Lidové noviny

Vyšla neznámá Hemingwayo­va povídka

-

NEW YORK / PRAHA V anglickém originále vyšla dosud neznámá povídka slavného spisovatel­e takzvané ztracené generace Ernesta Hemingwaye. Autor v ní autobiogra­ficky popisuje hledání lidského štěstí.

Povídka nazvaná Pursuit As Happiness (Pronásledo­vání jako štěstí) zatím vyšla jen v novém vydání magazínu The New Yorker. Děj se odehrává v roce 1933 a sleduje vypravěče/rybáře, kterým je nejspíš sám Hemingway, jak vyplouvá na širé moře ulovit obrovského marlína, rybu z čeledi plachetník­ovitých. Voda je čirá a vypravěč doufá, že by konečně mohl bájnou rybu ulovit.

Spisovatel­ův vnuk Seán Hemingway magazínu The New Yorker sdělil, že na strojem psaný originál povídky narazil v částech spisovatel­ovy pozůstalos­ti uložené v knihovnách v americkém Bostonu. „Nechápu, že povídce dříve nikdo nevěnoval žádnou pozornost. Mezi zatím nevydanými materiály šlo o poklad,“popsal nález.

„Je to velmi opatrně napsané a čte se to jako krátké fiktivní dílo. O své autobiogra­fii Pohyblivý svátek také tvrdil, že jde o fikci. Přesto ale napsal, že fiktivní díla mohou často vrhnout světlo na skutečné události,“dodal Seán Hemingway.

Krátká povídka bude součástí nových vydání Hemingwayo­va slavného díla Stařec a moře. Povídka je mu v mnoha ohledech podobná. Dílo Stařec a moře napsal Hemingway v roce 1951. Povídka Pursuit As Happiness je Seánem Hemingwaye­m datována do období mezi roky 1936 až 1956.

Americký spisovatel je považován za čelného představit­ele takzvané ztracené generace autorů zasažených hrůzami první světové války. Za Starce a moře dostal v roce 1953 Pulitzerov­u cenu za beletrii. O rok později získal Nobelovu cenu za literaturu. jto

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia