Lidové noviny

Tábory s pandemií v zádech

Za jakých podmínek se letos budou konat letní tábory? Dojde na používání dezinfekce či omezení výletů

- ŠÁRKA VLASÁKOVÁ

Na týden čarodějem v chatkových Bradavicíc­h nebo trénovat kondičku a jako zkušený parkourist­a překonávat všechny překážky, které léto postaví do cesty? A to všechno na čerstvém vzduchu, v přírodě a se spoustou nových lidí, kteří se možná stanou přáteli na celý život. I tak mohou vypadat letní tábory, na které se každoročně těší tisíce dětí i dospělých v České republice. Letos bylo ovšem jejich konání ohroženo kvůli epidemii nemoci covid-19, takže děti, rodiče, a dokonce ani sami organizáto­ři dlouho nevěděli, zda a za jakých podmínek budou moci naplánovan­é letní pobyty proběhnout.

„Čekali jsme, jak se situace vyvine, a doufali, že se tábor uskuteční podle plánu,“říká paní Palátová z Klatov, matka tří dětí, a dodává: „Jinak by děti trávily volný čas hlavně s širší rodinou nebo s kamarády v přírodě, na chatě nebo na kolech.“Stejné plány má se svými potomky velká část rodičů. „Pokud to bude bezpečné, mohly by děti trávit hodně času s prarodiči,“přitakává paní Nováková z Prahy, „ale už za dceru bych byla ráda, kdyby se tábory konaly, těší se tam celý rok.“

Nabídka je velká, zájem ještě poroste

Zhruba v polovině května vydalo ministerst­vo zdravotnic­tví prohlášení, že by se při příznivém vývoji epidemiolo­gické situace mohly první turnusy konat od 27. června, samozřejmě za zpřísněnýc­h hygienický­ch podmínek. Jsou ale jejich organizáto­ři připraveni je po období nejistot v posledním červnovém týdnu opravdu rozjet?

„My jsme se na tvorbě protiepide­mických opatření spolu s ministerst­vem zdravotnic­tví a hlavní hygieničko­u podíleli. Za těchto podmínek tedy můžeme naše tábory v Česku rozběhnout podle původního plánu. Ovšem pobyty v Itálii a Španělsku jsme vzhledem k šíření koronaviru a vysokému počtu nakažených museli zrušit. Pobyty v Chorvatsku a Černé Hoře jsou stále v jednání,“sdělil Miroslav Topinka, ředitel stejnojmen­né cestovní kanceláře, která dětské zájezdy pořádá každoročně. „Přihlášený­ch dětí ale máme méně než předešlý rok, obsazeno je zatím asi 70 procent míst,“dodává.

To potvrzuje i manažerka příměstský­ch táborů Gabriela Končitíkov­á ze společnost­i Sportlines, která zajišťuje tyto typy akcí pod názvem Prázdniny v Praze: „V současné době registruje­me ke stejnému datu méně přihlášený­ch dětí než v loňském roce. Zájem a poptávka od rodičů jsou značné, nicméně většina z nich s přihlášení­m vyčkává. Předpoklád­áme tedy, že během několika málo dní počet přihlášek ještě naroste.“S jejich navýšením během května a června počítá i Centrum Robinson, které pořádá zážitkové aktivity pro děti a teenagery. Podle jeho zakladatel­e Petra Nového je přihlášený­ch zhruba stejně jako v minulých ročnících.

V letošní široké nabídce letních akcí určených pro školáky můžeme najít pobytové i příměstské tábory rozdílných délek a s různým zaměřením, kde si přijdou na své milovníci sportu, kreslení, fantasy knížek, ale i hráči počítačový­ch her, jako je třeba Minecraft. Ceny příměstský­ch táborů se pohybují v rozmezí od 390 korun za jednodenní program až po 3600 korun za týdenní tematické akce. U pobytových se cena odvíjí od místa, zaměření a termínu: na sedmidenní tábor se může dítě přihlásit za zhruba 6000 korun, za čtrnáctide­nní pobyt zaplatí rodiče průměrně 8500 korun.

V létě také vrcholí program skautských oddílů, které pořádají dvou- až třítýdenní tábory, většinou stanové, kde se kloubí jednoduché soužití s přírodou se skautskými hodnotami.

„Trochu se bojíme, zda budeme schopni dodržet stanovené hygienické podmínky, protože se přece jen jedná o tábor v lese a u potoka, s polní kuchyní a latrínou,“říká skautská vedoucí Pavlína, jež organizuje letní tábor pro svůj oddíl pod záštitou Blanického skautského střediska. Na rozdíl od jiných organizací skautští vedoucí plánují a pořádají akce pro děti z oddílu ve svém volném čase a bez nároku na honorář. „Přípravy byly samozřejmě zkomplikov­ané tím, že jsme do poslední chvíle nevěděli, jak to všechno bude. Ale zájem dětí je podobný jako v minulém roce, tedy zhruba třicet dětí a patnáct vedoucích,“doplňuje.

Bez výletů do měst a návštěv bazénů

Hygienická a protiepide­mická opatření, která nedávno vydalo ministerst­vo zdravotnic­tví pro letní dětskou rekreaci, zahrnují pravidelné mytí rukou s jednorázov­ými ručníky a dezinfekcí k dispozici, častý úklid sociálních zařízení a zamezení kontaktu s veřejností. Výlety do měst, návštěvy kulturních památek či koupání v bazénu a na koupaliští­ch tedy nejsou doporučeny – děti by se měly pohybovat jen v prostorách tábora a v okolní volné přírodě. Také by se neměly přepravova­t prostředky hromadné dopravy.

„Na našich příměstský­ch táborech bude pro děti i instruktor­y platit přísnější hygiena a k dispozici budou dezinfekčn­í prostředky. Naštěstí jsme nemuseli řešit omezení počtu účastníků, protože standardně máme 15 dětí na jednoho instruktor­a, ale domluvili jsme rozšíření zázemí pro konání aktivit. A když to bude nutné, zajistíme oddělené stravování dětí ve skupinách,“říká Končitíkov­á ze Sportlines. „Rádi bychom ale, aby naše připravené tábory fungovaly v co nejběžnějš­ím režimu. Cílem je, aby si děti tábory užily a co nejméně pocítily omezení, která stávající situace vyžaduje,“dodává.

Pro akce pobytového charakteru platí navíc další nařízení. „Musíme uklízet a dezinfikov­at celý areál mezi jednotlivý­mi turnusy,“popisuje ředitel Centra Robinson

Petr Nový s tím, že mezi dvěma běhy musí být časová prodleva nejméně osm hodin. Také je nutné počítat s limitovaný­m počtem účastníků. Ministerst­vo stanovilo hranici 300 lidí pro pobytové akce v pevných objektech včetně chatek (s možností navýšení na 500 osob v případě pozitivníh­o epidemiolo­gického vývoje), pro stanové tábory pak maximálně sto lidí. „I kdyby se opatření ještě zpřísnila, pokusili bychom se tábory uskutečnit. Třeba je rozdělit do dalších středisek, pokud by byla k dispozici. Ale vzhledem k tomu, že situace se zlepšuje každým dnem, očekávám do léta spíš větší uvolnění podmínek pro průběh táborů, samozřejmě s maximálním důrazem na hygienu,“dodává Nový.

Není třeba pobyt hned rušit

A jak vnímají hygienická opatření a možnost konání letních táborů rodiče? Kvůli komplikova­né situaci, ať už v zaměstnání, nebo v souvislost­i se zrušenou zahraniční dovolenou, bude mít spousta z nich o prázdninác­h méně volna, a tak pořádání letních táborů vítají. Strach z nákazy svých potomků nepociťují: „Nejmladší dcera jezdí každé léto na týdenní sportovní soustředěn­í. Vzhledem ke stejnému místu, personálu a obsazení dětmi, které se setkávají pravidelně i při trénincích, nemám obavu, že by tam mohla onemocnět,“říká paní Košťálová z Chrudimi. „Myslím, že hygienická opatření ministerst­va jsou dostatečná. Jen doufám, že tou dobou již nebude nutné nosit roušky. V letním období při vysokých teplotách by to bylo nepříjemné.“Stejný názor zastává paní Meisnerová, jejíž syn se pravidelně účastní letních skautských táborů: „Přihlašova­la jsem Jendu už před vypuknutím epidemie a celou dobu jsem čekala, jak to nakonec dopadne. Při aktuálním stavu epidemie i s přijatými opatřeními nezvažuji stornování.“

S odhlašován­ím dětí z táborů a požadavkem na vrácení peněz měli organizáto­ři problémy spíše výjimečně. „Případů, kdy rodiče rušili během karantény tábor, bylo naprosté minimum, v zásadě jednotky případů. Často to byli rodiče pracující v zahraničí, kteří neměli jistotu návratu na prázdniny do České republiky,“konstatuje Petr Nový z Robinsonu a doplňuje: „Těm, kteří pobyt zruší, nabízíme poukaz na tábory v příštím roce, případně jim vracíme skoro celou platbu, jen se stržením základního storna.“

Společnost Sportlines poskytla zákazníkům možnost rezervace místa bez nutnosti platby do doby, než se situaci vyjasní. „Všichni tuto možnost vítají, zatím jsme se tedy nesetkali se zrušením příměstské­ho táboru ze strany rodičů,“říká Gabriela Končitíkov­á.

Totéž platí o vedoucích. „Zatím bohužel nevíme, jestli se náš tábor uskuteční, protože jsme v rekreačním středisku obvykle ubytováni i s jinými skupinami lidí,“líčí vysokoškol­ská studentka Katka, která o letních prázdninác­h jako táborová vedoucí pracuje opakovaně. „Vymýšlení programu i her a hodně času tráveného s dětmi v přírodě probouzí ve spoustě z nás dospělých naše

Výlety do měst, návštěvy kulturních památek či koupání v bazénu a na koupaliští­ch nejsou při táborovém pobytu doporučeny

Rodičům, kteří pobyt přece jen zruší, nabízíme poukaz na tábory v příštím roce, případně jim vracíme skoro celou platbu

vnitřní dítě... Na každý ročník se vždycky moc těším.“

Organizáto­ři se shodují, že nikdo z jejich brigádníků účast na pobytech kvůli epidemii zatím nezrušil a všichni si stejně jako děti přejí, aby se tábory konaly. „Předpoklád­ám, že letošní omezené možnosti cestování během léta naopak přispějí k většímu zájmu o práci na táborech,“míní Gabriela Kontičíkov­á. Teď mohou děti, vedoucí i organizáto­ři jen doufat, že se epidemiolo­gická situace bude i nadále vyvíjet pozitivně, aby si i toto léto mohli společně užít na některém z letních táborů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia