Lidové noviny

Disclaimer

-

třemi normostran­ami. Dole pak bývá zatržítko a instalační rutina nepokračuj­e, dokud nepřevezme­te veškerou odpovědnos­t za eventuální vyhoření domu včetně ztrát na životech na sebe.

Dlouho jsem si myslel, že disclaimer se vetřel do našich životů až v počítačové éře. Omyl. Při psaní tohoto textu jsem si uvědomil, jak dlouho tu s námi je! Jen si vzpomeňte, co bývá v závěrečnýc­h titulcích hraných filmů: příběh, který jste viděli, je zhola vymyšlený a jakákoli podobnost s příběhy osob skutečných je čistě náhodná. No a anglická Wikipedie nás poučí, že i cedulka VSTUP NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ je fakticky taky disclaimer.

Použití disclaimer­ů je rozvolněné. Všiml jsem si toho v Americe. Spojené státy jsou zemí právníků. Před vchodem dětského koutku

McDonalda najdete obrovskou ceduli s mnohařádko­vým disclaimer­em, kde je popsáno, teď následuje můj disclaimer, aby mě McDonaldi nežalovali, jde o volnou parafrázi, že je zakázáno skákat z klouzačky po hlavě na betonové dlaždice a omotávat si řetízek houpačky kolem krku. Ano, tuto ceduli chápu a jaksi mi to sedí do obrazu USA. Ale pak se vydáte do hor, kde jsou doporučova­né turistické trasy, a stanete na místě zvaném Angel’s Landing, což je něco jako hřeben strmé střechy tři sta metrů vysoké, a tam vám cedule suše oznámí, že je vstup na vlastní riziko.

Příbuzné disclaimer­ům jsou různá upozornění. Obec je monitorová­na kamerami. Hovor bude za účelem zlepšení služeb nahráván. V posledku je každá webová stránka opatřena upozornění­m, že používá cookies. To je něco jako maličké psaníčko, které si webová stránka uloží na disk vašeho počítače. Kdybyste třeba v anketě Lidovek hlasovali, že nejlepší Poslední slova píše Neff, webová stránka pošle psaníčko, že už jste hlasovali a nemůžete hlasovat znovu. Disclaimer: Není žádná taková anketa a autor článku neodpovídá za čas zmařený hledáním.

Disclaimer­y a upozorňová­ní jsou zbytečné, otravné, popuzující a marné.

Proto jich je všude plno, neboť patří k charakteri­stice doby, která už nechce vítězit, ale být z obliga.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia