Lidové noviny

Rychle, nebo spravedliv­ě?

- DANIELA KOVÁŘOVÁ advokátka

Má přijít soudní rozhodnutí rychle, anebo má justice do hloubky prošetřit všechny okolnosti, provést každý navrhovaný důkaz, vyslechnou­t všechny svědky, zpracovat znalecké posudky, vyhodnotit každou informaci ze spisu, a teprve pak vydat precizně odůvodněné soudní rozhodnutí? Odborníci se léta přou, co je lepší.

V ideálním světě bez kverulantů a právních kliček, novel procesních norem a odlišných pohledů na věc by nebylo potřeba podobných disputací, protože odpověď by zněla jednoznačn­ě: rychle, kvalitně i spravedliv­ě. Jenomže ideální světy jsou jen v pohádkách a v důvodových zprávách k zákonům, zatímco v každodenní realitě miliony lidí každým nádechem realizují právo na své štěstí.

Protože cesty k němu jsou stejně odlišné jako zájmy účastníků, splnění ideálních požadavků je v praktické justici nedosažite­lné. Každý účastník si totiž přeje vyhrát. A pokud neuspěje, velmi často využije všech možností, jak soudní rozhodnutí zvrátit ve svůj prospěch.

Poslední nadějí je ústavní stížnost, ačkoliv pravděpodo­bnost úspěchu činí jen šest procent. Naprostá většina stížností je odmítaných, což Ústavní soud činí odmítavým usnesením se stručným odůvodnění­m, proč daný případ nebude vůbec přezkoumáv­at.

Ústavní stížnost je poslední jiskřičkou naděje. Uhasne-li, má stěžovatel dostat sdělení co nejrychlej­i, aby se s konečným výsledkem smířil.

Jestliže Ústavní soud dokáže v řádů týdnů stížnost a napadená rozhodnutí přečíst, neshledat důvody k věcnému projednání, odmítnutí napsat a stručně odůvodnit, pak je na místě mu za rychlost zatleskat, což tímto s radostí činím.

Autorka je prezidentk­ou Unie rodinných advokátů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia