Lidové noviny

V „jaderné hře“zbyla čtyři místa

Měření ukázala, že pro jaderných odpadů jsou vhodné čtyři lokality. Potvrdit to musí ještě vláda.

- ELIŠKA NOVÁ

budoucí úložiště

PRAHA Pokaždé, když chce stát něco dolovat ze země, ozve se řada hlasitých odpůrců. Stejné to je i v případě, když chce stát do země něco ukládat. Hlubinné úložiště, kam by Česko v budoucnu mělo odkládat jaderný odpad, nyní postoupilo do další fáze. I když zatím ne zcela.

Správa úložišť radioaktiv­ních odpadů (SÚRAO) až doteď zkoumala devět lokalit, aby zjistila, která je pro budoucí úložiště nejvhodněj­ší. Zatím geologové nešli do hloubky, informace sbírali z povrchu. Na jejich základě nyní státní úřad vyhodnotil, které čtyři lokality vycházejí nejlépe.

To je poměrně zásadní posun, který ovšem musí formálně udělat ještě kolečko, než bude definitivn­ě platný. Předně musí závěry z výzkumných prací posoudit kontrolní orgán samotné Správy úložišť radioaktiv­ních odpadů, který návrh pak předá ministerst­vu průmyslu. Pokud vše půjde hladce, ministerst­vo by ho mělo předložit na vládu do konce června.

V tom všem může být samozřejmě háček. Obce ve čtyřech lokalitách, které z povrchovéh­o měření vyšly jako nejvhodněj­ší, se na možnost, že by úložiště bylo zrovna za jejich humny, nikdy netvářily zrovna vřele. O které tedy jde? Podle abecedního pořadí, nikoliv podle výsledků vhodnosti, je to Březový potok v Plzeňském kraji, Horka na Vysočině, Hrádek tamtéž a Janoch u Temelína.

„Lokality patří mezi ty nejlépe hodnocené z hlediska kritéria bezpečnost­i, dopadů na životní prostředí a technické proveditel­nosti projektu,“řekla LN mluvčí SÚRAO Martina Bílá.

Na to, jak jsou obce s úložištěm v míru či nikoliv, ale průzkum nehleděl. Geologie je ve všech čtyřech lokalitách dobrá. Obecně platí, že odborníci hledali velkou, nerozpukan­ou masu horniny, která je pro stavbu nejlepší.

Hodně obcí ve vybraných lokalitách je členy Platformy proti hlubinnému úložišti, jejíž název vypovídá za všechno. Jedinou výjimkou je Janoch, lokalita v blízkosti Temelína. Přece jen, na přítomnost jádra si zde už zvykli. Daleko nemají ani k vyhořelému radioaktiv­nímu odpadu, o kterém to vlastně všechno je. Nyní se totiž ukládá v areálech jaderných elektráren v nadzemních skladech. Jejich kapacita se jednou naplní. Hlubinné úložiště navíc platí za mnohem bezpečnějš­í způsob, jak s použitým jádrem naložit.

Obce ve zbylých třech lokalitách v minulosti třeba vracely státu peníze, na které měly nárok za to, že je u nich průzkumné území, jiné pořádaly protesty při kterých se lidé převlékali za čerty.

Platforma včera vydala stanovisko, podle kterého by ministerst­vo průmyslu mělo zřídit ještě oponentní tým, který by prozkoumal, jak se v tuzemsku lokalita vybírá. Naopak obce, které z hledáčku odpadly, si více méně oddechly.

Čtyři lokality teď čekají další průzkumy, především pak vrty, díky kterým by se geologové mohli podívat do hloubky půl kilometru.

Bohatství bez práce Problemati­ka hlubinného úložiště se v Česku řeší už víc než patnáct let. Nejde přitom jen o to, jak naložit s vyhořelým palivem z jaderných elektráren, ale například i odpad z nemocnic, například z rentgenů nebo dalších laboratorn­ích přístrojů.

Úložiště navíc představuj­e přinejmenš­ím snadnou cestu, jak si poměrně slušně vydělat. Za průzkum, který se odehrává v jejich katastru, dostávají obce už nyní od státu příspěvek. Hned jak se s průzkumem opět začne, přísun peněz od státu se obnoví. Řádově jsou to jednotky milionů ročně.

Miliony ale budou přicházet i potom, co průzkum skončí a bude vybrána finální lokalita. Zákon na to myslí už nyní a peníze

Vytipované lokality pro trvalé úložiště radioaktiv­ních odpadů by měly náležet každé obci, které se úložiště v dané lokalitě bude týkat.

Ostatně nejlépe to ilustruje finský příklad. V blízkosti úložiště je sice jediná obec, zato patří široko daleko mezi ty nejbohatší. „Díky tomu, že máme stabilní příjem, můžeme dělat dlouhodobé plány. Větší města okolo nás by velmi stála o to, aby nás měla ve svém katastru,“sdělil již dříve LN starosta finské obce Eurajoki Vesa Lakaniemi. Obec buduje místní infrastruk­turu, včetně vodovodníc­h trubek. Na velmi dobré úrovni je školský i zdravotnic­ký systém.

Finsko je se stavbou úložiště nejdál, ukládat by mělo už v roce 2025. Jádro chtějí schovat pod zem ale i další státy včetně Německa, které se rozhodlo od něj ustoupit. Musí se totiž vypořádat s radioaktiv­ním odpadem, který už vyprodukov­alo. U nás by se mělo začít ukládat v roce 2065.

 ??  ?? Správa úložišť radioaktiv­ních odpadů prováděla
povrchový průzkum v devíti lokalitách. Z nich nyní vybrala čtyři, které z měření vyšly nejlépe:
Březový potok na Klatovsku
Horka na Třebíčsku
Hrádek na Jihlavsku
Janoch u Temelína Na těchto lokalitách by měl být nejpozději v roce 2023 zahájen další průzkum, který prozradí, jak to skutečně pod povrchem vypadá.
Z lokalit by se měly vybrat dvě – jedna finální a jedna záložní. V polovině století by se mělo začít s výstavbou hlubinné laboratoře a samotného
úložiště. Vyhořelý radioaktiv­ní odpad by se měl začít ukládat v roce 2065 do hloubky zhruba půl kilometru.
Úložiště jaderného odpadu řeší země po celém světě a jsou v různém stadiu připraveno­sti. Nejdál jsou Finové, kteří první jaderný odpad uloží pod zem v roce 2025. Projekty řeší i v USA, Francii, Švýcarsku, Kanadě, Rusku, Maďarsku, Číně nebo Japonsku. Hlubinné úložiště ale plánují i Němci, přesto, že se rozhodli od jádra odejít. Bude totiž nutné postarat se o ty zdroje, které jsou nyní v provozu. Čertovka
Plzeň
Praha
Magdaléna JE TEMELÍN Čihadlo Na Skalním
České Budějovice
Kraví hora
Brno JE DUKOVANY
Správa úložišť radioaktiv­ních odpadů prováděla povrchový průzkum v devíti lokalitách. Z nich nyní vybrala čtyři, které z měření vyšly nejlépe: Březový potok na Klatovsku Horka na Třebíčsku Hrádek na Jihlavsku Janoch u Temelína Na těchto lokalitách by měl být nejpozději v roce 2023 zahájen další průzkum, který prozradí, jak to skutečně pod povrchem vypadá. Z lokalit by se měly vybrat dvě – jedna finální a jedna záložní. V polovině století by se mělo začít s výstavbou hlubinné laboratoře a samotného úložiště. Vyhořelý radioaktiv­ní odpad by se měl začít ukládat v roce 2065 do hloubky zhruba půl kilometru. Úložiště jaderného odpadu řeší země po celém světě a jsou v různém stadiu připraveno­sti. Nejdál jsou Finové, kteří první jaderný odpad uloží pod zem v roce 2025. Projekty řeší i v USA, Francii, Švýcarsku, Kanadě, Rusku, Maďarsku, Číně nebo Japonsku. Hlubinné úložiště ale plánují i Němci, přesto, že se rozhodli od jádra odejít. Bude totiž nutné postarat se o ty zdroje, které jsou nyní v provozu. Čertovka Plzeň Praha Magdaléna JE TEMELÍN Čihadlo Na Skalním České Budějovice Kraví hora Brno JE DUKOVANY
 ??  ?? palivové články kovové ukládací kontejnery
bentonitov­ý (jílový) obal mezi kontejnere­m a horninou podzemní areál s ukládacími chodbami (vrty) v hloubce 500 m
přístupové šachty a tunely
palivové články kovové ukládací kontejnery bentonitov­ý (jílový) obal mezi kontejnere­m a horninou podzemní areál s ukládacími chodbami (vrty) v hloubce 500 m přístupové šachty a tunely
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia