Lidové noviny

Strache: Jsem obětí „Ibizagate“

- ROBERT SCHUSTER

Největší politická aféra v Rakousku posledních let se dostala před parlament. Vyšetřován­í jejího pozadí odhalilo i skuliny v zákonech o financován­í politickýc­h stran.

VÍDEŇ/PRAHA Skoro přesně před rokem otřásla Rakouskem aféra s videem, které bylo tajně pořízeno ve vile na ostrově Ibiza. Vžil se pro ni název „Ibizagate“.

Několikami­nutové záběry ze schůzky, kde se nešetřilo silnými slovy, alkoholem, energetick­ými nápoji a možná ani jinými povzbuzují­cími prostředky, měly dalekosáhl­é následky: padla vláda, v Rakousku byly vypsány předčasné volby a skončilo i několik politickýc­h kariér.

Včera se v parlamentu ve Vídni poprvé sešla zvláštní třináctičl­enná vyšetřovac­í komise, která má vnést světlo do případu možné korupce v rakouské politice.

Před poslanci se tak objevily i obě hlavní postavy tehdejších událostí: Heinz-Christian Strache a Johann Gudenus. Prvně jmenovaný byl tehdy rakouským vicekanclé­řem a šéfem pravicové strany Svobodných (FPÖ); Gudenuse mnozí považovali za jejího budoucího šéfa.

Strache dal včera před poslanci najevo, že nehodlá na většinu jejich dotazů reagovat. Prý kvůli tomu, že mu dosud nebylo umožněno nahlédnout do vyšetřovac­ího spisu, jehož součástí jsou například i protokoly z komunikace na sociálních sítích. Podle Stracheho údajně existuje „skupina lidí sledující dlouholetý plán ho zničit“.

Gudenus i Strache na dva roky starém videu slibovali domnělé neteři ruského oligarchy, Aljoně Makarovové, přístup k lukrativní­m státním zakázkám pro případ, že Svobodní budou ve vládě. Za to chtěli peníze do stranické pokladny. Díky majetkovém­u vstupu oligarchy do nejčtenějš­ího deníku v Rakousku, Neue Kronenzeit­ung, usiloval Strache o získání kontroly nad listem. Mělo mu to zaručit pozdější vítězství ve volbách.

Z rozhovorů, které předseda FPÖ vedl s údajnou neteří oligarchy, vyplynulo, že v Rakousku se dají bez problémů obcházet zákony regulující financován­í politickýc­h stran velkými koncerny. Například tím, že sponzorské příspěvky ve výši několika set tisíc eur se pošlou oklikou přes účty spřízněnýc­h spolků.

Proto byly před poslanecko­u komisi pozvány i známé osobnosti rakouského hospodářsk­ého života, například zakladatel stejnojmen­né zbrojovky Gaston Glock nebo miliardářk­a Heidi Hortenová. O nich totiž Strache na videu prohlašova­l, že už straně přispěli.

Z nahrávky, která trvala několik hodin, bylo dosud zveřejněno pouze několik minut. Celé video mají k dispozici pouze policejní vyšetřovat­elé. Ani členové parlamentn­í komise ho ještě neviděli.

Stále nejasné pozadí videa

S odstupem dvanácti měsíců se toho ví stále ještě málo o tom, kdo chtěl oba politiky zdiskredit­ovat. Vyšetřován­í je vedeno proti jednomu vídeňskému právníkovi, který měl zprostředk­ovat nejenom kontakt obou politiků s domnělou neteří ruského oligarchy Makarovovo­u. Měl také angažovat soukromé detektivy, kteří nechali ve vile na Ibize namontovat skryté kamery.

Strana Svobodných oba politiky už dávno vyloučila. Strachemu předtím ještě přitížila odhalení, že si nechával ze stranické pokladny proplácet životní náklady, včetně útrat v drahých restaurací­ch či pronájmu luxusního bytu.

Bez ohledu na to, že objasňován­í celé kauzy je teprve na samém počátku, ohlásil někdejší předseda Svobodných návrat do politiky. Kandiduje jako lídr menšího uskupení v říjnových komunálníc­h volbách ve Vídni. Stranu s původním názvem Aliance pro Rakousko (DAÖ) založilo několik skalních Stracheho stoupenců z řad vídeňských komunálníc­h politiků. Mezitím se hnutí přejmenova­lo na Team Strache a chce těžit z přetrvávaj­ící popularity bývalého šéfa FPÖ mezi Vídeňany.

Naopak Gudenus s politikou oficiálně skončil. Na veřejnosti se naposledy objevil před dvěma týdny, když se v centru Vídně zúčastnil demonstrac­e odpůrců koronaviro­vých omezení.

Bývalá Stracheho strana považuje sama sebe v celé kauze za oběť. Od Stracheho a Gudenuse se odstřihla. Teď ale viní bývalého koaličního partnera, konzervati­vní lidovou stranu (ÖVP), že prostředni­ctvím svého vlivu na policii a vyšetřovat­ele se snažila využít celé záležitost­i k dlouhodobé diskredita­ci Svobodných.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia