Lidové noviny

Budoucnost aut

-

dieselovým motorům. Tvrdilo se, že se diesely podílejí na úrovni NO2 osmdesáti procenty. No a diesely přestaly jezdit a stav zplodin zůstal stejný. K podobným poznatkům došli i jinde. Doprava klesla, lidi seděli doma a pracovali v režimu home office. Přesto čísla zůstala stejná.

Bude to mít nějaký efekt a změní se postoj? Určitě ne. V ekouvažová­ní nehrají fakta a racionální argumenty žádnou roli. Bláhový je ten, kdo věří, že otcové města Stuttgartu se chytí za nos a řeknou, mýlili jsme se, vše odpuštěno, jezděte, jak se vám zlíbí. Cesta nastoupena ve Stuttgartu jako v Praze, tam zablokoval­i jeden z posledních volných průjezdů městem, aniž se postarali o náhradu, argumenty neargument­y, idea vítězí.

Jsou zde ale ještě jiné efekty a podněty.

Ukázalo se, že je dramatický rozdíl mezi průběhem epidemie v New Yorku a Los Angeles. Obě jsou megapolis. Proč se v Los Angeles skoro nic neděje, kdežto v New Yorku museli skladovat mrtvoly v mrazírensk­ých náklaďácíc­h?

Protože se v New Yorku víc jezdí hromadnou dopravou, kdežto v Los Angeles každý jezdí autem. Odtud je snadný odskok k úvahám, co z toho plyne. I vynořila se idea, která se mi osobně líbí, protože odpovídá tomu, co jsem předvídal ve svém sci-fi románu Milenium už před pětadvacet­i lety. Idea jakýchsi autonomně pohyblivýc­h buněk, tedy mikroautom­obilů. Podle té mé koncepce by měly tyhle buňky mít šanci na řetězení. Představte si vlak sestavený ne z vagónů, ale neomezenéh­o počtu kupé. Každé kupé je spojeno se sousedy, ale může se odpoutat a pak směřuje samostatně na místo určení.

To je samozřejmě sci-fi. Nicméně realita se blíží těmto představám. Myslím si, že klíč je v tom, aby automobily o sobě vzájemně věděly. Už dnes jsou nové stroje vybaveny adaptivním­i tempomaty. Tempomat udržuje stálou rychlost, ale když auto před vámi zpomalí, sníží i tu vaši rychlost. Teď ale jde o to, aby byly dokonale provázané. Pak byste se nemuseli bát sedět v malé elektrické krabičce. Kdyby pandemie mohla vývoj tímto směrem postrčit, byla by požehnáním pro budoucnost.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia