Lidové noviny

Zmocněnci fungují jako skladiště

- MICHAL BERNÁTH

Kromě vlády má své zmocněnce také ministerst­vo zahraničí. Jen jich má dvakrát tolik. Fungují jako „profesní trafika“pro zasloužilé diplomaty. Na této pozici vyčkávají, než pro ně úřad najde nový důstojný úkol, odpovídají­cí jejich minulému zařazení.

PRAHA Lehký průvan zavanul v minulých týdnech nyní již jen devítičlen­nou soustavou vládních zmocněnců na úřadu vlády. Nastoupil epidemiolo­g Roman Prymula, opačným směrem se naopak poroučeli dva vládní zmocněnci, o nichž premiér Andrej Babiš (ANO) usoudil, že již nebudou třeba. Ještě výrazněji ale s postem zmocněnce operuje ministerst­vo zahraničí – tzv. zvláštních zmocněnců má ve svých řadách hned osmnáct.

Náplň jejich práce má být podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) odborná. „Zabývají se buď konkrétním tématem, které se v souvislost­i s vývojem ve světě objeví, tématem, které jde napříč odbory na ministerst­vu zahraničí, nebo jde o specialist­y na některou ze zahraničně-politickýc­h priorit ČR,“napsal LN Petříček.

Už předem se také pustil do vyvracení domněnky o tom, že by byla jejich místa zbytečná. I Babiš LN ostatně řekl, že by se chtěl na systém zvláštních zmocněnců na Petříčkově resortu podívat podrobněji. „Rád bych zdůraznil, že nejde o ,místa navíc‘, zvláštní zmocněnci zároveň vykonávají agendu na odborech ministerst­va,“uvedl ministr. Lidé, kteří mají z oblasti diplomacie zkušenosti, to ale vidí odlišně.

Diplomat referentem? Vyloučeno.

Místa zvláštních zmocněnců jsou spíše jako odkladiště pro diplomaty, pro které není momentálně nikde jinde místo. „Od nepaměti je na ministerst­vu tradice, že velvyslane­c přece nemůže jít dělat obyčejného vedoucího oddělení. Proto se vytvoří pozice zvláštního zmocněnce,“popsal LN zdroj blízký vládním kruhům.

Odborné zaměření jednotlivý­ch zmocněnců je rozmanité – od holokaustu a mezinábože­nského dialogu přes kybernetic­kou bezpečnost až k účasti na světových výstavách. Jejich agenda zpravidla není nikterak složitá, proto nemají svůj vlastní administra­tivní aparát.

Velvyslane­c končící po několikale­té misi má většinou jako hlavní prioritu obratem si obstarat angažmá na jiné ambasádě. Těm šikovnější­m s lepšími konexemi se to podaří. To je příklad současného českého velvyslanc­e ve Spojeném království Libora Sečky. Ten za posledních 20 let vystřídal post velvyslanc­e v Mexiku, při Evropské unii, v Číně, v Itálii a na Maltě.

Ti méně šťastní musí vzít na pár let zavděk postem zvláštního zmocněnce, jehož plat začíná v 12. platové třídě, tedy někde okolo 30 tisíc korun. Ve většině případů je ale jejich platové zařazení o několik tříd výše.

Jejich role v chodu ministerst­va je ale i tak mizivá. „Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by cokoliv někdo z nich řešil. Například když se projednáva­l Blízký východ, tak si to řešil příslušný odbor v kooperaci s velvyslanc­i v těch zemích,“řekl zdroj. „Nechci se nikoho dotknout, ale většina z těch postů je zbytečných,“dodal.

Bývalý ministr:

Jde o slušné zacházení

Téměř totožně popsal LN své zkušenosti se zvláštními zmocněnci bývalý ministr zahraniční­ch věcí Cyril Svoboda, za jeho časů se této pozici říkávalo velvyslane­c se speciálním určením. „Šlo o to, aby měli tito lidé pocit, že se s nimi zachází slušně. V pozicích zmocněnců pak čekají, než se uvolní místo náměstka či ředitele odboru, které alespoň trochu odpovídá úrovni velvyslanc­e,“popsal Svoboda.

Velmi dobře to podle něj odpovídá současnému zvláštnímu zmocněnci Pavlu Vošalíkovi. Ten patří na ministerst­vu k nejzkušeně­jším tvářím. Jako velvyslane­c prošel Kanadou, Jihoafrick­ou republikou a dlouhé roky sloužil také u Svatého stolce ve Vatikánu. Mimo to na ministerst­vu dříve pracoval i jako náměstek. „Nelze si představit, že tak zkušený diplomat bude bloudit chodbami ministerst­va jako referent,“podotkl bývalý ministr. Jenže Vošalík s historicky dobrými vztahy s lidovci si za úřadování hnutí ANO a sociální demokracie už příliš, lidově řečeno, neškrtnul.

Zvláštního zmocněnce vnesl do českého právního řádu zákon o zahraniční službě v roce 2017. Už z jeho znění lze poznat, k čemu měla nová instituce zřejmě sloužit. Náplní jeho práce má být podle litery zákona „mimořádný úkol“, přičemž může být jmenován vedoucím zvláštní mise, styčného úřadu či kanceláře. To se v praxi ale prakticky neděje. Tím se s úlohou zvláštního zmocněnce zákon vypořádává. Pasáž o jeho platovém zařazení je oproti tomu třikrát tak dlouhá.

Není to však podle Svobody výsadou českých diplomatů, podobně se prý postupuje běžně i v jiných zemích. „Jde však o to, aby nebylo zařazení diplomatů řešeno skrze politický klíč, ale pro dobro úřadu,“poznamenal exšéf resortu zahraničí.

„Nelze si představit, že zkušený diplomat bude bloudit chodbami ministerst­va jako referent.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia