Lidové noviny

Poledne zase bude měřit sloup

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA Za Týnským chrámem se už od čtvrtečníh­o rána scházely desítky příznivců mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí. Sochař Petr Váňa, který napodobeni­nu po 23 letech dokončil, tu s pracovníky na vysokozdvi­žné plošině nejprve odřezával repliku sochy Panny Marie. Ta na přestěhová­ní čekala 17 let, než opět – po 101 letech – stanula na náměstí o sto metrů dál. Nebylo možné ji ale sundat, čep zrezivěl, a proto se musela z kovové konstrukce odříznout.

„Je to historický den, bude zapsán do pražských kronik. Pro mě je to zadostiuči­nění, duchovní usmíření, odprošení Panně Marii za nenávist, která se rozbitím v roce 1918 stala. Druhá rovina je čistě historická a sochařská. Tehdejší sochař Jan Jiří Bendl soše věnoval opravdu kus života a umění. Byla to vůbec první barokní socha u nás, prototyp všech dalších,“komentoval pro LN s dalekohled­em v ruce katolický kněz Tomáš Holý. Včerejšímu dni ale předcházel­y roky výbušných a odmítavých debat, které se zlomily až letos v lednu, kdy rekonstruk­ci sloupu dali zelenou pražští zastupitel­é. Co je pro jedny duchovním a uměleckým symbolem a ztělesnění­m ochrany před švédskými vojsky, jiným připomíná zpátečnict­ví, násilnou rekatoliza­ci a nadvládu Habsburků.

Ještě to musím podmáznout Socha je s hodinovým skluzem konečně složená na nákladním autě, které ji s celým procesím dopraví na „Staromák“. Pár minut po poledni rameno jeřábu staví na podstavec nejprve asi čtyřtunový sloup z kamene dovezeného z Indie, zatímco se dav přihlížejí­cích rozrůstá. Ve chvíli, kdy tzv. dřík dosedá, se ozývá bouřlivý potlesk, pískot a oslavné „bravo“.

„Ještě to musím podmáznout!“volá dolů se smíchem sochař Petr Váňa. Než se dostane k tomu, aby s kolegy přidal mezivrstvu malty, začne se pod ním rozléhat i zpěv duchovních písní. „Po 23 letech mám krásný pocit, ale musím říci, že jsem ho měl celou dobu,“sděluje pak Váňa hloučku novinářů. Lidé mu chodí gratulovat, nechybí ani lahev slivovice.

„Myslím, že právě laskavost a Petrův přístup obnovu sloupu umožnily,“řekl LN na místě historik Petr Blažek. Sochař Váňa mezitím obíhá staveniště a ze všech stran sloup přeměřuje olovnicí. Trvá ještě několik hodin, než sochu připevní na hlavici a obě části poté umístí na dřík. Příběh čtrnáctime­trového sloupu končí před čtvrtou. O měsíc dříve. „Když jsem stál nahoře na hlavici, měl jsem pocit, že mě někdo drží. Přeji lidem, aby tu hledali krásu,“reagoval Váňa bezprostře­dně poté. „Sloup sem určitě patří,“podpořil jej přihlížejí­cí, Jiří Mach. „Zase se bude měřit poledne na pražském poledníku,“přidala se Marcela Span.

V davu je také historik umění a prorektor pro tvůrčí a ediční činnost Univerzity Karlovy Jan Royt. „Náměstí potřebuje duchovní střed. Velmi dobře korespondu­je s pomníkem mistra Jana Husa, který vyvolával kontroverz­e zase z katolické strany. Oba vystihují fenomén naší doby,“uzavřel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia