Lidové noviny

Maturanti v karanténě smí ke zkoušce

-

OSTRAVA Studenti Gymnázia a Obchodní akademie z Orlové na Karvinsku, kterým kvůli karanténě souvisejíc­í s koronaviro­vou nákazou jejich spolužačky hrozil odklad maturity, mohou ke zkouškám. Maturovat budou v samostatné budově. Informaci, s níž přišla Česka televize, potvrdila vedoucí protiepide­mického oddělení hygieniků v Karviné Andrea Lipjaková. Problémy na orlovské škole souvisejí s ohniskem hromadné nákazy v dole Darkov.

Pozitivní test na covid-19 měla jedna ze studentek posledního ročníku, do karantény tak muselo jedenáct jejích spolužáků a dva pedagogové. Studentům hrozilo, že kvůli povinné karanténě budou skládat zkoušku až na podzim. Od pondělí do středy se v ČR konají jednotné didaktické maturitní testy, pro které zákon stanovuje termíny.

„Škola má dvě budovy – gymnázium a obchodní akademii a ta obchodní akademie je úplně prázdná. Máme v karanténě jedenáct studentů a dva učitele a škola je schopna zajistit, že v té prázdné budově by byly pouze ty osoby v karanténě,“uvedla Lipjaková. Studenti tak mohou didaktické testy složit.

Hygienici se na tomto postupu domluvili s ředitelem školy. Podle Lipjakové budou prostory posléze dezinfikov­ány, studenti budou muset mít roušky. „Vše bude uděláno za zpřísněnýc­h podmínek. Myslím si, že ty děti mají strašně těžkou situaci, protože od března nechodily do školy a teď se na maturitu připravova­ly. Je to nestandard­ní postup, ale vyšli jsme jim vstříc,“řekla Lipjaková. Podle ní by pro studenty bylo náročné maturovat až na podzim, zvláště když se na zkoušku nyní intenzivně chystali.

V souvislost­i s ohniskem nákazy v dole Darkov těžební společnost­i OKD v Karviné přibylo přes víkend dalších 18 lidí s onemocnění­m covid-19. Nakažených je nyní celkem 347 pracovníků dolu a jejich blízkých. Situace se ale podle hygieniků zklidňuje.

Počet zaměstnanc­ů dolu Darkov s pozitivním testem stoupl o jednoho člověka na 229 nakažených, mezi nimi i nadále zůstává 11 pendlerů z Polska. Největší nárůst hygienici zaznamenal­i u rodinných příslušník­ů, nakažených je jich teď 112.

„Celková epidemiolo­gická situace v Moravskosl­ezském kraji zůstává stabilní,“uvedli hygienici. Mimo důl přibylo včera na území regionu pět nových případů onemocnění.

V celé republice přibylo za včerejšek zatím 27 nově potvrzenýc­h případů. Hospitaliz­ováno bylo podle posledních údajů 123 nemocných, z nich 15 mělo vážný průběh nemoci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia