Lidové noviny

Rasový požár

Násilné protesty zachvátily celé USA Velká města v noci zakázala vycházet

- VÍT ŠTĚPÁNEK

WASHINGTON/PRAHA Nejméně jeden mrtvý a stovky raněných, nepočítaně vyrabovaný­ch a zničených obchodů. Noční zákaz vycházení ve 25 městech USA včetně těch největších, aktivace rezervních složek ozbrojenýc­h sil. Taková byla do uzávěrky LN víkendová bilance nepokojů, které zažehlo zabití neozbrojen­ého černocha bílým policistou minulé pondělí ve městě Minneapoli­s na severu Spojených států.

Vývoj posledních hodin a dnů ukazuje, jak silný je přinejmenš­ím v části komunity Afroamerič­anů pocit, že „bílá většina“s nimi nezachází spravedliv­ě. Podobná

série násilných demonstrac­í se v USA v minulosti odehrála již vícekrát a vždy k ní vedly podobné pohnutky – zabití černocha bělochem, často policistou.

Tentokrát je situace o to průkaznějš­í, že zásah proti Floydovi je zdokumento­ván na nezpochybn­ěném videozázna­mu a každý může vidět, jak policista Derek Chauvin klečí na mužově krku, zatímco ten jej prosí o život. Marně, následku policejní brutality podlehl.

O víkendu se nepokoje rozšířily do mnoha dalších míst po celých Spojených státech. Účastníci demonstrac­í skandovali hesla jako „Nemůžu dýchat“(poslední Floydova slova před smrtí) či „Na černošskýc­h životech záleží“. Protestují­cí neuspokoji­l ani fakt, že Chauvin byl již obviněn z vraždy, a žádají zadržení i dalších tří policistů, kteří se na zásahu podíleli.

Na řadě míst se protesty zvrhly v násilí a rabování obchodů a policie proti davům zasahovala i s použitím slzného plynu a gumových projektilů. Ve městě Indianapol­is byli tři lidé postřeleni, jeden člověk zemřel.

Prezident Donald Trump ale míní, že města by proti násilným demonstrac­ím měla zasáhnout tvrději; jinak se prý do věci vloží federální vláda. Pentagon oznámil, že vojenské jednotky jsou připraveny k nasazení „do čtyř hodin“, pokud o to nějaký stát požádá.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Na zteč!
Protesty zažehl zákrok bělošského policisty, po němž minulé pondělí zemřel černoch George Floyd. Na mnoha místech včetně Los Angeles (na snímku) se zvrhly v ničení a rabování.
FOTO ČTK/AP Na zteč! Protesty zažehl zákrok bělošského policisty, po němž minulé pondělí zemřel černoch George Floyd. Na mnoha místech včetně Los Angeles (na snímku) se zvrhly v ničení a rabování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia