Lidové noviny

Slavia a Plzeň předvedly kanonády

- JIŘÍ ČIHÁK TOMÁŠ KUBÁNEK

V gólově bohatém 26. kole fotbalové ligy padlo celkem 36 branek, nejvíc v samostatné historii. Vynikly především kanonády Plzně a Slavie, skóre si výrazně vylepšila také Sparta.

PRAHA Posledních pět ročníků fotbalové ligy vyhrála Plzeň, nebo Slavia. Právě ony držívají český prapor také v evropských pohárech. A aktuální sezona je čtvrtá, kdy je jasné, že se o titulu opět rozhodne pouze mezi těmito dvěma týmy. Tak moc jsou oproti zbytku pelotonu napřed.

Do karet týmům notně hrají podmínky, které jim jejich klubová vedení dokáže díky finančních možnostem vytvořit. Zároveň se jim povedlo získat trenéry, kteří nastolili úspěšnou koncepci a s mužstvy dobře pracují. Jindřich Trpišovský kormidluje Slavii ke spokojenos­ti všech sešívaných fanoušků už dva a půl roku, Adrian Guľa od zimního příchodu do Plzně upravil sestavu a s Viktorií vyhrál všech sedm soutěžních utkání. Díky tomu ještě není o titulu rozhodnuto, rozdíl osmi bodů se v novém systému s nadstavbou dá smazat.

Čermák nastřílel hattrick

Své aktuální výborné rozpoložen­í oba celky ukázaly o víkendu. Soupeře hrající o evropské poháry vypráskaly sedmi, respektive pěti góly a předeslaly, že za týden to v jejich vzájemném souboji v Edenu může být pořádná řežba.

Plzeňská výhra 7:1 nad Mladou Boleslaví není přehnaný nebo snad krutý výsledek, naopak přesně korespondu­je s tím, co se na trávníku dělo.

„Chtěli jsme šlapat a snažit se dát co nejvíc branek. Nakonec jsme jich dali sedm a myslím, že jsme spokojení,“říkal po utkání autor hattricku Aleš Čermák.

„Perfektní výkon, zasloužené skóre, protože zápas měl mnoho dalších možností. Jsme mimořádně vděční za to vítězství,“radoval se kouč Guľa, jehož těšily také dvě branky střídající­ch hráčů. „Chlapcům chutnal fotbal, hráli jednoduše, rychle, v pohybu, hráli týmově, kompaktně. Byli jsme velmi silní i v defenzivní činnosti, což je velmi podstatné v takových zápasech. Měli jsme hlad po gólech.“

To poražený protějšek Jozef Weber se obšírnější­ho hodnocení zdržel: „Musel bych věci radikalizo­vat. Dávat šanci hráčům, kteří o to nestojí, nemá smysl.“

Podobně přesvědčiv­á byla ve svém utkání, které mělo výkop o dvě hodiny později, i Slavia. Oslabený Jablonec bez hostujícíc­h Sýkory, Matouška, Jugase, vykartovan­ého Plechatého a zraněných Doležala s Hübschmane­m neměl dostatek zbraní, které by mohl použít. Červenobíl­é síle nedokázal čelit a prohrál 0:5. Góly si mezi sebe rozdělili Stanciu, Holeš, Provod, Tecl a Júsuf, který proměnil jednu ze dvou penalt a ve Slavii dal svůj první soutěžní gól.

„Znovu tam nebyl jediný špatný individuál­ní výkon, což je dobrá zpráva. Až na některé pasáže v prvním poločase, kdy jsme byli zbytečně vyjančení a ztráceli některé míče, to z naší strany bylo velice dobré,“těšilo slávistick­ého trenéra Trpišovské­ho.

Jeho tým zůstává pro nedělní důležitý souboj s Plzní favoritem, ale současná forma soupeře a také fakt, že nebude mít v zádech fanoušky, může některé pořádky nabourat. Mezitím hraje lídr v týdnu ještě v Příbrami, Plzeň čeká dlouhá cesta a zápas v Ostravě.

Po poločasové­m trápení v Karviné se zvedla Sparta, která by měla Slavii a Plzni sekundovat. Čtyřmi góly otočila na konečných 4:1, když poslední branku vstřelil při svém teprve druhém startu šestnáctil­etý mladík Karabec.

MFK Karviná AC Sparta Praha

Branky: 32. Lingr - 49. Karlsson, 56. Hložek, 64. Dočkal, 90.+3 Karabec. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Dobrovolný - Adam (vid.).

ŽK: Ndefe, Lingr, Rundič - Krejčí, Štetina.

Karviná: Bolek - Ndefe (61. Ba Loua), Santos, Šindelář, Rundič - Janečka (65. Marek Hanousek), Smrž (79. Želizko), Qose - Moravec, Lingr (79. Guba), Taiwo (79. Vukadinovi­č). Trenér: Jarábek.

Sparta: Heča - Sáček, Štetina, Hancko, Frýdek - Krejčí - Karlsson (82. Matěj Hanousek), Kanga (90. Karabec), Dočkal (82. Trávník), Hložek (90. Vindheim) Tetteh (76. Drchal). Trenér: Kotal.

SK Slavia Praha FK Jablonec 5 0

Branky: 21. Stanciu z pen., 29. Holeš, 56. Provod, 61. Tecl, 78. Hilál z pen. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Mokrusch Lerch (video). ŽK: Kratochvíl, Dočekal (oba Jablonec).

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela (78. Frydrych), Zima, Bořil - Holeš (65. Traoré), Takács - Masopust (65. Hellebrand), Stanciu (73. Hilál), Provod Tecl (65. Musa). Trenér: Trpišovský.

Jablonec: Hrubý - Holík, Jeřábek, Štěpánek, Krob - Hämäläinen (76. Acosta), Považanec - Pleštil (86. Černák), Pilík, Kratochvíl - Chramosta (66. Dočekal). Trenér: Rada.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia