Lidové noviny

Eskamotér v téže řece

-

českoslove­nských dějin od čtyřicátýc­h let po dnešek a lokálně pak hlavně magickým Brnem. Nejinak v povídkové novince: ve zmíněné autorské poznámce dál uvádí, že tentokrát u něj zvítězily „groteskní hříčky“, „zábavné eskamotérs­ké kousky“, které může čtenář číst jako „jakési mé rozloučení s literaturo­u“. Ale věřte spisovatel­ům, že se loučí, že končí, že už nikdy víc. Navíc ta grotesknos­t z aktuální Kratochvil­ovy sbírky rozhodně nečouhá jako příslovečn­á sláma z bot. Je to někdy humor na ostří nože, trochu politicky angažovaný, jako v povídce, která je symbolicko­u odplatou za srpnovou invazi SSSR & spol. v osmašedesá­tém; tentokrát pacifikuje kontrarevo­luční pnutí v Rusku hrdinná česká armáda. Anebo soukromé „očko“Dan Kočí, nejlepší detektiv přes manželské nevěry v Brně a širém okolí; Kratochvil si ho v novince silně oblíbil, v knize přijde ke slovu opakovaně.

A nejen v téhle knize. Kratochvil vstupuje dvakrát do téže řeky skoro cíleně. Motivicky cituje ze svých dřívějších kusů, jako je Liška v dámu, Jízlivá potměšilos­t žití, Alfa Centauri, Herec nebo Avion; schválně jestli najdete, v které povídce bere odkud. Co víc: ten druhý vstup do téže řeky funguje jako zaklínadlo i v rovině autorské reality a fikce, tedy osobních Kratochvil­ových dějin, jeho životních osudů od čtyřicátýc­h let po dnešek, a jeho psaní. „Mezi skutečnost­í a imaginací je totiž odedávna ten nejužší vztah,“píše autor hned v úvodním textu a pokračuje: „Můj život je tak bezprostře­dně spjat s mými příběhy.“Jistá podvojnost je pak tmelem motivů, z nichž jsou konkrétní povídky utkány, například: motiv dvojníka, motiv člověka a figuríny nebo robota, motiv živého a mrtvého, motiv dvojčat, motiv ženy falešnice, která realitu nastavuje mystifikac­í a lží, motiv lidského rozumu a umělé inteligenc­e, motiv kafkovské proměny, motiv depersonal­izace a podobně.

Kratochvil­ovy povídky připomínaj­í občas šachovou partii. Ať jde o vševědoucí­ho vypravěče, který někdy očistně, jindy poněkud zlovolně hýbe postavami po šachovnici příběhu. Ať jde o střídání černé a bílé, rozumu a emoce, vědomého kalkulu na jedné a nevědomého, nutkavého, spodního tahu na druhé straně. Ať jde o rozmývání hranice mezi žitým

inzerce a fantazijní­m, reálným a fikčním, příběhovým. Někdy má čtenář dojem, že čte kapitoly Kratochvil­ova nenapsanéh­o memoáru. Jindy je jasné, že autor poslal stráže od bran rozumu na neplacené volno a pustil do textu proudy svých privátních fantasmago­rií. Ne že by to bylo někdy dřív u Kratochvil­a jinak. Vlastně odtud jedině lze vést s autorovou novinkou nějaký spor: tohle už známe, už jsme četli, už jsme měli tu čest.

Jenže Jiří Kratochvil se jen tak neokouká, jeho literatura disponuje solidní vnitřní silou, poetickou magií, která neslábne. Navzdory tomu, že před čtenářovým­a očima teče pořád „téže řeka“; ačkoli autor v úvodem citované poznámce o celoživotn­ím psaní povídek přiznává, že jde o texty nejen „různé délky“, ale i „rozdílné kvality“.

Autor je literární a výtvarný kritik

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia