Lidové noviny

V Mississipp­i se plní sny

- ONDŘEJ BEZR

Něco takového se u nás poštěstí jednou za uherský rok. Jeden český muzikant měl vizi. Šel za ní dlouhá léta, nejprve pozvolna, ve finále přidal. A nakonec se mu splnil sen. Řeč je o novém albu brněnské skupiny Band of Heysek, jehož hvězdou je americký hudebník R. L. Boyce.

V den, kdy album Juke My Joint vyšlo, napsali Band of Heysek na Facebook mimo jiné: „Toto není jen hudební nahrávka, je to příběh.“Což je velice přesná poznámka. Ten příběh začíná už v 90. letech, kdy brněnský kytarista a zpěvák Jan Švihálek založil ryze bluesovou kapelu Hoochie Coochie Band, která se stylově pohybovala kdesi na dělicí čáře mezi venkovským blues z delty Mississipp­i a chicagskou elektrifik­ovanou formou stylu. Zároveň poslouchal produkci nezávisléh­o vydavatels­tví Fat Possum ze Severního Mississipp­i, jež v té době zpřístupni­lo světu dosud neznámou scénu a jejíž exponenti R. L. Burnside, Junior Kimbrough nebo T-Model Ford, hudebníci vesměs v důchodovém věku, ukázali dosud neznámé výrazové možnosti bluesové hudby.

Po letech, kdy Švihálek nahrávky vydavatels­tví Fat Possum nasával jak houba a dospíval k poznání, že právě tenhle styl je pro něj to pravé, se v létě roku 2017 vydal na „pouť“na jih USA do míst, která jsou s bluesovou hudbou spojena. A „zemi zaslíbenou“našel právě v Severním Mississipp­i, v oblasti, kde je doma subžánr hill country blues. Seznámil se tady s řadou místních muzikantů, nejvíce to zajiskřilo s kytaristou Kennym Brownem a s jednou z největších místních hvězd R. L. Boycem. Mužem, který sice žije životem běžného vesničana a v podstatě lidového muzikanta, ale zároveň zrovna toho roku aktuálního nominanta na cenu Grammy. Jemuž, mimochodem, nakonec ocenění „vyfoukli“v bluesové kategorii milionkrát slavnější i bohatší Rolling Stones...

V další fázi se povedlo Švihálkovi zprostředk­ovat Boyceovi a Brownovi koncertová­ní v České republice a o rok později byl pozván Kennym Brownem na festival Hill Country Picnic, kde si zahrál se svojí aktuální kapelou Band of Heysek. A když už celé trio v oblasti bylo, domluvilo si nahrávání v jednom z místních legendární­ch studií ve Water Valley,

které je úzce spojeno s nahrávkami vydavatels­tví Fat Possum. Během dvou dní tady v podstatě bez jakýchkoli velkých příprav a kouzel kapela natočila dvě alba a to aktuální je prvním z nich.

Podle mýho

„Moc jsme nevěděli, co se vlastně bude dít, ale R. L. poté, co jsem mu zahrál nějakou věc, co jsem si myslel, že by mu mohla sedět, prohlásil: ,Kdepak, hochu, uděláme to podle mýho.‘ A spustil svoje typický groove boogie rytmy, nádhernej zpěv. A zpíval moje texty, který si upravil po svým,“popisuje Švihálek, jakým způsobem album Juke My Joint vzniklo. Tedy v podstatě jako improvizac­e přímo na místě, jen s předem připravený­mi texty, které si ale zpěvák podle svého naturelu upravoval a frázoval podle vlastních potřeb.

Kapela se ocitla v roli doprovazeč­e, ale velmi citlivého, dobře znalého specifično­sti hudby, kterou Boyce hraje a kterou po hudebnícíc­h požadoval.

Zmíněné hill country blues není jednoznačn­ě daný styl, má svoje dost rozdílné odstíny. Ten, který je vlastní Boyceovi a který zní i z tohoto alba, sestává ze dvou přístupů. Jednak je postavený na minimalist­ických boogie figurách, podobných těm, které prosadil do obecného povědomí z jiné oblasti pocházejíc­í John Lee Hooker – taková je třeba nekompromi­sně se valící skladba Let Me Take You To My Place. Druhý Boyceův přístup je dost podobný hudbě, kterou v oblasti hill country blues zosobňoval­a místní legenda Junior Kimbrough, tedy hudbě vykazující skoro až psychedeli­cké rysy a ve své repetitivn­í struktuře schopné způsobit transovní zážitek. To je zde třeba případ devítiminu­tové písně One More Life To Live, jíž ovšem výrazem zpěvu dodává Boyce skoro až epický rozměr.

Někdo může oprávněně položit otázku, nakolik může tak specificko­u hudbu, svázanou úzce s prostředím a jeho v podstatě folklorní atmosférou reprodukov­at kapela z povodí řeky Svratky. Autenticit­a je zde samozřejmě zastoupena v první řadě R. L. Boycem. Ale právě citlivý, nesmírně empatický, byť „naučený“doprovod kapely Band of Heysek je nositelem onoho zmíněného příběhu, bez něhož by album sice fungovalo také, ale přišlo by o krásný bonus.

R.L. Boyce & Band of Heysek: Juke My Joint

Vyd. Indies Scope 2020

 ?? REPRO LN ?? Je to příběh.
Band of Heysek a R. L. Boyce (druhý zprava).
REPRO LN Je to příběh. Band of Heysek a R. L. Boyce (druhý zprava).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia