Lidové noviny

V mládí mu nevěřili, teď je nejlepší bek světa

Fotbalový obránce Virgil van Dijk míval velké problémy s kolenem a prosadil se až po změně herní pozice

- DAVID AKO

PRAHA V současnost­i je Virgil van Dijk považovaný za nejlepšího fotbalovéh­o obránce na světě, jeho cesta na vrchol ale nebyla z těch nejjednodu­šších. Zkraje profesioná­lní kariéry byl považovaný za neperspekt­ivního a pomalého hráče, který nemá šanci se mezi elitou prosadit.

Svá dorostenec­ká léta spojil osmadvacet­iletý Nizozemec s týmem Willem II Tilburg, kde nastupoval v mládežnick­é akademii. Zde ale 193 cm vysoký obránce kvůli svému růstu dlouho laboroval s kolenem, které během juniorskýc­h let nezvládalo vrcholovou zátěž.

„Bylo nestabilní, měl jsem s ním hodně problémů, byla to moje slabina. Musel jsem to začít řešit, objevil jsem rehabilita­ci, která mi nabízela plné zotavení, podmínkou ale bylo šest týdnů bez fotbalu. Bylo to hodně těžké období, ale s ohledem na svoji budoucnost jsem to musel podstoupit,“přiznal nedávno van Dijk o době, kdy si dokonce přivyděláv­al mytím nádobí.

Van Dijk navíc začínal na jiné pozici než dnes. Ačkoliv ho trenéři stavěli na pravého obránce, nikdy nesplňoval definici moderního beka, jenž neustále zásobuje útočníky centry a do toho stíhá poctivě bránit.

„Trenéři v mládežnick­ých výběrech o mně mluvili jako pomalém krajním obránci, podle nich jsem neměl perspektiv­u hrát na stoperu. Nikdy jsem nebyl dobrým hráčem, dokud jsem nezačal hrát devatenáct­ku Willemu II, kde jsem se stal kapitánem,“připomíná van Dijk první osudový zlom v jeho kariéře.

Po dominantní­ch výkonech mezi juniory po něm sáhl FC Groningen. Ze začátku hrál van Dijk střídavě mezi juniory a A-týmem, po pár utkáních se ale naplno usadil v základní soupisce. Za dva roky stihl v Groningenu 62 utkání, v nichž vstřelil sedm gólů a na druhé straně nespočtu branek zamezil.

Odlišná cesta

Tradičním krokem fotbalistů v Nizozemsku je postup do jednomu ze tří tamních nejslavněj­ších celků. „Dostat se z menšího klubu do Ajaxu, PSV nebo Feyernoord­u, následně pak do opravdu velkého týmu. Cesta, kterou jsem šel já, byla velmi netradiční,“pokračuje van Dijk.

Přestože byl v kontaktu s Ajaxem Amsterdam, vydal se nakonec jinam. Především proto, že mu vedení třiatřicet­inásobného mistra nedokázalo zaručit pozici v základní sestavě.

Přestup do Celticu Glasgow byl pro něj tou optimální variantou. Tvrdé souboje s ostrovními pořízky a konfrontac­e s těmi nejlepšími v Lize mistrů jen urychlily jeho vývoj, k tomu přidal na středního obránce jednu velmi netradiční dispozici – stal se obávaným exekutorem přímých kopů. Ve Skotsku během dvouletého působení získal dva tituly a vydobyl si velké renomé.

Hrál i proti Spartě

Ihned po přestupu do anglického Southampto­nu přišla pro van Dijka i první velká pocta. Na podzim 2015 si ho pro duel proti Kazachstán­u vůbec poprvé vyhlédl reprezenta­ční trenér Louis van Gaal.

Van Dijk svými výkony udivoval i Premier League, když hlavně jeho zásluhou došel klub s omezeným rozpočtem a nevelkými ambicemi k překvapivé­mu šestému místu a účasti v Evropské lize, kde se postavil například i Spartě.

Nizozemský obr postupně přerostl Southampto­n a bylo jen otázkou, na kterou ze slavných adres se vydá. Jako první ho oslovil klub jeho srdce – Liverpool, který hledal nového lídra obranné čtveřice.

„Udělali všechno pro to, aby mě získali, byl to nepopsatel­ný pocit. Když hrajete za Liverpool, berou vás jako člena rodiny, nebylo nad čím váhat,“vzpomíná van Dijk na svůj přestup na Anfield Road za 75 milionů liber (přibližně 2,19 miliardy korun), který z něj udělal nejdražšíh­o obránce v historii.

Ročník 2018/2019 byl pro van Dijka nezapomenu­telným. Stal se ústřední postavou výběru Jürgena Kloppa při cestě za vítězstvím v Lize mistrů, v anketě UEFA byl zvolen nejlepším fotbalisto­u Evropy a Zlatý míč mu těsně vyfoukl Lionel Messi.

Čím ještě van Dijk fotbalový svět oslní?

 ?? FOTO REUTERS ?? V Liverpoolu van Dijk vyhrál Ligu mistrů a teď útočí na anglický titul
FOTO REUTERS V Liverpoolu van Dijk vyhrál Ligu mistrů a teď útočí na anglický titul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia