Lidové noviny

Cíl klientů H-Systemu: Rabyně

Vleklé hledání spravedlno­sti

- MARTIN SHABU

PRAHA Ačkoli bylo krátce po zahájení líčení odročeno na neurčito, zazněly v jednací síni překvapivé informace. A sice, že existují nové důkazy, které by mohly prokázat, že areál Rabyně prodal zakladatel H-Systemu Petr Smetka v prosinci 2005 ve zmanipulov­ané dražbě.

„Podle našeho názoru měl tehdy nepravomoc­ně odsouzený pan Smetka eminentní zájem majetek vyvést, aby ho nebylo možné pro účely poškozenýc­h zpeněžit a rozdělit jim výtěžek z prodeje,“řekl LN Boris Havel z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, který případ dozoruje. Podle znaleckého posudku má areál cenu 64 miliony korun.

Žalobce Havel po Obvodním soudu pro Prahu 2 požadoval, aby vyslechl skupinu svědků včetně dražitelů a exekutora Daniela Týče, kteří podle něj mohou prokázat, co dražbě předcházel­o. „Zúčastnili se před tím jednání v pizzerii Antonio na Zbraslavi. Pět osob přitom dražilo nemovitost­i zajištěné v trestním řízení státním zástupcem ve věci H-Systemu před dvaceti lety,“vysvětlil žalobce Havel důvody, proč chce slyšet účastníky schůzky.

Nové skutečnost­i po tolika letech?

U soudu proti němu vystupoval Luděk Fabinger, který areál v Rabyni získal za 29 milionů korun. Jeho advokát Martin Korbář však okamžitě namítl, že v minulosti navrhoval vyslyšet stejné svědky. Po skončení líčení pak LN řekl, že podle něj budou svědčit ve prospěch Fabingera. „Navíc se domnívám, že jsou v této fázi řízení nadbytečné. O vině bylo rozhodnuto tak, že pan inženýr Fabinger byl zproštěn, takže mám za to, že slyšení není namístě,“dodal Korbář.

Fabinger byl dříve obžalován, že měl přihlásit v roce 2009 fiktivní pohledávky do insolvenčn­ího řízení na Smetku, který byl o tři roky dříve odsouzen na dvanáct let za podvod, poškozován­í věřitele

Firmu H-System založil

Petr Smetka v roce 1993. Společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. V roce 1997 zkrachoval­a, dokončila jen 34 domů. Nejméně 1095 lidí přišlo o 980 milionů korun. Smetka si za vytunelová­ní firmy odpykal 12 let ve vězení. V říjnu 2016 byl propuštěn.

Podle žalobce byla na areálu

v Rabyni policejní plomba od roku 2001. Šlo o jediný majetek Smetky. V roce 2005 byl však nezákonně vydražen, majitelem se stal Luděk Fabinger. Ačkoli Obvodní soud pro Prahu 2 a Městský soud v Praze potvrdily, že má areál propadnout státu, Nejvyšší soud vrátil případ k novému projednání. a porušování povinností při správě cizího majetku. Fabinger měl zařídit, aby se peníze díky pohledávce nedostaly ke klientům zkrachoval­ého H-Systemu. Jenže soud ho obžaloby zprostil.

Fabinger také odmítl, aby u soudu za poškozené vystupoval­a právnička a pražská radní Hana Marvanová. Ta přitom hájí zájmy části poškozenýc­h klientů řadu let.

Řetězec paradoxů

Ačkoli byl prodejem v dražbě i přes plombu v katastru nemovitost­í spáchán trestný čin, byl již promlčen. Stíhání exekutora Týče, který vydražil Rabyni, bylo zastaveno.

„Bohužel se na to přišlo pozdě. Nějaký čas zabralo rozklíčova­t vztahy k postoupené pohledávce a dražbě, což je složitá záležitost. Bylo asi pět subjektů, které si pohledávku za panem Smetkou přeprodáva­ly,“přiznal žalobce Havel.

Podle něj by nebylo možné předložit nové důkazy, kdyby se o případ nezajímala právnička Marvanová. „Nebýt paní doktorky Kordové-Marvanové, vůbec by se na to nepřišlo. Přihlásil se jí totiž svědek, který popsal jednání bývalého obžalované­ho pana Fabingera s panem Smetkou. To vedlo k dražbě a zmaření zajištění, což se nevědělo,“doplnil Havel.

Fabinger dlouhodobě tvrdí, že areál Rabyně nabyl v dobré víře. A může se opřít i o závěr Nejvyššího soudu. Ten totiž v březnu po dovolání Fabingera zrušil rozhodnutí, kterým jak Obvodní soud pro Prahu 2, tak odvolací Městský soud v Praze „přikleply“Rabyni státu. Podle Nejvyššího soudu však nebylo prokázáno, že by Fabinger nenabyl areál v dobré víře.

Paradoxně záležitost ohledně zmanipulov­ané dražby a svědectví, které na to poukazoval­o, ale podle Marvanové Nejvyšší soud neřešil. „Soud dosud nezkoumal dobrou víru. S tím nyní vyrukoval až Nejvyšší soud, který se nezabýval svědectvím, že se objevil někdo, kdo vypovídal o předem dohodnuté dražbě,“vysvětlila Marvanová význam slyšení svědků, které o dražbě z roku 2005 může zjistit bližší okolnosti.

Líčení ve věci areálu na Slapech včera s napětím sledovali i poškození klienti H-Systemu. „Vnímám rozhodnutí Nejvyššího soudu jako obrovskou nespravedl­nost, protože není normální, aby chránil lidi, kteří nezákonným způsobem získali pozemky,“řekl LN pod podmínkou anonymity jeden z nich.

Jediná hodnotná věc, která zůstává jako naděje pro poškozené po vytunelova­né společnost­i H-System, je areál Rabyně u slapské přehrady. Včera se o něj svedla bitva u Obvodního soudu pro Prahu 2.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia