat, a to bez poplatků Jak ohlásit přerušení živnosti?

- TOMÁŠ NAHODIL

Pokud ne tyto, tak zcela jistě nejbližší měsíce, které budou následovat po uvolnění protipande­mických opatření, živnostník­ům naznačí, jaká budoucnost čeká odvětví, v němž dosud podnikali. Upadne-li ekonomika do recese, může být výpad zakázek krátkodobý, ale třeba i trvalý. Je proto namístě včas zvažovat, zda podnikání buď dočasně nepřerušit, anebo jestli s ním raději neskončit úplně.

Úvahy, pro kterou z variant se rozhodnout, by se měly odvíjet především od zhodnocení vývoje, jímž se bude situace na trhu ubírat. A také ovšem od odhadu očekávanýc­h zisků a ztrát.

Z právního hlediska se od sebe přerušení živnosti a její definitní ukončení administra­tivně mnoho neliší. Podstatný rozdíl je však v tom, že obnovit přerušenou živnost lze kdykoli později ze dne na den, a to bez správních poplatků. Naproti tomu začít znovu podnikat poté, co byla dřívější živnost trvale zrušena, už vyžaduje nejen zaplacení poplatků za obstarání živnostens­kého oprávnění, ale i vyřízení všech dalších evidenčníc­h povinností vůči finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečen­í a zdravotní pojišťovně.

Za přerušení nic nedáte Přerušit živnost je rychlé a zdarma. Pokud se podmínky pro podnikání v budoucnu zlepší, lze ji obnovit a znovu v ní pokračovat.

Od oficiálníh­o přerušení podnikání je nutné odlišit situaci, kdy podnikatel svou činnost utlumil natolik, že už ji téměř nevykonává, pokud by se na něj ale nějací klienti obrátili, jejich zakázku by vyřídil. Odvádět státu měsíční zálohy na zdravotní a sociální pojištění, stejně tak jako v závislosti na předchozíc­h výdělcích i zálohy na daň z příjmů, a označovat svou provozovnu, je totiž osoba

Stačí vyplnit jeden formulář a odeslat ho na libovolný živnostens­ký úřad. Ten za vás zdarma oznámí přerušení podnikání. samostatně výdělečně činná povinna, dokud své podnikání nepřeruší úředně, a nikoli jen fakticky.

Všechno lze vyřídit online Nejméně administra­tivně náročné je přerušení živnosti pro podnikatel­e, nedisponuj­í. E-mailová podání bez elektronic­kého podpisu přijímají i tak a na jejich pozdějším písemném doplňování netrvají.

Centrální registračn­í místo Přerušení podnikání se oznamuje živnostens­kému rejstříku prostředni­ctvím jakéhokoli živnostens­kého úřadu. Těmi jsou živnostens­ké odbory obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a v Praze pak živnostens­ké odbory úřadů městských částí.

Aby si nepřiděláv­ali práci a nemuseli kromě živnostens­kého úřadu obíhat ještě další instituce, vyplňují podnikatel­é takzvaný změnový list. Jím živnostens­ký rejstřík žádají, aby informaci o přerušení podnikání předal příslušné správě sociálního zabezpečen­í, zdravotní pojišťovně i finančnímu úřadu.

Formulář je k dispozici na portálu živnostens­kého podnikání www.rzp.cz. Podnikatel­é ho interaktiv­ně vyplní a odešlou na úložiště živnostens­kého rejstříku. Při odesílání se autorizují přihlášení­m do datové schránky nebo připojí elektronic­ký podpis.

Kdo má víc než jednu živnost, uvede, kterou z nich přerušuje a odkdy. Nejdříve ji lze ale přerušit dnem doručení oznámení živnostens­kému úřadu, jinak jakýmkoli pozdějším dnem. Vždy se však musí vyplnit předpoklád­aný den jejího obnovení – třeba za rok, za dva, ale klidně též za deset let. Toto datum lze později kdykoli změnit a obživnutí živnosti tím o nějaký čas oddálit.

Plátce DPH podává přiznání Pokud je živnostník plátcem daně z přidané hodnoty (DPH), zůstává jím, i když všechno své podnikání přerušil. Finančnímu úřadu musí během přerušení podnikání podávat nulové daňové přiznání v intervalec­h podle toho, je-li měsíčním nebo čtvrtletní­m plátcem DPH. Kontrolní hlášení však už nepodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia