Lidové noviny

Šachový koronaviro­vý boom

- PAVEL MATOCHA

Cyklistick­é grand-tour jsou odsunuté na podzim, tenisové grandslamy v nedohlednu, hokejové ligy definitivn­ě předčasně ukončené, s restartem začíná jen několik fotbalovýc­h lig, a to velmi pomalu a bez diváků na stadionech. V této době koronaviro­vého půstu vycítili velkou příležitos­t šachisté.

Při absenci světové jedničky v bleskovém šachu Hikarua Nakamury se mezi muži čekalo hladké vítězství mistra světa Magnuse Carlsena a k tomu také došlo. Velmistr Carlsen získal 12 bodů z 18 partií, o celé dva body více než druhý v pořadí, ruský velmistr Daniil Dubov. Překvapení­m je až poslední místo velmistra Alexandra Griščuka, jednoho z nejlepších hráčů časových tísní. Mezi ženami zvítězila také hlavní favoritka turnaje, ruská velmistryn­ě Katerina Lagno, byť tedy velmi těsně – až díky rozstřelov­é armagedono­vé partii s Číňankou Lei Tingjie.

Připomínka pražského rodáka A na právě skončený Steinitzův memoriál ihned navazují další velké šachové online projekty. Tým mistra světa oznámil konání série turnajů Magnus Carlsen Chess Tour s cenovým fondem milion dolarů a Mezinárodn­í šachová federace FIDE ohlásila měsíční projekt Checkmate Coronaviru­s (Dejte mat koronaviru), jehož součástí bude dva tisíce online turnajů.

Kvarteto superturna­jů série Magnus Carlsen Chess Tour bude kulminovat srpnovým velkým finále, ve kterém se utkají vítězové čtyř podniků. První byl minulý měsíc hraný Magnus Carlsen Invitation­al (vyhrál Magnus Carlsen), druhý Lindores Abbey Rapid Challenge začíná dnes a další dva budou startovat 20. června a 21. července. Hrát budou vždy první čtyři z předchozíh­o turnaje a k nim organizáto­r dopozve další hráče ze světové špičky.

„Mimořádně úspěšný turnaj Magnus Carlsen Invitation­al otřásl rekordy v počtu diváků online turnajů. Věříme, že teď je ten správný čas, abychom skrze Magnus Carlsen Chess Tour s rekordním cenovým fondem ve výši jednoho milion dolarů upevnili pozici šachů ve veřejné pozornosti,“říká Leon Watson, tiskový mluvčí Carlsenový­ch firem. Šachy se podle Watsona mohou nyní stát sportem, kterému budou standardně věnovat pozornost i mainstream­ová masmédia, včetně televizí.

Poukázka na výlet do Moskvy Koronaviro­vou příležitos­t ke znovuzroze­ní celosvětov­ého zájmu o šachovou hru vnímá i FIDE. Po prestižně obsazeném

Poháru národů a Steinitzov­ě memoriálu zaměřuje nyní svoji pozornost na miliony amatérskýc­h šachistů po celém světě. Její projekt Checkmate Coronaviru­s poběží ve čtyřech internetov­ých šachových hernách (Chess.com, Lichess.org, Chess24.com a Arena.myfide.net). Každý den se v nich bude hrát osmdesát šachových turnajů, do kterých FIDE věnuje 1500 speciálníc­h cen, které mají zdůraznit olympijské heslo „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“.

Výherci cen nebudou výherci turnajů, ale vylosovaní šťastlivci, aby každý, i výkonnostn­ě velmi slabý šachista, měl stejnou šanci vyhrát. Hlavními 64 cenami budou pozvánky na šachovou olympiádu 2021 v Moskvě. Výhercům FIDE uhradí letenky a týdenní ubytování na olympiádě. Podrobnost­i o tomto novém FIDE projektu jsou na webu Checkmatec­oronavirus.com.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia