Lidové noviny

Vláda má dnes uvolnit cestování

-

TRSTĚNICE Mimořádné jednání vlády, které svolal na dnešní ráno premiér Andrej Babiš (ANO), by mělo zrušit omezení při cestování mezi Českem, Rakouskem, Maďarskem a Německem. Se Slovenskem už omezení způsobená pandemií koronaviru skončila. Babiš to řekl včera při návštěvě Karlovarsk­ého kraje.

Nevyloučil, že omezení budou zrušena možná už od dnešní půlnoci. Dosud museli lidé kvůli koronaviru při návratu z uvedených zemí buď jít do karantény, nebo se při namátkovýc­h policejníc­h kontrolách prokázat negativním testem.

„Svolal jsem mimořádnou vládu na pátek v 7.00. Předpoklád­ám, že rozhodneme o tom, že nejen Rakousko, ale i Německo a Maďarsko a všechny tyto země a jejich a naši občané budou moci volně cestovat, jak to bylo předtím, než přišel vir, bez nějakých certifikát­ů, karantén nebo testování. Budu navrhovat, abychom to dělali co nejdřív. Takže doufám, že od půlnoci by se uvolnil cestovní ruch s těmito zeměmi,“uvedl. Dodal, že jde o pro Česko nejdůležit­ější exportní země, změna pomůže i obchodu a cestovnímu ruchu.

První vlaky z Česka na Slovensko by podle dopravců měly vyrazit už v neděli. čtk

Pocit ohrožení nákazou se za poslední měsíc snížil o 13 procentníc­h bodů. „Klesajícím­u pocitu ohrožení a rozvolňová­ní preventivn­ích opatření odpovídá i chování lidí, kteří se stále více vrací k běžnému fungování,“uvedla agentura. Osobní styk se známými přesto stále omezuje asi třetina lidí, zhruba stejný podíl také zbytečně nevychází z domu.

Polovina veřejnosti se domnívá, že dostat virus pod kontrolu potrvá déle než šest měsíců. Na konci dubna měla tento pocit zhruba třetina lidí. Desetina populace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia