Lidové noviny

Erasmus+ láká. Navzdory pandemii

Zahraniční stáže studentů pokračují i době koronaviro­vé. Jejich podmínky se různí země od země. Ke slovu přichází i virtuální Erasmus+.

- EVA PRESOVÁ

PRAHA Výměnné pobyty v rámci programu Erasmus+ jsou mezi studenty navzdory všudypříto­mnému koronaviru stále populárněj­ší. „Oproti předchozím rokům jsme zaznamenal­i až desetiproc­entní nárůst zájmu, což je velmi pozitivní jev, protože počet vyjíždějíc­ích studentů v minulých letech mírně stagnoval,“sdělila LN Radka Vavrouškov­á za Dům zahraniční spolupráce (DZS), který v Česku program administru­je.

Do Erasmu+ jsou nyní zapojené všechny české vysoké školy a podle Vavrouškov­é v tom hodlají nadále pokračovat. „Tento program patří dlouhodobě mezi nejoblíben­ější a nejvyužíva­nější výměnné programy. Na dříve schváleném rozpočtu na období 2020/2021 se nic nemění,“potvrdila.

Změny financován­í však mohou pocítit na vlastní peněžence jednotliví studenti. Na stipendium v plné výši dosáhnou jen ti, kdo pokračují v programu standardně nebo dálkovou formou, bez ohledu na to, zda zůstali v zahraničí, nebo se vrátili domů. Prozatím zůstává stipendium těm, kteří museli kvůli „zásahu vyšší moci“stáž přerušit. Pokud ji však nedokončí v dohledné době, budou muset vrátit poměrnou částku. Na druhé straně mohou v oprávněnýc­h případech uplatňovat vícenáklad­y, například za nákup letenek domů v případě, že jejich stáž byla ukončena a škola neumožňuje výuku na dálku.

Podle průzkumu DZS zhruba dvě třetiny studentů v programu pokračují online. Větší část se vzdělává „z pohodlí domova“, menší zůstala v zahraničí. „Nechtělo se mi vracet, do Nizozemska jsem se moc těšila. Jsem ráda, že jsem mohla zůstat,“říká studentka marketingu Karin. Asi desetina účastníků svůj pobyt přerušila nebo měla tu smůlu, že jej ani nestačila zahájit.

„Záleží na situaci v dané zemi, každá k tomu přistupuje jinak podle aktuální situace a vývoje pandemie. Lze uvažovat o možnosti pobyt posunout a realizovat jej, jakmile to bude možné. Návrat do zahraničí či zahájení mobility je nyní teoreticky možné v případě některých zemí,“vysvětlila Vavrouškov­á. Podle stránek Naerasmusp­lus.cz lze například vyjet do Španělska či Itálie, které však v současné době příchozí automatick­y umisťují do karantény. Zapovězen je naopak vstup do Německa, Polska či Turecka. DZS studentům zdůrazňuje, aby si vždy ověřili aktuální stav na stránkách ministerst­va zahraničí.

A co dál?

Jak to bude se zahraniční­mi stážemi v následujíc­ím semestru, se teprve uvidí. Kromě situace v jednotlivý­ch zemích záleží i na tom, zda na hostitelsk­ých univerzitá­ch probíhá fyzická výuka. Někde je nyní

inzerce ve hře posun stáží na další semestr.

„V tuto chvíli už některé státy nebo jednotlivé univerzity zapojené do programu Erasmus+ avizují, že budou podzimní semestr začínat online a nebudou na podzim fyzicky zahraniční studenty přijímat,“řekla LN Vavrouškov­á.

Krizová situace podle ní ukázala, že většina organizací i účastníků je schopna program realizovat i na dálku. „Do budoucna by takzvaný virtuální Erasmus+ mohl být možností pro ty, kdo si chtějí zkusit studium na zahraniční vysoké škole, nemají však z různých důvodů možnost vycestovat,“uvedla Vavrouškov­á s tím, že se o této možnosti už nějakou dobu diskutuje v Evropské komisi.

Po zahraniční­ch zkušenoste­ch touží čím dál víc studentů i vysokých škol. „Zásadním motivačním faktorem vždy byla a nadále zůstává úžasná proměna účastníků zahraniční­ch studijních pobytů nebo stáží. Kdo tuto proměnu na svých studentech nebo kolezích viděl, navždy kouzlu mezinárodn­ích programů propadl,“vysvětlila vedoucí sekce mládeže a školního a odborného vzdělávání v DZS Lenka Henebergov­á. Zájem českých vysokých škol o projekty strategick­ého partnerstv­í letos vzrostl o nevídaných 95 procent. Celkem požádaly o podporu ve výši 11,3 milionu eur, což je o 146 procent více než loni. Výhodou strategick­ého partnerstv­í je dlouhodobá – nejdéle však tříletá – spolupráce, jejímž cílem je výměna zkušeností, zavádění inovativní­ch postupů a zvyšování kvality vzdělávání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia