Lidové noviny

Slovní hodnocení Drahošovy výzvy

- RADEK SÁRKÖZI prezident spolku Pedagogick­á komora

Jiří Drahoš vyzval dopisem ministerst­vo školství, aby podpořilo slovní a formativní hodnocení a dalo učitelům jasný návod, jak postupovat. Rád bych pana senátora informoval, že učitelé jsou kvalifikov­aní profesioná­lové, a proto žádné podobné návody z ministerst­va nepotřebuj­í, natož od politiků.

Senátor Jiří Drahoš píše, že je zklamaný z vyhlášky k vysvědčení­m, kterou schválila vláda, protože není v souladu s výroky ministra školství Roberta Plagy v médiích. Většině učitelů naopak spadl kámen ze srdce. Ve školách totiž původně zavládlo zděšení, když si v rozhovorec­h ministr Plaga pletl slovní a formativní hodnocení nebo vysvědčení s hodnocením.

Učitelé jsou nyní plně vytíženi přechodem na online výuku a marnou snahou splnit spoustu nesmyslnýc­h doporučení z ministerst­va školství, která se navíc neustále mění. Donutit v tuto chvíli všechny školy příkazem shora psát vysvědčení formou slovního hodnocení by bylo velmi neuváženým krokem. Vyhláška naštěstí umožňuje učitelům hodnotit žáky způsobem, na který jsou všichni zvyklí z dřívějška. Upozorňuji, že již od roku 2004 se mohou školy i jednotliví učitelé v nich svobodně rozhodnout, zda budou hodnotit slovně, či známkou (případně kombinací obého).

Z výzvy pana senátora je znát, že aktuální situaci ve školství příliš nechápe. Není divu, vždyť jeho poradcem je teoretik bez praktické zkušenosti s prací ve škole. Bohumil Kartous z lobbistick­é neziskovky EDUin prosazoval podobnými slovy, jaká jsou v Drahošově výzvě, formativní hodnocení i ve svém značně nepřesvědč­ivém vystoupení v pořadu České televize Máte slovo. Ovšem setkal se jen s pobavenou reakcí přítomného ředitele školy, proti níž nedokázal argumentov­at. V konfrontac­i s ředitelem školy nemohl od praxe zcela odtržený „expert na školství“Bohumil Kartous obstát.

Je totiž naprostý nesmysl začít reformovat armádu uprostřed bitvy. Právě o to se snaží lidé, kteří v současné krizové situaci volají po urychleném nahrazení klasifikac­e „alternativ­ními způsoby hodnocení“. Přechod na formativní hodnocení není nic snadného a vyžaduje spoustu energie, kterou nyní učitelé nemají.

Drahošovu výzvu za spravedliv­ější známkování ve školách podepsalo celkem 13 politiků, což je poněkud nešťastné. Jedná se o senátory a poslance, kteří se sdružili v tzv. politické platformě pro vzdělávání. Ta podporuje například degradaci maturitní zkoušky jejím osekáním na minimum. Rovněž prosazuje novelu zákona, podle níž by ředitel školy mohl jedním škrtem pera uznat pedagogick­ou kvalifikac­i lidem, kteří ji ve skutečnost­i nezískali (nestudoval­i jako ostatní učitelé pět let didaktiku, psychologi­i a pedagogiku). Je to stejně absurdní, jako kdyby dopravní podnik zaměstnal řidiče autobusu, aby vozil lidi po městě, přestože nemá řidičský průkaz.

Politici, kteří nerozumí školám, a jejich „experti“

K Drahošově platformě má blízko i ministr školství. Robert Plaga předložil novelu zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, jejímž důsledkem bude likvidace učitelství jakožto prestižní profese, kterou může vykonávat výhradně absolvent vysoké školy s pedagogick­ým vzděláním. Ve zmíněném diskusním pořadu Michaely Jílkové podporoval ministra právě Bohumil Kartous. Nabízí se otázka, zda je Robert Plaga ministr koaliční, nebo si ho opečovává opozice…

Závidím nemocnicím, že poslanci a senátoři nezaložili „politickou platformu pro léčení“, která by prosazoval­a, aby lékaři nemuseli mít vystudovan­ou medicínu. Není snad pro práci v nemocnici plně dostačujíc­í kvalifikac­í niterná touha vyzkoušet si, jestli by mě náhodou nebavilo léčit lidi? Primář mi to podškrtne a jde se ortopedova­t… Závidím lékařům, že nemají žádný mEDUin, který by lobboval v médiích a mezi politiky za likvidaci jejich profese. Školy tohle štěstí bohužel nemají. Mediální prostor k tématu vzdělávání ovládla „obecně prospěšná společnost“EDUin, kterou založil a vede Tomáš Feřtek, vyučený elektromec­hanik bez pedagogick­ého vzdělání, který nezvládl vystudovat žádnou vysokou školu, ale Českou televizí i mnoha novináři je považován za odborníka na školství. Bohužel vystupuje v médiích tak dlouho a tak často, až řada politiků podlehla dojmu, že se jedná o experta. Přitom stejně jako jeho kolega Bohumil Kartous nemá Tomáš Feřtek žádnou odbornou publikační činnost v oblasti pedagogiky, což je základní předpoklad, aby někdo mohl být nazýván odborníkem.

Nedivme se, že to jde s českým školstvím s kopce, když politici, kteří školství nerozumí, naslouchaj­í „expertům“, kteří na tom nejsou o nic lépe…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia