Lidové noviny

Hongkong i přes zákaz protestova­l

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Akce k výročí krvavého potlačení prodemokra­tických protestů na náměstí Tchien-an-men před 31 lety byly letos v Hongkongu oficiálně zakázané. Mnozí i přesto dorazili, mimo jiné před vězení, kde „sedí“prodemokra­tičtí aktivisté.

HONGKONG/PRAHA Několik stovek, tisíc, či snad více než deset tisíc? V takovém rozmezí se pohybují odhady počtu obětí brutálního zásahu čínské armády proti poklidným demonstran­tům na pekingském náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) před jedenatřic­eti lety.

Zatímco propaganda čínských komunistů výročí připadajíc­í na 4. červen každoročně ignoruje, v Hongkongu se vzpomínkov­ých akcí na „masakr v Pekingu“každoročně účastnily desítky tisíc lidí. Letos ale hongkongsk­é úřady poprvé žádná shromážděn­í nepovolily.

Extradice, bezpečnost­ní zákon, a co dál?

Oficiálním důvodem zákazu bylo, že akce by odporovala bezpečnost­ním opatřením kvůli koronaviro­vé epidemii. Mnozí obyvatelé Hongkongu za zákazem ale vidí jen další utažení šroubů, kterým se Peking snaží zadusit demokratic­ké poměry v enklávě.

Hongkong předali v souladu se smlouvou Britové Číně v roce 1997 za podmínky, že na území budou po dalších padesát let (tj. do roku 2047) platit svobodné poměry podle zásady „jedna země, dva systémy“. To je však nyní evidentně ohroženo.

Série pokusů, kterými se čínští komunisté pokoušejí získat větší kontrolu nad Hongkongem, začala loni v únoru návrhem takzvaného extradiční­ho zákona. Podle něj by mohli být hongkongšt­í občané obvinění z některých trestných činů vydáváni komunistic­ké justici v pevninské Číně.

Tento manévr byly ještě komunisty dosazené hongkongsk­é úřady donuceny pod tlakem statisícov­ých demonstrac­í stáhnout, letos už to ale bylo jinak. Minulý týden schválil loutkový parlament ČLR v Pekingu takzvaný bezpečnost­ní zákon pro Hongkong, podle něhož se v enklávě mají potlačovat „teroristic­ké aktivity, podvratná činnost a zahraniční vměšování“. Symbolicko­u poslední kapkou pak bylo včerejší schválení zákona o trestnosti „hanobení čínské státní hymny“.

Včerejší výroční den masakru na Tchien-an-men proto v Hongkongu

probíhal v napjaté atmosféře, na pozadí kulis tisíců policistů rozmístěný­ch v ulicích. Organizáto­ři shromážděn­í nakonec částečně ustoupili, vyzvali však, aby se lidé vydali do Parku královny Viktorie (místa každoroční­ch připomínek událostí na Tchien-an-men)

v malých skupinách. Na místo nakonec dorazily v osm hodin večer místního času (14.00 SELČ) davy, tisíce lidí na památku zabitých rozsvítily svíčky.

„V průběhu minulých měsíců jsme na vlastní kůži zažili, jak vypadá krutost čínských komunistů.

Je nutné, abychom se tomu všichni rázně postavili,“řekl místopředs­eda hongkongsk­ých sociálních demokratů Leung Kwok-hung.

Tisíce lidí s transparen­ty a megafony přišly také před vězení Lai Chi Kok, kde úřady zadržují prodemokra­tické aktivisty zachycené během protestů proti extradiční­mu zákonu. Žádné větší střety s bezpečnost­ními silami nebyly do uzávěrky LN hlášeny.

Johnson: Můžeme přijmout miliony

Mnoho politiků západních zemí považuje schválení bezpečnost­ního zákona za faktický konec dosud dodržované­ho statu quo „jedna země, dva systémy“. Americký prezident Donald Trump pohrozil zrušením politickýc­h výjimek pro Hongkong a téma silně rezonuje také ve Spojeném království, jehož kolonií Hongkong do roku 1997 byl.

Britský premiér Boris Johnson tento týden slíbil, že jeho země umožní hongkongsk­ým občanům s britským pasem získat ve Spojeném království pracovní povolení a tím výhledově i britské občanství. Takových lidí jsou v Hongkongu asi tři miliony.

Johnsonovo prohlášení bylo překvapivé i pro jeho příznivce: dodržení tohoto slibu by totiž mohlo vyvolat silnou přistěhova­leckou vlnu z Hongkongu, podobnou té, ke které došlo v 90. letech 20. století z Hongkongu do USA a Kanady. Jedním z hlavních argumentů pro Johnsonem prosazovan­ý brexit (odchod Spojeného království z EU) byla přitom větší kontrola nad imigrací.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Záda neohneme. Studenti Hongkongsk­é univerzity čistí sousoší zvané Sloup hanby, které vytvořil dánský umělec Jens Galschiot na památku obětí masakru na pekingském náměstí Tchien-an-men v červnu 1989.
FOTO ČTK/AP Záda neohneme. Studenti Hongkongsk­é univerzity čistí sousoší zvané Sloup hanby, které vytvořil dánský umělec Jens Galschiot na památku obětí masakru na pekingském náměstí Tchien-an-men v červnu 1989.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia