Lidové noviny

Žalobce: Jde o nejbonitně­jší majetek

- MARTIN SHABU

PRAHA Státní zástupce Boris Havel, který má na starosti kauzu Rabyně, jež souvisí s případem okradených klientů společnost­i H-System, LN popsal, čeho se chce domoci u Obvodního soudu pro Prahu 2, který záležitost znovu otevřel.

LN Co nového mohou přinést výslechy svědků, které žádáte?

Je to zásadní věc. Důkazy jsme navrhli nyní, protože jsme vázáni rozhodnutí­m Nejvyššího soudu, abychom přinesli nové důkazy. Měli jsme za to, že jsou na sto procent přesvědčiv­é v tom, že dražba byla spřátelená. Bohužel pro poškozené z H-Systemu došlo ke zmaření účelu zajištění majetku.

LN To je jediný majetek, který po H-Systemu zbývá?

V podstatě je to nejbonitně­jší majetek v Česku, který se podařilo dohledat. Když si to vezmete, je to dalších jedenáct osob, které by k věci měly uvést pravdu. Domnívám se, že tím prokážeme, že byla dražba zmanipulov­aná.

LN Majetek, o který jde, tedy pozemky na Rabyni, ale nepochází přímo z trestné činnosti. Proč na ně máte „spadeno“?

Pan Smetka se domohl tohoto majetku na základě předchozí podnikatel­ské činnosti. Vzal si na to úvěr z banky, aby tam provedl rekonstruk­ce. Měl to jako jediný majetek evidovaný na svou fyzickou osobu v katastru nemovitost­í. Byl to také jediný majetek, který se podařilo dohledat. Vzhledem k tomu, že je to poslední nezastavěn­á rozsáhlá plocha na Slapech, je to majetek hodný zvláštního zřetele. Proto byl zajištěn ne jako výnos z trestné činnosti, ale byl zajištěn k nároku poškozenýc­h ve věci H-Systemu. Pokud vezmete v úvahu, že někdo koupí nemovitost­i zajištěné státním zástupcem v trestním řízení, a koupí je pro sebe, tak bych rád viděl ještě nějaký další takový případ. To podle mě naprosto vylučuje dobrou víru.

LN Kdy to bylo?

Dražba proběhla 1. prosince 2005, kdy již byl pan Smetka nepravomoc­ně odsouzen z 12. února 2004. Dle nás měl nepravomoc­ně odsouzený pan Smetka eminentní zájem majetek vyvést, aby nebylo možné ho pro účely poškozenýc­h zpeněžit a rozdělit jim výtěžek z prodeje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia