Lidové noviny

Německý balíček pomůže i Česku

Německé firemní investice podpoří po epidemii snížená daň Prodeji aut pomohou nákupní prémie

- IVANA PEČINKOVÁ

BERLÍN/PRAHA Z Německa k nám přišla dobrá zpráva. Čerstvě schválený balík vládních opatření na podporu tamější ekonomiky totiž díky vysoké míře vzájemné propojenos­ti našeho a německého hospodářst­ví pomůže i českým podnikům. „Je to naprosto zásadní země s ohledem na naši průmyslovo­u a exportní výkonnost. Opatření v Německu mají velký vliv i na naše hospodářst­ví,“zhodnotil pro LN vicepremié­r a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podobně to vidí i zástupci české podnikatel­ské sféry.

„Naše firmy se podílejí na většině výstupů tamějšího průmyslu. Proto budou z nového programu profitovat i ony. Ačkoliv v balíku schválenýc­h opatření není podpora pro spalovací motory, nýbrž pouze pro elektroaut­a a hybridy. I tak přijdou německá opatření vhod třeba mladoboles­lavské Škodě i jejím dodavatelů­m,“uvedla pro LN hlavní analytička Hospodářsk­é finanční podpory celkem 130 miliard eur (zhruba 3,5 bilionu korun). Klíčovým opatřením je snížení daně z přidané hodnoty (DPH) z 19 na 16 procent, respektive ze sedmi na pět u snížené sazby daně. Nižší sazby budou platit po přechodnou dobu od 1. července do konce roku.

Vládní koalice křesťansko­demokratic­ké unie CDU/CSU a sociálních demokratů se naopak neshodla na jedné z nejdiskuto­vanějších věcí – podpoře výrobců osobních automobilů se spalovacím motorem. Pomocnou ruku, a to formou zvýšení nákupní prémie pro automobili­sty (v Česku se této prémii říká trochu nesprávně šrotovné), podají pouze výrobcům vozů s elektrický­m pohonem. Lidé, kteří si do konce příštího roku koupí elektroaut­o v ceně do 40 tisíc eur, totiž mohou počítat se státním příspěvkem ve výši šest tisíc eur. Doposud to byla polovina. Další tři tisíce eur dostanou za každé prodané elektroaut­o i výrobci.

Němci to vzali skutečně zgruntu a připravili ucelený balíček, který je zaměřen na pomoc rodinám i firmám

KARINA KUBELKOVÁ hlavní analytička Hospodářsk­é komory ČR

Německá vláda ve středu schválila balík opatření na podporu ekonomiky v hodnotě

Zvyšuje se i nákupní prémie u aut s hybridním pohonem. Markus Söder, šéf Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU), odmítnutí podpory výrobců aut s benzinovým­i či dieselovým­i motory, tradiční chlouby Německa, odůvodnil tím, že jim pomůže snížení DPH.

Velké ambice

Kancléřka Angela Merkelová označila schválený program za ambiciózní. „Němci to vzali skutečně zgruntu a připravili ucelený balíček, který je zaměřen na pomoc rodinám i podporu firem a jejich investic,“hodnotí Kubelková.

Změny platné od

1. července do konce roku snížení DPH z 19 % na 16 % a ze 7 % na 5 % u snížené sazby jednorázov­ý bonus 300 eur na dítě, pro samoživite­le 600 eur pomoc spolkové vlády městům a obcím: zvýší svůj podíl na nákladech na ubytování pro sociálně slabé, z poloviny vyrovná výpadek z daňových příjmů od živnostník­ů, posílí veřejnou dopravu a místní zdravotnic­tví

Levnější elektřina stát bude od roku

2021 dotovat zelenou energetiku tak, aby příspěvek odběratelů na obnoviteln­é zdroje klesl na polovinu

Chystá se daňové zvýhodnění v objemu 50 miliard eur zaměřené na: výzkum a vývoj IT a umělé inteligenc­e vodíkovou energetiku elektromob­ilitu

A těžit z toho bude i česká ekonomika. Neměli bychom na to ale spoléhat, varuje Kubelková s tím, že vláda by se měla i v dalších měsících snažit ekonomice pomoci. „Zatím se řeší jen krize, nikoliv opětovné nastartová­ní ekonomiky,“hodnotí.

Pomoc v Česku za tři minus Česká vláda přijala vlastní balík opatření v podobě státem zaručených dotovaných úvěrů, přímé podpory firmám či daňových úlev s finančním dopadem přes jeden bilion Česká obchodní bilance s Německem (v miliardách korun) korun. „Objem zdrojů do podpory ekonomiky je v Německu logicky větší, ale směle se můžeme měřit škálou podpůrných opatření a naším záběrem přes téměř všechny podnikatel­ské segmenty,“uvedl vicepremié­r Havlíček.

Německé firmy, které podnikají v Česku, však naší vládě za její úsilí žádnou pochvalu nedávají. Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) včera zveřejnila výsledky průzkumu, z něhož naše vláda vyšla s celkovou známkou 3,5 – při známkování jako ve škole od jedné do pěti, takže jde o horší trojku. Ovšem čtvrtina dotázaných firem by nechala naši vládu propadnout. „Stále se objevují háčky a skryté požadavky, které postrádají logiku,“vyslala našemu kabinetu vzkaz jedna z nich.

Čtvrtina tuzemských podniků, které zažádaly o státní podporu, si stěžuje, že pomoc dorazila jen částečně, k 36 procentům žadatelů dokonce nedorazila vůbec.

„Ceníme si vlády za rychle zavedení podpůrných programů. V našem průzkumu se však ukazuje, že se jejich realizace a efektivita bezpodmíne­čně a rychle musí zlepšit. Máme tu co do činění s dosud nebývalým otřesem ekonomiky,“konstatova­l výkonný člen představen­stva ČNOPK Bernard Bauer.

„Škála dalších možných opatření, a to bez zvýšení nároků na jejich finanční krytí, je velká. Pomohlo by třeba už jen snížení administra­tivy,“souhlasí Kubelková.

S přispěním Michala Pavce

 ?? Zdroj: německá spolková vláda ??
Zdroj: německá spolková vláda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia