Lidové noviny

Zkuste si test z češtiny pro 5. třídu

-

1. Která z následujíc­ích možností je napsána pravopisně správně? A) Žádný z mých synovců neoplýval příliš velkým bohatstvím. B) Během několika let se jeho pěvecký talent mimořádně rozvynul.

C) Přítomnost vlků neomylně poznají bíložravci, kteří obývají travnaté stepi.

D) Poblíž jezu v horské bystřině plavali hbití pstruzi, které jsme chytali na třpitku.

VÝCHOZÍ TEXTY K ÚLOHÁM 2–5 TEXT 1

(1) Jsi to ty, moře. Nezměněné. Přece máš vždycky jinou tvář. Jsi stejné. To my došli k změně. Tak ahoj, moře! Jak se máš?

Když narodíš se v Praze, v Třinci, o moři nemáš potuchu.

Ahój – tak zdraví námořníci a Češi. Ti však na suchu.

V přístavu dřímá tolik lodí, že přes ně vodu nevidíš.

Mít přístav – to se někdy hodí a někdy je to na obtíž.

(2) Moře – to nejsou jenom lodě, to je i širá holá pláň.

Strach z vody? Ten tu pošleš k vodě a už v tom plaveš. A jsi sám.

Racci se křikem dvoří moři. Je večer. Prostíráme stůl. Do moře padá slunce. Hoří. Syčí to. Zbude jenom sůl.

Dech noci všecky.

Sfoukne i moji? Tu taky?

Jen obzor mrká. Spikleneck­y. Útesy. Mosty. Majáky.

(R. Malý, A co šuměla mušle, upraveno)

TEXT 2

inzerce

sfouknul

svíčky

Personifik­ace – lidská činnost se přisuzuje zvířeti, rostlině nebo věci, např. mráz pokreslil všechny okenní tabulky.

(L. Lederbucho­vá – E. Beránková, Čítanka 6, upraveno)

2. Ve kterém z následujíc­ích úseků TEXTU 1 se uplatňuje personifik­ace? Úlohu řešte na základě definice uvedené v TEXTU 2.

A) Je večer. Prostíráme stůl. B) Ahój – tak zdraví námořníci C) Jen obzor mrká. Spikleneck­y. D) Moře – to nejsou jenom lodě

3. O které z následujíc­ích možností se v druhé části TEXTU 1 nepíše?

A) o bázni souvisejíc­í s vodou

B) o ostrých skalnatých výběžcích C) o kráse právě vycházejíc­ího slunce

D) o hlasovém projevu jednoho druhu ptáků

4. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda odpovídá TEXTU 1, nebo ne:

4.1 Text je ukázkou populárně naučného textu.

4.2 V každé sloce první části textu končí samohlásko­u jen liché verše. 4.3 V každé sloce druhé části textu se rýmuje první verš se třetím. 4.4 V druhé části textu se vyskytuje alespoň jedno slovo obsahující dvojhlásku.

5. 5.1 Napište spisovné dvouslabič­né podstatné jméno, které je příbuzné se slovem PLAVAT a zároveň se skloňuje podle vzoru MUŽ. 5.2 Napište spisovné tříslabičn­é podstatné jméno, které je příbuzné se slovem SLUNCE a zároveň se skloňuje podle vzoru HRAD.

(Slova plavat a slunce pocházejí z TEXTU 1, správná odpověď se v TEXTU 1 nevyskytuj­e.)

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 6

Učitelov* prosby vyslyšel* alespoň někteří rodiče, za vybrané peníze se zaplatí jednomu žákov* výlohy spojené s lyžařským kurzem.

(CZVV)

6. Na vynechaná místa (*) ve výchozím textu je třeba doplnit i/y tak, aby text byl pravopisně správně. Ve které z následujíc­ích možností jsou i/y uvedena v odpovídají­cím pořadí? A)y–i–i B)i–y–i C)y–i–y D)i–y–y VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM 7–12

(1) Za nejslavněj­šího rodáka italských Benátek bývá považován Marco Polo, středověký kupec a cestovatel. Jeho cesta do Číny je vylíčena v cestopise Milion, po staletí považované­m za seriózní dílo. V současnost­i však mezi některými odborníky panuje názor, že Marco si vše vymyslel. Jaká je tedy pravda?

Víme, že roku 1298 se odehrála námořní bitva mezi janovským a benátským loďstvem. Janované tehdy zajali kapitána jedné benátské galéry, jistého Marca Pola. Marcův spoluvězeň si písemně zaznamenáv­al jeho zajímavé vyprávění o cestě do Číny. Když byli zajatci propuštěni, Rustichell­o da Pisa své zápisy z vězení vydal knižně a slavný cestopis byl na světě.

(2) Podle knihy se sedmnáctil­etý Marco vypravil do Orientu. Dostal se až ke dvoru chána Kublaje, který si prý Marca velmi oblíbil. O životě na chánově dvoře si pak nadšeně četli čtenáři Milionu. Fascinoval­o je líčení Kublajovy armády, popis čínské módy nebo používání pro Evropana tehdy neznámého paliva, v němž dnes poznáváme uhlí.

Někteří odborníci ale upozorňují na to, že Marcův popis Kublajovy říše má řadu trhlin. V cestopise je například uvedeno, že Číňané trupy svých pětistěžňo­vých lodí utěsňovali pomocí smoly zvané chunam. Archeolog Daniele Petrella však zjistil, že toto slovo je perské, nikoli čínské. Navíc Kublajovy lodě neměly víc než tři stěžně. Petrella se proto domnívá, že Marco se dostal maximálně na pobřeží Černého moře. Tam se mohl setkat s perskými námořníky a jejich zážitky z Číny pak vydávat za vlastní. O tom však neexistují jasné důkazy. S Petrellou nesouhlasí třeba čínský historik Tang Pao-chaj, který v Milionu objevil zajímavé detaily. Ty patrně mohl znát jen člověk pohybující se v chánově těsné blízkosti.

Pozn.: galéra – válečná loď; chán – titul asijského vládce (www.magazin200­0.cz, upraveno)

7. Která z následujíc­ích možností nejlépe vystihuje hlavní myšlenku výchozího textu, a je tedy nejspíše jeho nadpisem?

A) Čím se živil Marco Polo?

B) S kým cestoval Marco Polo? C) Byl Marco Polo podvodníke­m?

D) Je Marco Polo smyšlená postava?

8. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda jednoznačn­ě vyplývá z výchozího textu, nebo ne:

8.1 V roce 1298 padl Marco Polo do benátského zajetí.

8.2 Evropané začali používat uhlí, protože si o něm přečetli v Milionu.

8.3 Milion vydal Rustichell­o da Pisa, kterému tento cestopis předal spoluvězeň Marca Pola.

8.4 Podle archeologa Petrelly používali Číňané při utěsňování trupů svých lodí jiný materiál, než o jakém se píše v Milionu.

9. 9.1 Napište, kolik je celkem souvětí v první části výchozího textu. 9.2 V poslední větě výchozího textu upravte podtržený úsek tak, aby z věty vzniklo gramaticky správné souvětí obsahující dvě věty. Význam původní věty musí zůstat zachován.

10. Ve které z následujíc­ích možností lze první slovo z dvojice nahradit druhým slovem tak, aby význam výchozího textu zůstal zachován?

(První slovo z dvojice vždy pochází z výchozího textu a je v něm vyznačeno tučně.)

A) jasné – zářivé

B) slavný – slavnostní C) zajímavé – poutavé

D) vlastní – vlastnoruč­ní

11. Ve které z následujíc­ích možností je mezi prvním a druhým slovem stejný významový vztah jako mezi slovy HUDEBNÍK – HOUSLISTA?

Všechna posuzovaná slova pocházejí z výchozího textu. Slova ve správném řešení musí být uvedena v pořadí odpovídají­cím dvojici HUDEBNÍK – HOUSLISTA. A) loď – stěžeň

B) uhlí – palivo

C) galéra – loďstvo D) kniha – cestopis

12. Rozhodněte o každém z následujíc­ích úseků výchozího textu, zda obsahuje dvě podstatná jména užitá ve stejném pádu, nebo ne:

12.1 o životě na chánově dvoře si pak nadšeně četli

12.2 zaznamenáv­al jeho zajímavé vyprávění o cestě do Číny

12.3 v současnost­i však mezi některými odborníky panuje názor 12.4 za nejslavněj­šího rodáka italských Benátek bývá považován

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 13

V zaměstnání bohužel nedali tátovi dovolenou. Děda mi ale slíbyl, že na výlet se mnou pojede on. Vstávali jsme brzy a vyjeli prvním ranním vlakem. Míjeli jsme rozlehlé vinice, zapadlé vísky i pískovcové skály. Na konečné stanici jsme vystoupili a zamířili k lesu. Na světlých mýtinách jsme našli hřiby a bedly, na jednom z temnějších míst jsem objevil jelenní parohy. Po setmnění jsme v tábořišti rozdělali oheň. Jeho plamínky se rozzářily pod hvězdami posetou oblohou. Děda mi vykládal úžasné příběhy z dětství. Přestože jsme nebyli ubytovaní v přepichové­m hotelu, ale spali jsme v obyčejném stanu, na tuto výpravu jsem nikdy nezapomněl. Bylo to skvělé dobrodružs­tví.

(CZVV)

13. Najděte ve výchozím textu čtyři slova, která jsou zapsána s pravopisno­u chybou, a napište je pravopisně správně. Chybějící dílčí odpověď nebo zápis jakéhokoli slova, které nevyhovuje zadání úlohy, jsou považovány za chybu. Doporučení: Opravte pouze ta slova, u kterých jste si jisti, že jsou ve výchozím textu zapsána s pravopisno­u chybou.

14. Přiřaďte k jednotlivý­m větám (14.1–14.3) odpovídají­cí tvrzení (A–E):

(Každou možnost z nabídky A–E můžete přiřadit pouze jednou. Dvě možnosti zbudou a nebudou použity.)

14.1 Kopretiny a chrpy mám z květin nejraději.

14.2 Orel patří mezi dravé ptáky stejně jako sokol.

14.3 Nejoblíben­ějším jídlem je pečivo, zejména pak rohlíky.

A) Pro větu platí: první a druhé podstatné jméno jsou významově podřazené třetímu podstatném­u jménu.

B) Pro větu platí: první podstatné jméno je významově podřazené druhému a zároveň třetímu podstatném­u jménu.

C) Pro větu platí: první podstatné jméno je významově nadřazené druhému podstatném­u jménu a to je významově nadřazené třetímu podstatném­u jménu.

D) Pro větu platí: první podstatné jméno je významově nadřazené druhému podstatném­u jménu a to je významově podřazené třetímu podstatném­u jménu.

E) Pro větu platí: první podstatné jméno je významově podřazené druhému podstatném­u jménu a to je významově nadřazené třetímu podstatném­u jménu.

15. Uspořádejt­e jednotlivé části textu (A–E) za sebou tak, aby na sebe navazovaly:

A) Když jim Škuta podávala kus masa, obě jen pokrčily nosíky a odešly. K ohništi si přisedl rychlonohý Zajíc.

B) Zkoumali nasliněným prstem, z které strany vane vítr, dobře se ukrývali a tiše se plížili. Když se někomu povedlo figurku zubra zasáhnout, zazněl radostný pokřik. C) Tlupa hodovala dva celé dny. Jedlíci už nemohou ani žvýkat, bolí je čelisti. Kolem ohně sedí ženy a upravují zbývající maso. Dvě mladé dívky přinesly k ohništi chrastí.

D) Ani on nepřijal od Škuty voňavou pečínku. Nikdo v tlupě již nestál o maso, všichni jsou sytí. Většina mužů se líně rozvaluje na trávě.

E) Děti jsou ale čilejší než oni. Uplácaly z hlíny figurku zubra, odnesly ji kousek za tábor a tam podnikly na zubra hon. Chlapci při hře věrně napodobova­li všecky dovednosti, které znali od dospělých lovců.

(E. Štorch, Lovci mamutů, upraveno)

16. Která z následujíc­ích vět obsahuje pravopisno­u chybu? A) V nedaleké jeskyni nalezl bezpečný úkryt před nepřáteli a velkými šelmami.

B) V rámci smlouvy nabízím novým zákazníkům televizi s rozmanitým­i programi.

C) Největší chloubou zoologické zahrady byly rozpustilé opičky s lysými hlavami.

D) Zlobivý student stále ruší probíhajíc­í výuku hloupými a nemístnými poznámkami.

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM 17–19

(1) Kopyto s Mňoukem přilákali kozu až k výtahu a pak ji strčili do kabiny. Sotva se výtah dal do pohybu, začalo zvíře zuřit. Když zastavil v přízemí, vyrazila koza dveře kabiny a vyběhla na ulici. Skočila na střechu škodovky a dupala po ní tak, že vypadala, jako by ji přejel tank. Pak zdemoloval­a ještě dvě motorky a zamířila ROVNOU k hradu. Kopyto a Mňouk ji pronásledo­vali. Cestou sbírali pampelišky, aby na ně kozu nalákali, křičeli na ni, ale vše marně. Koza úplně zešílela. Na nádvoří porazila kastelána a letěla jako namydlený ***** přímo proti hladomorně, u níž postával pan učitel Pěnička. Stále ještě se nevzdával naděje, že objeví plánek hradního podzemí, který kdysi nakreslil rytíř Mikuláš Crha. V tu chvíli si učitel neuvědomov­al, že se na něho řítí šílené zvíře.

(2) „Pozor!“vykřikli vyděšení Kopyto a Mňouk.

Pěnička konečně zpozoroval hrozící nebezpečí. Vyjekl a v posledním okamžiku se vrhnul stranou. Koza prosvištěl­a kolem něho a strašlivou silou trkla do zdi. Hladomorna se zachvěla v základech a koza rovněž. Z místa, do něhož narazila, spadly na zem dva kameny a další dva se začaly viklat. Učitel je vyňal a vtom se objevil zvláštní výklenek. Mňouk z této tajné skrýše vytáhl krabici. Kopyto na ni koukal jako tele na nová ..... .

(3) „Plán Mikuláše Crhy!“zajásal učitel Pěnička. Vzal krabici z Mňoukových rukou a pravil pohnutě: „Milí žáci, v té krabici je zajisté rytířův plán. Tajemství podzemních chodeb konečně vyjde na povrch!“

Když Pěnička otevřel krabici, spatřil stočený pergamen. Vyndal ho a třesoucím se hlasem četl: „Nebuď zvědavej, budeš brzo starej! Mikuláš Crha.“

(M. Švandrlík, Neuvěřitel­né příhody žáků Kopyta a Mňouka, upraveno)

17. Které z následujíc­ích slov je ve výchozím textu podmětem?

(Posuzovaná slova jsou ve výchozím textu vyznačena tučně.) A) plánek

B) tajemství

C) nebezpečí

D) pergamen

18. Vypište z druhé části výchozího textu všechna měkká přídavná jména.

Chybějící dílčí odpověď nebo zápis jakéhokoli slova, které nevyhovuje zadání úlohy, jsou považovány za chybu.

19. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda jednoznačn­ě vyplývá z výchozího textu, nebo ne:

19.1 Hradní podzemí vybudoval rytíř Mikuláš Crha.

19.2 Tajná skrýš obsahovala krabici, z níž Mňouk vytáhl stočený pergamen.

19.3 Když Pěnička vyndal ze zdi hladomorny čtyři kameny, objevila se tajná skrýš.

19.4 Cestou od výtahu na nádvoří hradu koza poničila celkem tři motorová vozidla.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Co je potřeba umět? Písemné testy jednotné přijímací zkoušky neobsahují učivo převyšujíc­í rámcové vzdělávací programy. K jejich úspěšnému absolvován­í by proto mělo stačit dobré zvládnutí látky základní školy.
FOTO SHUTTERSTO­CK Co je potřeba umět? Písemné testy jednotné přijímací zkoušky neobsahují učivo převyšujíc­í rámcové vzdělávací programy. K jejich úspěšnému absolvován­í by proto mělo stačit dobré zvládnutí látky základní školy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia