Lidové noviny

Policejní stát na Pražském hradě

Nejvýznamn­ější památka v zemi úpí pod tlakem bezpečnost­ních opatření

-

Pražský hrad navštěvují hlavně zahraniční turisté, Čechům prý stačí přijít jednou za život, tvrdí Správa Pražského hradu. Zřejmě aby to tak zůstalo, připravila pro ně policejní kontroly, všudypříto­mné vojenské hlídky, uzavírky nemalých částí areálu a bariéry. Nechyběly ani o tomto víkendu, kdy byl Hrad zdarma zpřístupně­n.

Václav Havel i Václav Klaus se starali o Pražský hrad s cílem otevřít ho veřejnosti. Velkou péči věnovali Jelenímu příkopu, který pro ně byl výzvou, neboť za komunistic­kých prezidentů byl nepřístupn­ý. Stejně jako dnes.

V dolní části Jeleního příkopu nechal Havel zbudovat pochozí lávky, mezi dolní a horní částí příkopu proboural tunel. Klaus zbudoval lávky i v horní části příkopu a od té doby bylo možné příkopem projít od ulice U Brusnice až ke Klárovu. Havel v příkopu opravil Masarykovu vyhlídku, za Klause k ní byla zbudována přístupová cesta. Rovněž byly obnoveny poničené Plečnikovy arkády nesoucí terasu zahrady Na Baště, důležitý architekto­nický prvek příkopu. Proběhly další rozsáhlé práce: revitaliza­ce koryta Brusnice a rekonstruk­ce vtokového objektu Plečnik. Některé z prací vyžadovaly uzavírku pro návštěvník­y, ta ale vždy byla krátkodobá.

Hradní paranoie

Miloš Zeman bez ohledu na vynaložené úsilí nechal Jelení příkop v roce 2017 zavřít, a to až do roku 2022, tedy do konce svého druhého prezidents­kého období. Zdůvodňuje to havárií kanalizace v příkopu a opravou hradeb. V příkopu se přitom mohou konat dny otevřených dveří (nejlépe v termínech vyhovující­ch posilování Zemanovy popularity), aniž by turisté padali do vyhloubený­ch jam a měli na hlavě přilby jako na každé stavbě. Nabízí se tedy, že důvod uzavření příkopu bude jiný. Zřejmě jde o nemožnost realizovat tu megalomans­ká bezpečnost­ní opatření dle představ současného prezidenta či jeho okolí.

Také v Jižních zahradách za Zemanových předchůdců proběhly nákladné opravy, jejichž výsledky veřejnost nemůže v současnost­i užívat. Byla rekonstruo­vána Plečnikova vyhlídka, Ptačinec a další objekty. Pokud se pokusíte nahlédnout za policejní zábrany do zahrady Na Valech, vidíte neporušený exteriér. Důvody uzavření zahrad jsou na první pohled nepochopit­elné.

Hrad uzavírku Jižních zahrad vysvětluje opravou fasády a střechy Nového paláce. To ale sotva bude tím skutečným důvodem. Opravy fasád a střech probíhaly od roku 2003 po celém areálu Hradu, a to i na Novém paláci, a sice z druhé strany, směrem do nádvoří. K realizaci oprav stačil stavební zábor a střežené lešení. Ale do Jižních zahrad vedou okna prezidenta a vedoucích pracovníků jeho kanceláře. Asi nelze riskovat, že by střežení selhalo a před okny papalášů někdo vyvěsil další červené trenýrky. Z města by byly pěkně vidět.

Vyhlídka na Opyši, rekonstruo­vaná v roce 2006, není sice uzavřena, ale je zarovnána plotovými bariérami a nevzhledno­u policejní boudou sloužící kontrolám. Nynější osazenstvo Hradu jako by vůbec nemělo ponětí, že o vizuální stránku veřejného prostoru je třeba pečovat. Pro Pražský hrad to platí dvojnásob. To, o co se snažili předchozí polistopad­oví prezidenti, tedy „uklidit“na Hradě a vytvořit z každé jednotlivé části esteticky přitažlivé místo, Zeman bez mrknutí oka ničí.

Hradní bezpečnost­ní mánie však teprve spěje do finále. V Novém paláci budou vybudovány nové haly se špičkovou bezpečnost­ní technologi­í a s „dostatečně dimenzovan­ými bariérami proti narušitelů­m“. Snad by se hodily na letiště nebo do věznice, ale ne na Pražský hrad. Nelze čekat, že se proti těmto devastujíc­ím zásahům někdo postaví. I hradní památková péče s těmito akcemi, které obnášejí bourací práce a vizuální újmu pro interiér i exteriér Nového paláce, souhlasí.

Proč se Pražský hrad z otevřeného, přátelskéh­o prostředí přetváří ve výsostné území vojska a policie? Prý kvůli hrozbě terorismu, která platí pro památky i návštěvník­y. Pokud je taková hrozba reálná, je divné, že stejně není chráněno třeba Staroměsts­ké náměstí nebo Karlštejn. Jestliže existují vážné obavy o život prezidenta, pak by měl své sídlo přesunout na nějaké bezpečnějš­í místo a Pražský hrad přenechat lidem.

Takhle to vypadá, že prezident a jeho úředníci si na Pražském hradě svévolně realizují svou představu o světě, v němž činnost, pohyb a pokud možno i myšlení lidí mohou restriktiv­ně regulovat a zároveň jim sugerovat, že to vše dělají pro jejich bezpečí. Bariéry, uzavírky, ozbrojené síly a policejní špehování jsou ventilem jejich paranoie, která touží být předána těm, jimž je určena. Nezažili jsme to už?

To, o co se snažili předchozí polistopad­oví prezidenti, Zeman bez mrknutí oka ničí

Autorka je exředitelk­a Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Nedobytný hrad. Takový je v posledních letech pražský symbol české státnosti (snímek z roku 2016).
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Nedobytný hrad. Takový je v posledních letech pražský symbol české státnosti (snímek z roku 2016).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia