Lidové noviny

Vyděrači z třešňového sadu I

I 30 let od prvních svobodných voleb komunisté parazitují na parlamentn­í demokracii

- JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

když 8. a 9. červen 1990 v žádném seznamu významných dnů České republiky nefigurují, patří k nejdůležit­ějším datům naší moderní historie. V ty dny proběhly první skutečně svobodné volby v zemi konané po víc než půlstoletí. Volby konané v roce 1946 v tehdejším Českoslove­nsku fakticky svobodné nebyly: připuštěni do nich byli jen kandidáti stran sdružených v Národní frontě a zástupci povolených společensk­ých organizací. Volby v devadesáté­m však byly skutečně svobodné. Účastnit se jich mohla i komunistic­ká strana, jejíž čtyřicetil­etá zhoubná diktatura byla právě svržena. (Mimochodem, obnovené Lidové noviny začaly 2. dubna vycházet jako deník právě proto, aby proti komunistům podpořily kandidáty Občanského fóra.)

Výsledky voleb v české části federace byly takovéto: ve Sněmovně lidu Federálníh­o shromážděn­í získali kandidáti OF 53,15 % hlasů, druzí byli komunisté s 13,48 %. Ve Sněmovně národů získalo OF 49,96 % hlasů, druhá KSČ 13,80 %. V České národní radě získalo OF 49,5 %, komunisté 13,24 %. Ve všech třech sněmovnách je doplnili ještě lidovci a poslanci dnes už neexistují­cího moravanské­ho Hnutí za samosprávn­ou demokracii. (Byl jsem tehdy redaktorem Lidovek a vzpomínám na první komentáře výsledků. Odkazovali jsme na historické anály, v nichž komunisté dosahovali stejných výsledků už před tím, než u nás se Stalinem v zádech nastolili diktaturu, a utěšovali jsme se průměrným věkem jejich voličské základny, přičemž jsme nepočítali s dynamikou vývoje moderní farmacie a medicíny.)

Svoboda a kolateráln­í škody Důsledky těchto voleb si odnášíme dodnes: to hlavní a nejlepší, totiž svoboda, se pro nás stala zcela samozřejmo­u konstantou života (není samozřejmá, i ona vyžaduje „péči řádného hospodáře“). Zbylo z nich však i to, oč nestojíme, nicméně co v rámci svobody musíme strpět.

K těmto kolateráln­ím škodám patří i trvalé parazitová­ní komunistic­ké strany na systému parlamentn­í demokracie. Právě to je příčinou stále hlasitější­ho volání po jejím zákazu, doplněného žehráním, proč právě tento zákaz nebyl jedním z prvních počinů obnovené demokratic­ké vlády v zemi už před volbami 1990 či krátce po nich.

Političtí aktéři té doby poukazují nejen na tehdy vládnoucí étos zhutněný ve sloganu „Nejsme jako oni“, ale také na neexistují­cí ústavní nástroje k takovému zákazu či na to, že by zákaz vedl jen k přeregistr­aci pod novým jménem (tak jako vizuálně a bez nátlaku nahradily zprofanova­nou rudou hvězdu, srp a kladivo třešně). Zejména lidé mladších ročníků, znechucení dnešním chováním komunistic­ké reprezenta­ce, stavějící se proti Evropské unii a nijak nezakrývaj­ící slouhovský obdiv k postsověts­kému Rusku a komunistic­ké Číně, tyto argumenty nepřijímaj­í.

K legitimiza­ci polistopad­ových komunistů navíc přispělo jejich „námezdné“parlamentn­í účinkování. Ačkoli stále ještě mají nulový potenciál pro skutečnou koalici, jsou vždy připraveni zobchodova­t své hlasy – a demokratic­ké strany se v rámci reálpoliti­ky často obchodu nebrání.

Trocha kontrafakt­uální historie Dovolme si v rámci úvahy o důležitost­i voleb v roce 1990 úvahu „co by se stalo, kdyby“. Petr Pithart vzpomíná na důležitou debatu před jejich vypsáním. Václav Havel se svými spolupraco­vníky tehdy přišli s návrhem většinovéh­o volebního systému typického pro anglosaský svět. Oponoval zejména Zdeněk Jičínský – s tím, že k naší tradici patří volební systém poměrný, a navíc taková změna chce důkladnou rozvahu. Havel, jehož vliv byl v prvních polistopad­ových měsících zcela zásadní, nakonec přistoupil na kompromisn­í dohodu: poměrný systém zatím zachovat, volební období zkrátit na polovinu a ty dva roky využít k rozvaze. Zkrácení byla chyba zcela jasná, na rozvahu už nedošlo.

Každopádně pravděpodo­bnost, že by v zastupitel­ských sborech, volených většinově v jednomandá­tových obvodech, získali komunisté v červnu 1990 vůbec nějaké zastoupení, byla jen minimální. Nepřímým důkazem je takto volený Senát: komunisté v něm nikdy nezískali dost křesel, aby si vůbec mohli založit klub.

Přirozeně že i toto řešení by nejspíš přineslo další kolateráln­í důsledky různé kvality. Zabránilo by to rozpadu Českoslove­nska, nebo by ho to pouze oddálilo? Získala by v českých zemích Klausova strana (vznikla by zcela jistě, byť by se nemusela jmenovat ODS) jen nadpolovič­ní, nebo dokonce ústavní většinu? Přežili by lidovci jinak než regionálně? Jak by se vyvíjely kariéry Miloše Zemana a Andreje Babiše? Potkali by se ti dva vůbec někdy osobně?

Nic z toho není jisté, úvahy na toto téma zůstanou jen spekulacem­i, jež by mohly dopadnout tak i onak. Na jedno bych si však vsadil jako na jistotu: nedožili bychom se paradoxu, kdy věrchuška komunistic­ké strany, ač strana sama dosáhla v posledních volbách nejslabšíh­o volebního výsledku od svého vzniku před 99 lety, může v rámci vnitrostra­nického zápasu o korýtka vydírat vládní koalici.

Napjatě čekáme, jak moc úspěšně vydírat.

Ačkoli stále ještě mají nulový potenciál pro skutečnou koalici, jsou vždy připraveni zobchodova­t své hlasy – a demokratic­ké strany se v rámci reálpoliti­ky často obchodu nebrání

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia