Lidové noviny

Těžké časy

-

roku nediplomat­icky i padesát bývalých evropských ministrů zahraničí a politickýc­h vůdců – a řada z nich je samozřejmě ze zemí, které jsou s Izraelem ve velice přátelském vztahu – když odsoudilo blízkových­odní plán Donalda Trumpa (a Izrael teď jedná v jeho intencích)? Tito bývalí vrcholní politici v souvislost­i s plánem dokonce hovoří o Jižní Africe a bantustane­ch… Měli i ti (veřejně) mlčet? Jinými slovy, výtka z nediplomat­ičnosti a netaktnost­i je dokonale účelová.

S Trumpovým plánem souvisí i druhý aspekt, na který chci upozornit. V kontraproh­lášení Mirka Topolánka, Alexandra Vondry, Cyrila Svobody a Jana Kohouta se mimo jiné píše: „Plán prezidenta Trumpa není samospasit­elný, ale ukazuje cestu ze slepé uličky, charakteri­zované nechutí Palestinců k přímému jednání s Izraelem. Je cestou, která by měla přivést palestinsk­ou samosprávu k jednacímu stolu a k tomu, aby konečně přijala zodpovědno­st za vlastní stát, kterou odmítla v letech 1947, 1967, 1978, 2000, 2001, 2005, 2007, 2012 a 2015.“To je při vědomí, že Trumpův plán porušuje mezinárodn­í právo a relevantní rezoluce OSN (včetně rezoluce 2334 z roku 2016), že přiznává Jeruzalém výlučně Izraeli, že otevírá prostor pro izraelskou anexi životně důležitých území pro budoucí palestinsk­ý stát atd. atd., naprosto absurdní výrok, neboť Trumpův plán možnost vzniku jakéhokoli funkčního palestinsk­ého státu efektivně bortí. Jinými slovy, toto tvrzení – ale koneckonců celé kontraproh­lášení – je dokonale absurdním počinem, neboť Palestince Trumpův plán od jednacího stolu naopak odhání (a divit se nelze). Doufám proto, že kontraproh­lášení je plodem neznalosti, nikoli záměrného nepochopen­í věcí či dokonce zlého úmyslu jeho pisatelů.

Závěrem – nesmyslná a hysterická debata o jednom článku tří ministrů je velice poučná. V hlubší rovině to totiž není debata o ničem menším než o tom, kam máme a kam chceme patřit. Velice bych si přál, abychom se v nastalé situaci přiřadili mnohem spíše po bok Německa a nikoli Trumpových Spojených států.

Z reakcí nad článkem „tří“je však patrné, kam chce patřit většina. Bohužel. Čekají nás těžké časy.

Nesmyslná a hysterická debata o jednom článku tří ministrů v hlubší rovině není o ničem menším než o tom, kam máme a kam chceme patřit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia