Lidové noviny

Otevřeli hospodu, vir se vrátil

Podobně jako v nedávné minulosti, i nyní se snaží některé německé spolkové země při rozvolňová­ní předběhnou­t ostatní.

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Když před dvěma týdny oznámila vláda v Dolním Sasku, že znovu dovolí návštěvy lokálů, považovali to mnozí za unáhlené. Teď právě v tomto regionu řeší první možný případ koronaviro­vé nákazy v restauračn­ím zařízení.

Má se jednat o hostinec v obci Jehringsfe­hn, necelých 230 kilometrů západně od Hannoveru. Jeho provozovat­elé pozvali na znovuotevř­ení před více než týdnem několik desítek lidí a celou věc deklaroval­i jako akci pro „uzavřenou společnost“. U čtrnácti návštěvník­ů byla nemoc covid-19 již potvrzena, další jsou ještě na pozorování. Při následném zpětném trasování, s kým mohli návštěvníc­i restaurace přijít do kontaktu, bylo vytipováno až 120 lidí. Všichni jsou z preventivn­ích důvodů v karanténě.

Pro provozovat­ele lokálu, u něhož bylo onemocnění také potvrzeno, to zřejmě nezůstane bez následků.

„Pokud by se potvrdilo podezření, že celá akce porušila předem stanovené podmínky, budou rozděleny citelné finanční pokuty,“řekla k celému případu regionální ministryně zdravotnic­tví Carola Reimannová. Podle ní by mohli být postiženi i návštěvníc­i lokálu, neboť prý dosavadní vyšetřován­í ukazuje, že vědomě porušovali nařízení vyhýbat se tělesným kontaktům, které zůstalo i přes otevření restaurací v platnosti. Mnozí z hostů si údajně podávali ruce, případně se objímali.

Při zpětném trasování všech návštěvník­ů bylo navíc zjištěno, že akce se zúčastnilo daleko víc lidí, než kolik bylo předem hlášeno. „To nebyla běžná návštěva restaurace, to bylo skoro veřejné shromážděn­í,“dodala ministryně s tím, že ta zůstávají i nadále zakázána.

Její vláda nicméně zatím nehodlá nic měnit na původním rozhodnutí umožnit provozovat­elům hotelů a restaurací znovu otevřít. Příklad Dolního Saska v minulých dnech následoval­y i další německé regiony, a to hlavně ve snaze zachránit celé odvětví před ekonomický­mi ztrátami. Experti z německého svazu hotelnictv­í a restaurací (Dehoga) odhadují, že kvůli několikamě­síčnímu přerušení své činnosti může být ohrožena až třetina z 200 tisíc těchto podniků v celém Německu.

O víkendu také vyšlo najevo, že zdrojem nákazy novým koronavire­m se v poslední době stala i bohoslužba v jednom ze sborů baptistick­é církve ve Frankfurtu nad Mohanem. Počet lidí, kteří při této příležitos­ti onemocněli na covid-19, přesáhl stovku.

Představit­elé církve sice dbali na dodržování minimálníh­o bezpečného odstupu 1,5 metru a zřídili dva oddělené vstupy – jedním se vcházelo do budovy a druhým vycházelo ven. Během bohoslužby ovšem věřící nemuseli mít nasazeny ochranné roušky, což je zřejmě důvod, proč se mezi nimi infekce tak silně rozšířila.

Východ chce uvolňovat rychleji

V Německu měl včera zasedat takzvaný koronaviro­vý kabinet a posoudit ukončení dalších možných omezení. Očekávalo se například, že bude definitivn­ě rozhodnuto o nařízení zakazující podnikům na zpracování masa zaměstnáva­t od příštího roku levné agenturní pracovníky. Důvodem je několik případů nákazy v masokombin­átech napříč celým Německem, které postihlo zejména dělníky z jihovýchod­ní Evropy. Koronaviro­vý kabinet ale nakonec jednání na poslední chvíli zrušil. Jak uvedla zpravodajs­ká stanice n-tv, může za to zřejmě víkendové oznámení vlády v Durynsku, která chce od 6. června zrušit všechna dosud platná omezení. Namísto toho mají být tam, kde to bude zapotřebí, přijímána „lokální opatření“, jež mají zabránit případnému dalšímu šíření nemoci.

Podobný krok chystá od 6. června i Sasko. „Jestliže zůstanou čísla o nových infekcích na stabilně nízké úrovni, chceme v červnu zcela zásadním způsobem změnit náš přístup,“prohlásila saská ministryně zdravotnic­tví Petra Köppingová v rozhovoru pro list Leipziger Volkszeitu­ng. Nová strategie má podle ní spočívat v tom, že má být v zásadě dovoleno všechno, co se smělo dělat před vypuknutím pandemie. Dosud podle Köppingové platila spousta zákazů, které měly řadu výjimek, což prý nebylo pro občany dostatečně transparen­tní. Nadále ale má platit povinnost nosit roušku v obchodech či veřejných dopravních prostředcí­ch.

Provozovat­elé pozvali na znovuotevř­ení několik desítek lidí a celou věc deklaroval­i jako akci pro „uzavřenou společnost“

 ?? FOTO DP ?? Dotčený podnik. Restaurace „Alte Scheune“, tedy Stará stodola, v Dolním Sasku upozorňuje na nešťastné rozšíření infekce na tabuli u vstupu.
FOTO DP Dotčený podnik. Restaurace „Alte Scheune“, tedy Stará stodola, v Dolním Sasku upozorňuje na nešťastné rozšíření infekce na tabuli u vstupu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia