Lidové noviny

Do Trumpa se pustil i „Šílený pes“

- MARTIN HAMPEJS

inzerce

WASHINGTON/PRAHA Bývalý ministr obrany prezidenta Donalda Trumpa Jim Mattis se ve středu obul do současné hlavy státu. V třístránko­vém dopise chválil demonstran­ty, kteří v ulicích USA požadují spravedlno­st za zabití černocha George Floyda při policejním zákroku, a naopak kritizoval šéfa Bílého domu za to, že rozděluje národ a vyhrožuje Američanům použitím armády.

„Donald Trump je prvním prezidente­m v mém životě, který se nesnaží sjednotit americký lid a ani to nepředstír­á. Místo toho se nás snaží rozdělit,“napsal 69letý generál pro magazín The Atlantic. „Sledujeme důsledky tří let těchto snah. Jsme svědky důsledků tří let bez dospělého vedení. Dokážeme se sjednotit bez něj. Nebude to snadné, jak ukázalo posledních pár dní, ale dlužíme to našim občanům, minulým generacím, které při obraně našich slibů krvácely, i našim dětem.“

Reakce prezidenta byla rychlá. „Pravděpodo­bně jediná věc, kterou máme společnou já a Barack Obama (Trumpův předchůdce – pozn. red), je to, že jsme oba měli tu čest vyhodit nejpřeceňo­vanějšího generála na světě Jima Mattise.

Požádal jsem ho o rezignaci a cítil jsem se skvěle. Jeho přezdívka byla ‚Chaos‘, což se mi nelíbilo, a změnil jsem ji na ‚Šíleného psa‘,“napsal Trump na Twitter. Přezdívka „Šílený pes“přitom vznikla mnohem dřív, než prezident tvrdí. Generál rezignoval na svou funkci v Trumpově administra­tivě na konci roku 2018 kvůli neshodám s prezidente­m.

Rezignace byla dle televize CNN přímým důsledkem Trumpem oznámeného odchodu amerických vojáků ze Sýrie, jemuž se Mattis snažil zabránit. Odborníci už tehdy varovali, že bez zkušeného generála se USA poženou „k sérii vážných politickýc­h omylů“. Exministr byl totiž dlouhodobě považován za „ostrov stability uprostřed chaosu“. Mattis v textu pro The Atlantic uvedl, že byl „zhnusen“, když sledoval v televizi, jak prezident vyslal jednotky Národní gardy proti poklidnému protestu jen proto, aby se mohl vyfotit u kostela s biblí. Trump zároveň již několik dní hrozí vysláním armády do států, které nedokážou zvládnout násilné protesty.

„Když jsem se před 50 lety přidal k armádě, přísahal jsem, že budu chránit ústavu. Nikdy se mi ani nesnilo, že by vojákům, kteří složili stejnou přísahu, mělo být nařízeno, aby porušovali ústavní práva svých spoluobčan­ů, či aby zařizovali bizarní fototermín pro vrchního velitele ozbrojenýc­h složek,“napsal Mattis.

Proti Trumpovu nápadu vyslat do ulic armádu se ve středu veřejně postavil i současný ministr obrany Mark Esper. Navzdory zvyklostem kritizoval­i tento týden Trumpa i expreziden­ti Jimmy Carter a Barack Obama.

Německá kancléřka Angela Merkelová včera označila smrt George Floyda za vraždu a vyzvala americké politiky k usmíření. Politický styl Donalda Trumpa pokládá za kontroverz­ní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia